Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Érdekes felfedezés a képzelt személyek észlelőiről

2006. szeptember 28. 07:00 - Füredi Krisztián

Skizofréneknél előfordul az a jelenség, hogy a betegek éreznek, hallanak, vagy látnak maguk mellett olyan személyeket, akik nincsenek ott. Svájci orvosok most úttörő felfedezést tettek ezzel kapcsolatban, miközben eszükbe sem jutott, hogy ezt kutassák, csupán agyműtétet végeztek egy epilepsziás betegen, és eközben rájöttek, hogy ha egy bizonyos részét ingerlik az agynak, akkor a páciens érzékelni kezd maga mellett egy olyan személyt, aki nincs is ott. Az említett jelenség megismételhető volt, tehát ha újra ingerelték az említett agyterületet, akkor újra észlelni kezdte maga mellett a mások által nem észlelt személyt. Annak ellenére, hogy tudta, hogy csak illúzió amit érez, mégis kellemetlen érzés volt ez számára. Erről számol be részletesebben az alábbi írás.

Érdemes még hozzáfűzni egy gondolatot a történethez. Többekben felmerülhet, hogy hogyan lehet az, hogy nem altatásban végezték az agyműtétet. A válasz az, hogy bármilyen meglepő is az agyunkban nincsenek olyan idegpályák, amelyek fájdalmat tudnának "érezni", így az agyműtéthez magához nem szükséges érzéstelenítés. Természetesen az oda vezető "út"-hoz használnak érzéstelenítést, de altatás felesleges.

A másik amit érdemes hozzáfűzni az, hogy az "árnyékszemélyiség" kifejezés Jungnál és a pszichonalitikus értelemben egészen másra utal. Jung árnyékszemélyiség alatt a személyiségünknek az általunk el nem fogadott, elrejtett részét érti.

"A páciens, akinek korábban soha nem volt pszichiátriai problémája, úgy érezte, hogy egy fantomszerű árnyalak jelent meg szorosan mellette. Amikor a nő feküdt, maga alatt érezte az árnyat, amikor felült, maga mellett érzékelte a fantomot. Az árnyék pontosan követte a nő mozdulatait, egy kártyákkal végzett teszt során pedig a beteg arról számolt be, hogy a fantom el akarja venni előle a kártyát, és nem akarja, hogy a nő elolvassa azt.

A temporoparietális átmenet felelős az én-élmény kialakulásáért, az "én" és a "másik" fogalmának elkülönítéséért, valamint segít elképzelni és megérteni az embernek, hol helyezkedik el az őt körülvevő térben. Az orvosok szerint a terület stimulálása megzavarta a pácienst saját testének érzékelésében, és ezt élte meg úgy, hogy árnyalakot látott."

A teljes cikk itt: http://index.hu/tech/tudomany/arny060926/

 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8515352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.09.28. 09:00:03

Agyműtét-leírásból Karinthyt ajánlom :)
Az index tudománybulvár cikkei meg nem tudom, mikor mennyire komolyak. De azért egy vele mozgó árnyalak, meg egy őt mondjuk autóval követő, női ruhába öltözött napóleon közt van különbség, sz'al nem hinném, hogy a fentitől különböző hallukat meg lehetne az agyban találni így. És vajon ilyesmi lehet, amikor vki kivülről látja magát? Mindenesetre sz'tem az agy =/=tudat.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.09.28. 09:17:31

Mindig érdekes gondolat az agy és a tudat kapcsolata. Ehhez először definiálni kéne, hogy mit értesz tudat alatt.

teodora 2006.09.28. 10:03:56

A gondolat, érzékelés, érzés, akarat, memória, képzelet együttese, plusz hozzátenném még az éntudatot, a környezetről való modellalkotás képességét, amelybe önmagát belehelyezi az ember (és amit pl. az állatok nagy része nem tud). Le lehet persze atomokig vezetni mindent, de annak azért komoly filozófiai és egyéb akadályai vannak, hogy kijelentsük, hogy minden anyag. Meg aztán az egész csak játék a szavakkal, a dolgok működésének nem feltétele a helyes elképzelés róluk. Ha leegyszerűsítjük a kérdést tudósok vs. hívők-re, én egyiknek sem hiszek, mert mindkettő fél a másiktól.
A fenti cikk pl. nem bizonyít semmit, csak, hogy elő lehet valamit idézni egy agyterületen, de az, hogy ezt ki vagy mi idézi elő, már kérdés. Nekem leginkább egy olyan elképzelés tetszik, hogy az agy egy hangszer, és a tudat játszik rajta. Vannak erre meg arra való részei, amit egy elektróda is meg tud szólaltatni, ahogy egy kismacska is végig tud gyalogolni a zongorán, de azért a zenéhez több kell.

teodora 2006.09.28. 10:05:01

vagy a lélek játszik rajta, és a tudat a zene, most már belezavarodtam :)

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.09.28. 10:20:33

Nem egyszerű kérdéskör.
Leírtad, hogy az elképzelésed szerint milyen funkciói vannak a tudatnak. Jól értem, hogy úgy gondolkozol, hogy a tudat nem lehet csupán az agy terméke, de nincs konkrét gondolatod, vagy konkrétan megfogalmazott gondolatod arról, hogy miylen módon több a tudat mint az agy terméke?

teodora 2006.09.28. 10:34:47

csak egy metafórám volt rá.. az agy annyira csinálja a tudatot, mint a hangszer a zenét (zeneszerző, művész és hallgatóság nélkül)
igen, a húrból jön a hang, meg tudjuk mérni, megpendül akkor is, ha ráejtünk egy döglött egeret, de azért van különbség, és ez a különbség a lényeg

teodora 2006.09.28. 11:37:43

ami meg nem feltétlenül az agyban vagy az agytól van, az a rendszer, a forrás és az irányítás. ingerek nélkül, egy sötét veremben is képes az ember végiggondolni, elképzelni dolgokat úgy, hogy ő maga által választott pontból kiindulva teremt meg egy gondolatsort, amelyet az agy csak megjelenít, mint eszköz. arról nem is beszélve, hogy ennél sokkal alapabb filozófiai kérdések (pl. a való világ léte) is ismeretelméleti gubancokba tudnak ütközni..

anonym 2006.10.01. 19:58:22

az volna a kérdésem, ha egy skizoaffektív-pszichózisban szenvedő párnak gyereke születik, hány százalék az esély rá, hogy a gyerek örökli a hibás gént? válaszukat előre is köszönöm.

Krisz 2007.10.10. 00:33:32

én magam is skizofrén beteg vagyok, ezzel kapcsolatban szeretnék néhány kérdést feltenni.

hogyan tud egy skizofrén nő felkészülni a gyerekvállalásra, és hogyan nevelje őket, hogy a gyerekei ne legyenek betegek?

milyen terápiákkal lehet legközelebb kerülni a gyógyuláshoz?

3 olyan emlékem van amire csak nagyon halványan emlékszem, 5 , 17 és 20 éves korom körül, feldolgozatlan emlékek, érzem hogy komoly trauma volt mind a 3, ilyen esetben lehet hipnózist alkalmazni skizofréneknél?

teodora 2007.10.15. 16:05:08

Tudomásom szerint a skizo. részben örökletes betegség, de környezeti tényezők is hatással vannak rá. Mindenképp szakorvossal kell beszélni a kezelés és gyerek témáról is, ez a blog nem foglalkozik tanácsadással, és szerintem egy ilyen kérdésben amúgy sem elegendő egy internetes válasz. A témáról itt vannak még írások:
www.megved.hu/gyogyir/050510_skizofrenia.html
href.hu/x/3pze

sigi70 2009.11.28. 22:17:14

A Jungtol nagyon sokat lehet tanulni,de mint azt egyik konyvenek hatoldalan megirtak csak olyanoknak akiknek ,,a vodren eleg hosszu a kotel" Az egyik legfontosabb amit megtanultam tole hogy a neurozis az egyen sikertelen ongyogyitasi kiserlete Szerintem erdemes ezen elgondolkozni tobb szemelyisegzavar kapcsan.
süti beállítások módosítása