Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Alvás és memória, kreativitás, figyelem

2006. október 16. 11:16 - Füredi Krisztián

Nehéz lenne válaszolni arra, hogy miért szükséges aludnunk. Ezt leginkább arról az oldalról lehet megközelíteni, hogy miért okoz gondot az, ha nem vagy nem eleget vagy nem megfelelően alszunk. Talán könnyen felsorolhatjuk, hogy fáradtak leszünk, nem forog annyira az agyunk, lelassulunk, kevésbé tudjuk pontosabban megfogalmazni a gondolatainkat, nem tudunk annyira koncentrálni, mint egyébként stb.
Az alábbi írás ilyen, és ehhez hasonló összefüggéseket vizsgálja.

"A kísérlet résztvevőinek legalább 6 órát kellett aludniuk, hogy tapasztalható legyen a fejlődés a tanulásban, ami egyenes arányban állt az alvás idejével. Ez pontosabban azt jelentette, hogy a 8 órát alvó alanyok sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik 6 vagy 7 órát aludhattak. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a frissen elsajátított dolgok sokkal eredményesebben visszaadhatók egy pihentető éjszaka után, mint 1-2 órával a tanulást követően, vagy egy rövid szunyókálás után."


A teljes cikk itt

Pszichológia lap
Stressz lap
Relaxáció lap
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3916151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.10.16. 11:32:50

ez tök ugyanaz, mint a szept. 12-i téma

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.10.16. 11:47:21

Tudtam, hogy számíthatok Rád :-)

De azért gondoljunk az újszülöttekre is :-)
Egyébként a téma tényleg nagyon hasonló, nagy a közös részhalmaz, de ez a cikk azért egy kicsit bővebb.
Ígérem, hogy holnap már nem erről írok... :-)

Kata 2006.10.24. 12:46:56

Mi történik a memóriával olyankor, mikor nagy mennyiségű anyag bevitelére van szükség, és a folyamatos tanulás egy idő után nem megy, nem hozza meg a várt eredményt. Mikor a vizsgán reprodukálni kéne, az „agy” felmondja a szolgálatot és egy nagy „homály ül rá”. Olyan minta elkábult volna az ember, szinte még a nevét is majd képtelen megmondani, a tanult anyagból meg csak foszlányok maradnak fenn. Gondolom a stressz is hozzájárul.
süti beállítások módosítása