Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

IQ vizsgálat az egyetemi felvételi helyett?

2007. január 30. 07:08 - Füredi Krisztián

Egy amerikai konzervatív politikus azt javasolta, hogy ezentúl csak a 115-nél magasabb IQ-val rendelkező személyeket vegyék fel az egyetemekre.
Az említett személynek volt már több alkalommal is hasonló gondolata és javaslata az emberek és az IQ viszonylatában.


"A jó amerikai politológus korábban arra ösztökélte az ösztökélhetőket, hogy mivel szerinte az intelligenciahányados genetikai természetű, vagyis örökletes, ezért fejezzék be a mindenféle alacsony társadalmi rétegek (nyilván mind alacsony IQ-jú…) támogatását, hiszen a jövőben úgysem ők fogják előre vinni a társadalom és a gazdaság szekerét, és figyeljenek oda arra, hogy csakis a megfelelő IQ-val rendelkezők jussanak támogatáshoz, hiszen nekik van rá szükségük igazán (és ebből majd a társadalom is profitál)."

A teljes cikk itt



Pszichológia lap
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr9932006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.01.30. 09:21:02

ez egy hülyeség, de ehhez nem kell iq, csak ép ész

Kovács Magdolna 2007.02.17. 21:57:06

Hülyeség.Valamiben lehet,hogy nagyon jó vagy, de nem biztos,hogy minden téren tájékozott..

Bíró Zoltán · http://www.grain.hu 2007.03.05. 18:01:49

A nevem Bíró Zoltán Tagja vagyok a Mensa International magyar szervezetének a Mensa HungarIQának. Amelynek magas IQ hányadosú emberek világszervezete belépési kritérium az emberiség felső 2%, azaz több mint 130 as IQ. Részletek: www.mensa.hu

Az amerikai javaslat kapcsán több észrevételem is van:
1. Attól, hogy valakinek magas az IQ ja még nem ér többet, mint a többi ember!
2. Ahány IQ teszt annyiféle eredményt ad egy emberre. Pl. Más valakinek a racionális logikai képessége és más a verbális képessége. A mensa tesztje elsősorban racionális logikai képességeket mér. Az én nyelvérzékem ezzel szemben katasztrofális. A magas IQ tesztemmel csapnivaló nyelvtan tanár lennék! Azaz nem minden képességhez ért valaki ha magas az IQ ja.
3. Bizonyított tény, hogy az iskolai eredmények és az életbeli sikeresség között kisebb az összefüggés mint az IQ és az életbeli sikeresség között. Tehát az iskolai oktatásban valamilyen hiba mégis csak van. Nagyon sok olyan diák van, aki az iskolában tehetséges, de az életben már nem az.
4. Az Inteligencia befolyásolható: Egészséges életmóddal, ingergazdag környezettel még felnőtt korban is. Sőt gyermekkorban, magzati korban még inkább befolyásolható. Ezért jó lenne, ha az emberek törekedne arra, hogy megismerje ezeket a lehetőségeket.

Összefoglalva, a javaslattal nem értek egyet, azonban azzal igen, hogy egy országnak jó az, ha fejlődik a lakosság IQ-ja. És rossz az, ha az emberek erre nem figyelnek oda.

Bíró Zoltán
www.grain.hu
06/30/4728533

Sulifon 2007.10.12. 20:31:17

Kíváncsi lennék, milyen perspektívát kínál a cikkben nevezett amerikai "szakember" azoknak a gyerekeknek, akiket jelenleg tanítok. Tegyek velük egy sétát a Taigetoszra?

Kalányos 2008.04.20. 19:57:46

Énn tagja vok a 60 allati iq tásaságnak, ez a magország Mszp szavazóival ugyanaz, szavazatok az emszop re.mszp.hu
süti beállítások módosítása