Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Művészet és pszichiátria, művészetterápia

2006. november 16. 07:07 - Füredi Krisztián

A pszichiátriai megbetegedéseknek többféle terápiája ismert. Ezek mellett, illetve ezek kiegészítése képen léteznek különféle művészetterápiák. A művészetterápiák segítenek az önkifejezésben, a kommunikációban, a szimbolikus, tudattalan tartalmak felszínre hozásában, átdolgozásában, a társadalomba való visszailleszkedésben. Erről szól részletesebben az alábbi írás.

"Az őszinteségnek, a kendőzetlen feltárulkozásnak katartikus ereje van. A szemlélő számára az azonosulás lehetőségét, élményét jelentheti, hogy a művek olyasmit mondanak ki helyettünk, amit mi magunk nem merünk megfogalmazni. Több évezred tapasztalatai mutatják, hogy a műalkotások komoly hatással vannak lelkünkre, és klinikai megfigyelések tömege támasztja alá, hogy a pszichiátriai betegek állapota nagymértékben befolyásolható a művészet eszközeivel, zenével, képpel, mozgással, színházzal."


A teljes cikk itt



Pszichoterápia lap
Pszichológia lap
 
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3817848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása