Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Társfüggőség vagy elköteleződési válság - Dr. Hajduska Marianna - Pszinapszis ajánló

2007. április 12. 22:29 - Füredi Krisztián

Társfüggőség vagy elköteleződési válság - Dr. Hajduska Marianna - 2007. április 14. szombat 16:00-17:00

Társfüggőség Elköteleződés, párkapcsolat, házasság. Örökké aktuális témák, ám mégis folyamatosan változnak a szerepek, az elvárások. Erről a témáról egy igen nagy tudású szakember tart előadást. Dr. Hajduska Marianna orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta, szociológus. Átfogó szemlélettel igen széles területét látja át az emberi életnek és a pszichológiai problémáknak, személyes és társadalmi jelenségeknek.
Mind a téma, mind pedig az előadó miatt ajánlom mindenkinek ezt az előadást.

Az előadás leírása a pszinapszis honlapjáról:

"Az utóbbi ötven évben jelentősen átrendeződtek a párkapcsolati szerepek. A tanulmányi időszak kitolódása, a fiatal felnőttkor meghosszabbodása, az elköteleződés válsága, a női és férfi szerepek közeledése és keveredése új színekkel és jellegzetességekkel rajzolta át a párkapcsolatokat. A kapcsolati érintkezés és dinamika sajátos formáit, stílusát teremtette meg a tömegkommunikáció széleskörű elterjedése, az Internet és a mobiltelefon.

A függőségek mind szélesebb skálán terjednek a modern társadalmakban, miért pont a partnertől való függőség lenne kivétel? A számítógépes játékok függő-ségétől már az óvodás korosztály sem mentes, későbbi életévekben Internet, MSN, IWIW, televíziós sorozatok, vásárlási kényszer, játékszenvedély színezi a modern kor dependencia lehetőségeinek sorát.

A függőségre szocializált, elégtelen énhatárokkal rendelkező, önértékelésükben bizonytalan, stabil családi hátteret nélkülöző, gyermeki intimitásra törekvő egyének gyakran kerülnek kiszolgáltatott kapcsolatba partnerüktől. Hogyan lett a beat nemzedék szabadságot és szuverenitást hirdető örökségéből – a század végére – társfüggőség, a megaláztatásig való görcsös ragaszkodás a partnerhez, avagy a kiszolgáltatottságtól, a felelős párkapcsolattól való félelem, elköteleződési válság?

Az intimitás a modern párkapcsolatok egyre fontosabb és sérülékenyebb értékévé vált, miközben kevés modell értékű kapcsolatot látunk magunk körül. Stabil énhatárok, érett személyiség, bátorság, kudarctűrés, kontrollképesség, alkalmazkodni tudás, jó kommunikációs készség, empátia nélkülözhetetlen a harmonikus, mély, elkötelezett, de a másik szuverenitását is elfogadó párkapcsolatokhoz."



Pszinapszis 2007 honlapja
Pszichológia lap
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5357926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delipot 2007.09.29. 13:00:44

Jó, hogy a szerző mintegy kultúrtörténeti keretbe helyezi a kérdést, hogy az \"átlag középosztálybeliek\" problémájának tekinti, és nem megy el rögtön a devianciák felé, amelyekről természetesen nem kevésbé fontos beszélni.

Gabriella 2007.10.17. 12:06:48

Örülök, sőt kifejezetten örülök hogy végre napirenden van a társfüggőségi probléma.Sajnos az a tapasztalatom hogy a szakemberek /tisztelet a kivételnek/ nem ismerik el betegségnek,hogy egy személytől függeni még jobban lehet mint pl.egy szertől.Én, mint évek óta ebben szenvedő egyén teljes megygyőződéssel állítom hogy az elvonási tünetek majdnem ugyanolyanok mint egy szerfüggőség esetében.

Abigél 2007.11.04. 15:39:57

Szerintem létezik társfüggőség, de csak annyiban lehet betegségnek nevezni, mint a depressziósokat.Szerintem mindenkinek van saját feje,esze, talán értelme, és ha ezt elhiszi magáról, hogy Ő is tud-tudhat valamit, hogy Ő maga is érték, sőt szeretnivaló és szerethető egyén, ez a társfüggőség AZONNAL MEGTÖRIK, vagy ha úgy tetszik: meggyógyul!
A depresszió sem betegség- valójában- csak rá kellene jönni arra, hogy az életben bizony a dolgok nem mindig alakulnak úgy, ahogy azt mi elterveztük( a legtöbbször nem),és NEM AKÖRÜL MINDIG SIRÁNKOZNI, MEG NOSZTALGIÁZNI, hanem a jövőt keresni,A MEGOLDÁST, azaz nem állandóan visszafelé nézni, hanem előre!
A saját magam körüli forgást fel kell váltani a másra, de legfőképp a mással való törődésnek, adásnak a létformájával.Szerintem.

Annuska 2008.01.15. 20:04:10

ÉN is örülök, hogy végre beszélünk erről, mert én évekig nm is tudtam, hogy társfüggő vagyok. Amikor szakemberhez fordultam a problémámmmal, lesöpörte, azzal, hogy ez nem igaz.
Pedig én szenvedtem a társfüggéstől!
Abigél egy egészséges, nem társfüggő személyiség.
Hidd el, nem megy csettintésre a változás, a nagyobb önértékelés.
Nem könnyű a gyógyulás.
Én majdnem belepusztultam...

Lél 2008.02.14. 13:57:12


TALÁN NÉHÁNY KÖNYV,DE VALÓSZINÜ A NET.-EN IS VAN IRODALMA KEDVES ADÉL A DEPRESSZIÓNAK,AMI AZ AGYBAN TŐRTÉNŐ KÉMIAI VÁLTOZÁSOK MIATT RÁOLVASÁSSL NEM GYÓGYITHATÓ.GYÓGYSZER ÉS SZÁKORVOS KELL HOZZÁ

Gaál Gyöngyi 2008.02.24. 14:03:29

Nagyon örülök, hogy olyan sokat lehet olvasni a társfüggőségről a neten, mert most azonosultam azzal, hogy mi is van velem. Szóval társfüggő vagyok majdnem 2 éve. Amit olvastam co-dependenciáról, azt mind bele tudtam illetszteni a jelenlegi állapotomban. Mostmár végre felismertem, hogy függőségben élek a párommal, egy gyerekkori sérülésem következményként. A baj az, hogy még fogalmam sincs hogyan gyógyuljak ebből ki, elkezdtem már egy jóideje szakemberhez járni, ami talán az első lépés, de még koránt sem jöttem ki ebből az örületből, mint tudjuk sajna nem tehetünk erről,akik ettől szenvednek, de mégis lépni kell, talán türelmetlen vagyok kicsit, vagy nem tudom, de még nagyon szenvedek ettől a betegsétől. Köszönöm hogy én is megoszthattam a problémám.

Viktor · http://szerelem.blog.hu 2008.10.25. 12:35:17

Az a Párkapcsolat, amikor két ember úgy érzi, együtt szeretne cselekedni. Hogy mit, az nincs benne a "szócikkben." Mármely máshonnan (család, társadalom stb.) hozott minta csak ledolgozásra, feloldásra vár, a saját belső vágyaikból virágoznak ki a párkapcsolatuk elemei. Kívánok mindenkinek istenes párkapcsolati munkát!
süti beállítások módosítása