Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Az agresszió biológiája

2006. szeptember 22. 11:08 - Füredi Krisztián

Ha azt a szót halljuk, hogy agresszió, akkor ahhoz sok minden kapcsolódik a fejünkben hirtelen, néhány gondolat, de leginkább érzelmek. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni rá, hogy az agresszió az egy rossz dolog. Ezzel együtt vajon mit gondolunk arról, hogy hogyan alakult ki, és mi az ami miatt ez még napjainkban is jellemző tulajdonsága az emberiségnek.
Bármit is vizsgálunk tudományos érdeklődéssel, akkor érdemes mindig egy kicsit nagyobb távolságról szemlélni. Az agresszió is ilyen, ahhoz, hogy megértsük az agresszió motivációját, jelenségét, folyamatát, ahhoz érdemes nagyságrendekkel nagyobb léptékben szemlélni a világot, ilyen módon érdemes a gyökereket az állatvilágban keresnünk. Az alábbi írás az állatok és az agresszió kapcsolatát vizsgálja, azt, hogy mi is a funkciója az agressziónak.

"Az agresszió köznapi értelme sokrétű, így jelöljük a haragos szóváltást, verekedést, vagy akár a háborús összetűzéseket is. Hasonló jelenségeket állatoknál is megfigyelhetünk, és mivel velük könnyebb kísérletezni, az ilyen vizsgálatokból sok mindenre következtethetünk az emberi összetűzések természetével kapcsolatban is. De mivel a hasonlóság sokszor csak felszínes, érdemes az agesszió biológiájával alaposabban is megismerkedni.

A biológiában mindazt agressziónak tekintjük, ami ahhoz vezet, hogy egy egyed a mások kárára erőforrást szerez. Ennek az erőforrás tulajdonságaiból adódóan sokféle formája lehetséges. Ha a szűkös forrás, pl. táplálék egyenletesen eloszolva található, akkor annál több jut belőle valakinek, minél nagyobb területet tud birtokolni. Mivel mások is szeretnének a területből részesedni, el kell zavarni a betolakodókat. A többiekkel szemben védett terület a territórium. Mivel a területnek el kell látnia a gazdáját, plusz még a védelem költségét is fedeznie kell, és a terület véges, a territórium száma korlátozott. Aki képes területet szerezni, az részesül a forrásból és jó erőben készülhet a szaporodási időszakra, a többiek vagy éheznek vagy elvándorolnak.
Más tulajdonságok szükségesek egy territórium megszerzésére és megtartására. "

A teljes cikk itt: http://www.lelekbenotthon.hu/article.php?sid=6

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr315120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.09.22. 11:36:29

ha már itt tartunk, engem az agresszió kémiája is érdekelne :) az pl. tuti, hogy éhgyomorra sokkal könnyebben elborul az ember agya

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.09.22. 12:29:50

Valóban jó kérdés. Izgalmas is, és sok kutatás is foglalkozott, foglalkozik ezzel.
Néhány napon belül hozok ezzel kapcsolatos írást.
süti beállítások módosítása