Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Az agresszió velünk születik vagy tanult?

2006. szeptember 21. 07:02 - Füredi Krisztián

Az emberi viselkedésről kétféleképpen gondolkodunk. Az egyik, amely szerint tiszta lappal születünk, és a viselkedési formákat tanuljuk, minták alapján sajátítjuk el. A másik gondolat, hogy a viselkedési formáink öröklöttek, és már úgy születünk, hogy bennünk van, és a megfelelő kort elérve elkezdünk a meghatározott módon viselkedni. Nagyon sok esetben ez nagyon érdekes és nehéz kérdés. Napjainkban nem látszik ennyire elhatároltnak ez a két terület, leginkább azt gondoljuk, hogy számos dolog velünk születik, így például a temperamentumunk, és nagyon sok minden az életünk során épül be a személyiségünkbe vagy viselkedési repertoárunkba.
Érdekes megvizsgálni ugyanilyen módon az agresszió kérdését is. Az agresszió, az agresszió mértéke velünk született adottság, vagy pedig hatással vannak ránk az előttünk lévő minták? Ez igen összetett és messzire mutató kérdés, hiszen ha velünk születettnek tekintjük az agressziót, akkor az agresszív számítógépes játékok és erőszakos filmek nem változtatnak a viselkedésünkön, ha viszont tanult viselkedésmód az agresszió, ha utánzás által tanulható, akkor már egészen más a szerepe az erőszakos filmeknek. Nem csupán a pszichológia szempontjából lényeges ezt a kérdést eldönteni.
Másik kérdés, hogy a közhiedelem azt mondja, hogy az agressziót le lehet vezetni valamilyen agresszív cselekedettel, így például egy erőszakos számítógépes játékkal is. Az alábbi kutatás az előbbi és erre a kérdésre is kereste a választ.

"Bár a "jól kidühöngi magát" kifejezést gyakran használjuk a mindennapi életben, gyermekközösségekben végzett vizsgálatok alapján úgy tűnik, a nyílt agresszív viselkedés a haragot nem csökkenti, inkább tartósítja vagy növeli. A szociális tanuláselmélet szerint minél sikeresebb volt az agresszor céljai elérésében, annál valószínűbb, hogy konfliktushelyzetben ismét ehhez az eszközhöz nyúl.
...
Emberi helyzetekre is igaznak látszik, hogy az agresszív viselkedés megjelenésének gyakoriságát és formáit a tapasztalat és a szociális hatások nagymértékben befolyásolják. Ezt a nézőpontot hangsúlyozzák az ún. szociális tanuláselmélet megalkotói. Szerintük nem kell egy viselkedést jutalmazással vagy büntetéssel szándékosan tanítani, az elsajátításhoz sokszor elegendő annyi, ha valaki megfigyeli a társait. Amivel a többiek sikert érnek el, ami másoknál jutalomban részesül, az nagyobb valószínűséggel jelenik meg a megfigyelőként jelenlévő személyeknél is előbb-utóbb."


A teljes cikk itt: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kfec/0/13481/1
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8015031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.09.21. 09:26:36

Nemrég olvastam egy cikket(www.dunatv.hu/cikk.html?id=38492) arról, hogy kiderült, a tinédzsereknek még nincs is kifejlődve az az empátiáért felelős agyterületük, tehát valamilyen szinten a viselkedés mindenképp biológiailag meghatározott.. de ebből még nem következik, hogy fontos dolgok veleszületetettek-e, sem az, hogy felmentés adható.
Szegény agressziót néha sajnálom, szinte minden más viselkedésnek van normális mértéke, határa, ez meg csak nullán jó. A félősöket lehet óvatosnak nevezni, a kényszerest rendesnek, a mélabúst komolynak stb. de van-e elfogadható agresszió? esetleg az asszertivitás ilyen vagy az más? Furcsa, hogy még szavunk sincs rá.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.09.22. 11:18:59

Érdekes kérdés amit felvetsz.
Elsőre azt gondolnám, hogy az asszertivitást nem lehetne ilyen módon az agresszióval összefüggésbe hozni, bár ha az agresszió az egy nagyon erőszakos önérvényesítés, akkor mégiscsak ennek a másik fele lehet az asszertivitás, hiszen arra meg azt mondhatjuk, hogy emberbarát önérvényesítés. Csak ez meg nem agresszió, hiszen akkor vagyok asszertív, ha a saját igényeimet úgy elégítem ki, hogy közben a másik igényeit is maximálisan figyelembe veszem.
Tehát az ötlet tetszik, lehet, hogy ez az egyik legközelebbi megfelelő kifejezés...
süti beállítások módosítása