Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Pléh Csaba a kognitív pszichológiáról

2007. május 24. 07:08 - Füredi Krisztián

Pléh Csaba Mi az a kognitív tudomány? Pléh Csaba megfogalmazásában a következő:

"A filozófia, a számítástechnika, a matematika, a nyelvészet, a logika és természetesen a pszichológia, a neurobiológia és az evolúciós biológia mind sajátos mondanivalót hordoz a megismerésről. Amikor az ősidőkben, az ötvenes években észrevették, hogy ezek között valami felfekvésnek kell lennie, a számítástechnika kialakulása adta az ötletet. Az első programozási nyelvek és Neumann-architektúrájú számítógépek kialakítói észrevették, hogy itt olyan fogalmakkal operálunk, amelyeket az emberre is használunk. Ekkor merült fel, hogy a megismerést a feladatok szerkezetéből kiindulva le lehetne semleges módon írni, úgy, hogy ez egyszerre jellemezze az embert, az állatot és a gépet."

A kognitív tudományról, a kognitív pszichológiáról, és ennek fejlődéséről beszél Pléh Csaba a vele készített interjúban.

"Általában háromféle attitűd figyelhető meg gépek és emberek viszonyában. Az egyik a technológiai optimizmus vagy futurizmus, az a hit, hogy az ember által alkotott új információtechnológiai eszközök teljesen átalakítják az embert. Kétségkívül van ebben valami. Az ember nagy fordulatai, például írás vagy a nyomtatás feltalálása, döntően meghatározták, hogyan gondolkodunk. Attól kezdve, hogy a nyomtatás révén a tudásunk személytelenül hozzáférhetővé vált, új emlékezeti gazdálkodás és új élettervezés lehetősége merül fel. Már a könyv is személytelen volt, nem kellett mindennek a fejünkben lennie, ha tudtuk, hol lehet megtalálni. A mai internetes hozzáférésű adatbázisok és tudások még rugalmasabbá tették az utakat."

A teljes interjú itt
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2484936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaba 2007.08.03. 15:36:05

Gratulálok az oldalhoz és tényleg csak dícsérni tudom. Igen érdekes téma a kognitív tudomány, mégis, ha erről esik szó, mindig hiányolom a behavioristákat, vagy legalább a kognitív tudomány határmezsgyéit, hiányait. Nagyon divatos szóvá lett és sok könyvet már ezzel a fogalommal akarnak eladni, tudományos köntösbe burkolni. Félek, hogy felszínessé válik, átértelmeződik, legrosszabb esetben kiürül a kifejezés, mint oly más szakkifejezéssel megesett a XX. sz. folyamán.
süti beállítások módosítása