Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Anorexia testképzavaros önképe (+videó)

2007. április 05. 07:08 - Füredi Krisztián

Az anorexia nervosa kóros mértékű lesoványodást jelent, amelyet a beteg legtöbbször extrém mértékű fogyókúrával, szélsőséges koplalással, önhánytatással, hashajtókkal vagy számos egyéb úton ér el. Ennek eredménye, hogy a személy az egészségét, sőt az életét veszélyeztető módon lesoványodik, ennek nyomán az alapvető testi funkciói is sérülhetnek. Akár képtelen lehet egy idő után néhány méternél többet menni, vagy akár annyira legyengülhet, hogy az egyébként alapvetően hétköznapi tevékenységekre, mint pl. a fésülködésre is képtelenné válik a legyengültség miatt. Természetesen ez belső szervi károsodáshoz is vezet.
Mindezek mögött sok esetben az áll, hogy a személy annak ellenére, hogy végtelenül lefogyott, mégis továbbra is kövérnek érzi magát, és nem tudja elfogadni a testét, és még tovább szeretne fogyni, amely sok esetben halálhoz is vezet.
Az anorexiás személyek, ha a saját kinézetüket kell lerajzolni, akkor egy maguknál sokkal kövérebb alakot rajzolnak. Hasonlóképpen, ha egy állítható homorú-domború tükör segítségével úgy kell beállítaniuk a tükröt, hogy az a valóságot mutassa, abban az esetben a valóságnál jóval kövérebb képet mutató módon állítják be a tükröt.

Ezt a jelenséget mutatja be az alábbi 39 másodperces film érzékeltetve azt, hogy mi is zajlik le egy anorexiás fejében, és az hogy viszonyul a valósághoz.



A fenti filmet Meskó Bertalan alias Ncurse blogján találtam, a Tükör egy anorexiás szemével című postban
29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7754904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Móni · http://keszegecske.b13.hu/ 2007.04.29. 22:53:57

Na szóval ez azért durva...

Iza 2007.05.07. 21:34:04

Ez tényleg nem semmi.Lehet én is evészavarokkal küzdöm, de idáig csak nem jutok el.

zsobez 2007.05.13. 18:03:38

Ismerős, most próbálok \"gyógyulni\". Nagyon nagyon NEHÉZ...

katika 2007.06.06. 18:35:55

én anorexiás voltam és korházban is voltam honapokig és még mai napig is családterápiára és pszihologushoz járunk és ez 1,5 éve volt, de én most ujra fogyok mert nem eszek, mert utálom hogy a korházban tönkretteték a munkámat!!!!!

Csak én 2007.06.07. 20:36:53


Azért "tették tönkre" a munkádat a kórházban, hogy életben maradj.
Ha megint nem eszel, é sezúttal nem kapsz segítséget, akokr meghalsz.

Te döntesz

katika 2007.06.12. 20:59:11

hát igen, én döntök és ugy sem szeret senki akkor meg lehet hogy job ha magamnak tettszem és ha mégis meghalok ugy sem fog senki keresni....

SJK · http://rockercsaj84.freeblog.hu 2007.07.13. 21:18:03

katika: Mekkora egy önző gondolkodás...Emberek ezrei halnak éhen Afrikában, te meg direktben akarod a bordáidat láttatni?
Szerintem az a bajod hogy nem kell senkiről gondoskodnod...majd ha felelősséget kellene vállalnod egy állatkáért, vagy egy emberért, aki nélküled nem tudna élni (fentmaradni), akkor rájönnél, hogy mindenkinek fontos szerepe van az életben.
És kimondtad a kulcsszavakat: \"ugy sem szeret senki\"...nem értem hogy nem jönnek rá az evészavarosok hogy pszichológiai gondjaik vannak és azért lesznek ilyen természetellenesek!

Gyorsan megoldanám a problémáitokat: kihoználak ide a faluba, egész nap kapálnátok, tyúkot etetnétek, mosnátok és nem a magazinokat meg a TV-t lesnétek, hanem értelmes életet élnétek, egyből helyrerakna, és alig várnád hogy a nap végén megehess egy szelet kenyeret...

(Kemény voltam?Lehet, de a szép szót magasról le...-tok)

teodora 2007.07.13. 21:27:48

inkább sötét voltál, de a blogod is jó magyarázat

SJK · http://rockercsaj84.freeblog.hu 2007.07.13. 21:45:09

Talán ha szép szóval kérem, enni fog?Dehogy fog:D
Csernus nem véletlen sikeres...

Kösz a kedves szavakat részedről is, te akarsz engem leszólni mikor benned ugyanannyi tolerancia nincs?Érdekes...:D:D:D

(Spórold meg a választ)

teodora 2007.07.13. 21:59:25

te beszélsz toleranciáról? annyi empátia meg jóérzés nincs benned, mint egy darab kőben! egy kis háj miatt a derekadon irigykedsz a vékony lányokra, és idejössz beszólogatni a betegeknek.

SJK · http://rockercsaj84.freeblog.hu 2007.07.13. 22:49:14

Gondoltam hogy nem fogod kibírni válasz nélkül....:)

Az hogy rajtam van egy kis háj, nem fog megölni, de a fenti csajt a koplalás igen.
Ez a különbség, talán még te is megérted...ja és benned sincs tolerancia, de hát biztosan nem fáj...Mellesleg megjegyzem, toleranciával egy anorexiást nem gyógyítasz meg...

"Ha megint nem eszel, é sezúttal nem kapsz segítséget, akokr meghalsz." - Ez ugyanazt jelenti amit én írtam, csak legfeljebb nem ilyen keményen megfogalmazva...ha fáj hogy őszinte vagyok, az a te bajod :)

De ha te olyan okos vagy, világosíts fel, hogyan gyógyítasz anorexeket toleranciával?:)

"Én tolerálom hogy te sovány akarsz lenni, nem fogom neked megtiltani vagy segítséget kérni, mert akkor már beleszólnék az életedbe és Isten óvjon hogy meg akarjam a véleményed változtatni"...HAHA, ez tutira hatásos lenne:)

SJK · http://rockercsaj84.freeblog.hu 2007.07.13. 22:54:00

Természetesen ha én szakember lennék, nem így kezdeném a dolgot (épp mostanában olvastam sok mindent ilyen témában és rendesen kiakasztott), de gyengédeskedéssel akkor se hiszem hogy el lehet bármit is érni, mert logikával olyanok nem győzhetők meg, akiknek ez a normális és valós gondolkodás...

teodora 2007.07.14. 09:40:34

látom, már azért kezded érteni:), gondolom, szívműtétet sem vállalsz a tévében látottak alapján.. amúgymeg ha szakember lennél, és meg akarnál másokat vált(ozt)a(t)ni, nagyon hamar az íróasztal túloldalán találnád magad. bár ehhez nem kell szakma se.

SJK · http://rockercsaj84.freeblog.hu 2007.07.14. 12:10:23

"de gyengédeskedéssel akkor se hiszem hogy el lehet bármit is érni"

Ja és nem válaszoltál: véleményed szerint hogyan kellene az anorexiásokat gyógyítani?

teodora 2007.07.14. 12:25:09

A témában való jártasság és szakértelem segítségével.

SJK 2007.07.14. 23:20:02

A szakértelem mellett ugyanúgy van azoknak az embereknek is józan esze és meg vagyok róla győződve hogy kedves szavakkal és a tolerancia hangsúlyozásával nem sokat érnek el, persze a ló másik oldalára való áteséssel sem, mert akkor valszeg csak azt kapná a gyerek, amit otthon, ami miatt ilyen lett (mert a családi háttér gondolom eléggé nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában---> "ugy sem szeret senki"). De ha meg kedveskedik az ember, csak a fejére nő, mint ahogy a suliban is a tanárral ez történik. Szerintem ugyanazokat a "trükköket" lehet alkalmazni mint a tanításban...

Róza 2007.08.08. 11:50:54

Ez teljesen igaz. Legalábbis rám igaz volt. Elegen gügyögtek nekem is, hogy szép vagyok már, egyeka mama kedvéjért... egyszer aztán jól leüvöltöttéka fejem, és rádöbbentem, hogy az élet nem rózsaszínű babavár--- ez a módszer bevállik, néha kell a keménység.

Raev 2007.08.18. 15:35:07

Én csak a Csernuskodáson akadtam fenn. Azért az anorexiásokat ne keverjük már össze a drogosokkal. Nem vagyok pszichológus, sem pszichiáter. Nem is célom okoskodni. De gondolom a különböző mentális problémákra is különböző módszerek vannak, mint ahogy fejfájásra sem a hashajtó a gyógymód...

Egy lány 2007.08.26. 13:06:56

Sziasztok!
Csak annyit a témához,hogy ez egy nagyon kemény betegség.Én is benne voltam./vagyok/Most már alig.Remélem kigyogyulok a saját erőmmel.De iszonyat volt azaz idő mikor bármit ettem,utána rohantam a wc-re és...Semmi nem maradt meg bennem.Az a büntudat hogy hizok nagyon rossz volt.Aztán már azért csináltam mert ez volt a nyugtató szerem.És bármennyire is szerettem volna leszokni,nem tudtam.Igen!Gyenge volt az akarat erőm.A családom nem segitett,nem értette meg.
De most félek attól hogy a szerevezetem megsínyli.
Ez 13 éve kezdődött.
De remélem már vége lesz,és élhetek normálisan tovább.

Abigél 2007.11.19. 09:34:50

Egyetértek a "CSak Én " és az SJK íróival! Az igazság szokott FÁJNI az embernek egyedül, de csak addíg, míg el nem fogadja, mondjam úgy, hogy ehhez a nagy ÉNKÉPÜNKNEK MEG KELL TÖRNIE!!! Kár egy álomvilágot kergetni, és TELJESEN HIÁBAVALÓ! Jobb előbb keresni- felfogni- ELFOGADNI az igazságot, mert attó lehet meggyógyulni a leghamarabb. Sok görbe utat lehetne így megspórolnunk,de hát hiába, mi emberek NAGYON MAKACS ÉS NYAKASOK VAGYUNK- általában!

Maya 2008.03.12. 20:02:58

Sziasztok!
Vegyetek fel msnre ha egy egy jot szeretnétek beszélgetni.Msn cimem:Mayagirl14@hotmail.com

Madchen 2008.08.04. 12:16:43

Sziasztok, itt olvasgattam a hozzászólásokat, meg minden. Én is voltam hasonló szituba, szóval naggyából tudom hogy miről van szó.
Annyi észrevételem lenne, hogy "SJK"-nak fogalma sincs hogy mi megy le az iylen csajokban, "katika" meg más pszihés problémákkal is küdz szerintem mint az anorexia, szerintem egy kis depi is van benne.
S egy utolsó észrevétel, aki egyszer beleesett ebbe a betegségbe, lehet gyógyult egészséges akármi, de.... mindíg ott kisért a nyoma. Valamilyen szinten a kontroll megmarad és bármikor megvan az esélye a visszaesésnek!!!

szedlii 2008.12.28. 21:40:16

most olvasgattam iesmiket..kicsit késve ugyan, de asszem írok.
SJK, te nem voltál/vagy ilyen beteg ugye? és ismerősöd se? senki? látszik.
én voltam.bnőim szerint vagyok.de sztem nem.176cm, 49 kiló.lejjebb akarok menni, meg am is sztem rossz a mérleg, mert én dagattabb vagyok.
egy anást nem lehet úgy meggyógyítani, h "ha nem eszel meg fogsz halni" stb.. az evés csak másodrangú ebben a betegségben.iggen, másodrangú.
mi az első?természetesen a pszichológia. ő azért beteg, mert valszeg depis, és mert mást lát a tükörben.beképzeli magának, úgymond, és a felgyülemlett stresszt csak fogyással tudja megoldani..mert ő KOMOLYAN azt hiszi, h kövér.
először meg kell h értse, h nem kövér, klönben ha magára hagyják, nemeszik - és nem kemény módon.legalábbis nekem akkoriban az segített.így 1 év alatt megúsztam.
nem akartam okoskodni, tapasztalatot írtam.

szeszko 2010.02.10. 20:56:46

ijjjuj.most lattam a videot.nem gyenge...

ygan111 2010.04.15. 12:18:24

szedlii közelít a megoldáshoz.
A pátyolgatás és a dúrva szókimondás sem ér az égadta világon semmit.
Az anorexia nem olyan mint az influenza, hogy összeszeded a buszon és kész te is influenzás lettél (bár ez sem ennyi). Valami mindenkinél bevált gyógymódot alkalmazol és kész kigyógyultál.
Minden ilyen pszichológiai alapu betegségnél meg kell keresni a kiváltó okot. Mért változik meg az önkép, milyen alapvető hatásokra válasz az önkép kóros változása.
Valszeg családban kell keresni a hunyót (papa, mama, nagypapa, nagymama, stb.) Gyerekkori brutális élmény, ilyenek. De lehetséges, hogy az ember rabszolgaként éli saját életét és ezen kell változtatni.
Ez a valós probléma, ezt kell megoldani nem az anorexiát, mivel az elmúlik aztán magátol (elolthatod a benzint, de amint lehet az újra begyullad, inkább takarítsd fel a benzint és akkor nincs ami meggyulladhatna).

Noxee 2010.08.03. 11:08:27

énis anorexiás voltam/vagyok de nem azért mert nem tudom mit csináljak a jó dolgomban..szedliinek teljesen igaza van..nekem ehhez hozzá tartozott az is h depis voltam..az okokat nem részletezném..
2hét alatt 10 kilót lefogytam...rajtam az segített h megmagyarázták h nagyon szép vagyok + barátom is ezt mondja..és ez jol esett..mostmár kezdek kigyógyulni ebből és élhetek ujra normálisan.
süti beállítások módosítása