Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Hipnózis

2007. január 08. 07:09 - Füredi Krisztián

A hipnózis egy olyan területe a pszichológiának, pszichoterápiának, amelyről rendkívül sokmindent gondolnak, tudnak, tudni vélnek az emberek. Ezeknek az információknak egy része igaz is, de talán a túlnyomó része hamis. A hipnózis tudományosan nagyon sokat vizsgált, és ismert, igazolt jelenség. A hipnózis egy pszichoterápiás módszer, amelynek segítségével számos pszichés problémát lehet kezelni, illetve szakavatott kezekben ezen is túlmutat a jelentősége és haszna, így például lehet fájdalomcsillapításra is használni. Az alábbi írásban egy beszélgetés található Bányai Évával, aki a hipnózis kutatásának nemzetközi hírű és rangú magyar kutatója, az ő nevéhez fűződik az aktív-éber hipnózis technikájának ötlete, kidolgozása.

"Épp az utóbbi időben az amerikai Stanford Egyetem hipnóziskutató laboratóriumában roppant érdekes kísérleteket végeztek a hipnózis- és fájdalomcsillapításra vonatkozóan. A kísérlet a következő: Egy tartályt megtöltenek jeges vízzel, és ebbe hirtelen beleeresztik a kísérleti személy kezét. Ez elviselhetetlen ilyen égető hirtelen fájdalmat okoz. Tudom, mert nekem is volt részem ebben a fájdalomban, részt vettem ezekben a kísérletekben.  

Na most akkor, amikor teljesen éber kísérleti személy kezét eresztik ebbe a jeges vízbe, egy-két pillanat múlva kirántja a kezét. Akkor, hogyha erősen hipnábilis, tehát a hipnózis iránt erős fogékony személyeknek analgéziás szuggesztiót adunk. Tehát azt a szuggessziót, hogy semmiféle fájdalmat nem fog érezni, semmilyen jelét nem mutatják a fájdalomnak. Fiziológiai jelek vannak, de percekig képes elviselni ezt a jeges vizet."

 

A teljes cikk itt

 

Hipnózis lap
Pszichológia lap

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8026075

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A hipnózis, a hegedű és a ló 2011.07.17. 17:42:31

– Te tudsz hipnotizálni?! Ez a tiszteletteljes rettegéssel árnyalt döbbenet hangján föltett kérdés visszatérő eleme a régi ismerősökkel való találkozások során zajló beszélgetéseimnek, amikor szóba kerülnek a pszichoterápiával kapcsolatos tanulm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.01.08. 09:48:34

ha már felhoztad és megemlítetted, hogy milyen sok tévhit van a témával kapcsolatban, jó lenne egy ezeket eloszlató cikk is

Borsi Margit 2007.05.05. 18:43:26

Én szeretnék részt venni egy hipnózis kezelésen, mert életem 75%-át betegen töltöm. Megkaptam dr, Daubner dr. Fadgyas és dr. Bányai terapeuták nevát egy főorvosasszonytól. Kérem segítsenek.

Benzon Madam 2008.04.07. 18:21:33

Én is szeretném, ha valaki elhipnotizálna engem a 'csába. Most alkohollal szédítem magam, de attól fáj a májam. Kéne egy mátrix vaze! :D
süti beállítások módosítása