Hajlamosak vagyunk azt gondolni a szaglásról, hogy egy olyan rendszer, amely érzékel bizonyos szagokat, és az érzékelésének a minősége, kifinomultsága nem igazán változik. Ezzel szemben a szaglás nagyon nagy mértékben fejleszthető. Ha bizonyos jellegű szagokat sokat szaglászunk, akkor sokkal kifinomultabbá válik a szaglásunk arra a szagcsoportra. Ezzel együtt az is jellemző, hogy a többi érzékszervünk által kapott információk, illetve az elvárásaink akár szélsőséges mértékben is képesek torzítani az észlelt szagokat.
"Azoknak, akiknek egy virágillattal kapcsolatban már volt tapasztalatuk, képessé váltak egy sor különféle virágillat között különbséget tenni. Ugyanez történt a mentolos, alkohol-alapú, vagy keton-alapú szagokkal is, a kísérlet résztvevői szakértőkké váltak egy bizonyos illat-kategóriában.
MRI-vizsgálattal azt is kimutatták, hogy a passzív tanulási folyamat megváltoztatta azt, ahogyan az agy szaglási központja reagált a szagokra."