Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Az éleslátás evolúciós oka: a kígyó?

2006. november 21. 07:08 - Füredi Krisztián

Testünk rendkívül összetett szerkezet. Ritkán gondolkozunk azon, hogy vajon miért pont ilyenné alakult. Akár minden egyes funkcióval, testrésszel kapcsolatbab gondolkodhatnánk, hogy miért lett éppen olyan, vagy miért is alakult ki egyáltalán. Most az éleslátás kerül a fókuszunkba. Eddig azt gondoltuk, hogy a rovarok könnyebb elkapása okozta az éleslátás kialakulását az evolúció során, ám most egy új gondolat azt állítja, hogy a kígyóktól hemzsegő területeken való túléléshez volt elengedhetetlenül fontos a látás nagyfokú élességének a kialakulása. Erről szól az alábbi írás.

„Az óriáskígyók Afrikában jelentek meg körülbelül 100 millió évvel ezelőtt - éppen akkor, amikor az első főemlősök. A kígyók nem állnak lesben, mint a nagymacskák, hogy aztán áttörve az erdei tisztáson rárontsanak az áldozatra. Nem is a magasból csapnak le, mint a ragadozó madarak. Ha távol vannak, egyáltalán nem is veszélyesek. Csak a közelből támadnak: az áldozat köré tekerednek és megfojtják.
A kígyót sokszor nem könnyű észrevenni: csendben kúszik, elrejtőzik a különféle növények alatt, és színe is beleolvad a környezetbe. Csak azoknak az élőlényeknek van esélyük megmenekülni, amelyek felismerik - a szagáról, mint egyes emlősök; vagy a mozgásáról és a mintázatáról, mint a főemlősök. Őseink tehát emiatt a látásra, méghozzá a közelre való éles látásra specializálódtak”


A teljes cikk itt
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr4318073

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: brian atwood heels 2018.02.02. 09:01:28

Vibrating Hairbrush - mythbacaver on blog.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timi 2006.12.19. 22:38:07

És ahol nincsenek kígyók,mint pl.Magyaro.

teodora 2006.12.19. 22:54:23

többszázezer évvel ezelőtt még nem volt magyarország, és ember sem nagyon afrikán kívül..

timi 2006.12.19. 23:12:10

Tényleg igazad van,úgy látszik már tompul az agyam,ki is megyek elszívok egy cigit,mert a nikotin serkenti a vérkeringést,állítólag.
süti beállítások módosítása