Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Nyomonkövethető városlakók

2006. szeptember 19. 07:02 - Füredi Krisztián

Érdekes lenne egy térképen látni azt, hogy az adott pillanatban egy város lakói éppen merre járnak, hol tömörülnek. Ez sok érdekes és hasznos információval szolgálna, ám igen nehéz elképzelni, hogy hogyan lenne ez megvalósítható, hogyan lehet egy város teljes lakosságát percről percre számba venni, és a tartózkodási helyét meghatározni.
Kutatóknak egy ötlet segítségével sikerült ezt megoldaniuk, mégpedig úgy, hogy megegyeztek az egyik legnagyobb Római mobiltársasággal, hogy rendelkezésükre bocsátják percről percre a városban használt mobiltelefonok információit, amelynek segítségével pontosan meghatározható a bekapcsolt mobiltelefonok, és így a tulajdonosaik helyzete. Ezt hívták Érzékelhető Város Laboratóriumnak.

"Az Érzékelhető Város Laboratórium megalapításával azt a célt tűzték ki, hogy projektjeikben összegezzék az egy fizikai helyhez köthető, közösséget alkotó személyekről szerzett információkat és visszajelezzék ezeket a közösség számára. Rattiék azt remélik, hogy ez olyan rátekintést ad majd az egyes embereknek a környezetükre, hogy a puszta szórakoztatáson túl befolyással is lesz mindennapi tevékenységeik megtervezésére az egyes nemzetiségű turistacsoportokat ugyanúgy el lehet különíteni barangoló mobiltelefonjaik segítségével, így olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy pl. a skandinávok milyen látványosságokat szeretnek Rómában? Az angol turistáknak mik a kedvenc szórakozóhelyei? Vagy egészen egyszerűen hol vannak a legnagyobb bulik éppen a városban ma este? A világbajnoki cím elnyerése idején például nagyon szépen kirajzolódott Róma térképén, hogy míg a meccs alatt a TV képernyők előtt izgultak az olaszok, a győzelem után a Circus Maximushoz áramlottak az emberek, hogy együtt ünnepelhessenek."


A teljes cikk itt: http://www.agent.ai/?folderID=165&articleID=1779&ctag=&iid=
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7314846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.09.19. 09:58:45

Rfid-val is megoldható a dolog (jovonezo.blogter.hu/?post_id=18989), de a fentihez hasonlóan ezt is durva privacy sérelemnek tartom. Kiváncsi lennék a roamingolóktól vagy egyátalán, a részt vevő tel. társaság előfizetőitől kértek-e engedélyt...
persze ez csak egy ártalmatlan dolognak látszik, mint a többi manapság, az 1984-ben is az emberek saját érdekében kellett kamera előtt tornázni és nem gondolni butaságokat.

dallam 2006.10.31. 22:29:33

... pontosan! ezek jutottak nekem is eszembe teodora... adatvédelem? hol van? néha ha ilyeneket olvasok, a bizonyos jövőket ábrázoló fantaszikus filmek jutnak eszembe.. amúgy mint pszichológiai kutatás érdekesnek tartom, csak ha tivább gondolom akkor vannak rossz érzéseim. Merre halad a világ?...
süti beállítások módosítása