Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Dohányzás és figyelem kapcsolata

2007. szeptember 06. 07:12 - Füredi Krisztián

dohanyzas
Az nem újdonság, hogy a dohányzás károsan hat az emberi szervezetre. Ezen belül érdemes megvizsgálni azt is, hogy a figyelemre hogyan hat a dohányzás. Ezt vizsgálták nemrégiben kutatók. Konkrétan serdülőket vizsgáltak abból a szempontból, hogy mennyire különbözik a figyelmi tesztek által kimutatható teljesítmény a dohányosok és nem dohányosok között. Ezen felül azt is figyelembe vették, hogy a személyek anyja dohányzott-e a terhesség alatt vagy sem.

Az eredmények azt mutatták, hogy a legjobban azok teljesítettek a tesztben, akik nem dohányoznak, és az anyjuk sem dohányzott a terhesség alatt. Náluk gyengébben teljesítettek azok, akik nem dohányoznak, de az anyjuk dohányzott a terhesség alatt. A leggyengébben pedig azok teljesítettek, akik dohányoznak, és az anyjuk is dohányzott a terhesség alatt.


Forrás itt
11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1156778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.09.06. 10:05:41

azért megnézném, hogy tudnának egy ilyen esetben oksági kapcsolatot felállítani.. mert visszafelé is elég egyértelmű a dolog, nyilván az ideges, zűrös, problémás etc. ember nyúl cigihez, kevésbé tartom valószínűnek, hogy a nikotin okozná a dolgot..

jaba 2007.09.07. 12:23:18

Szia teodora! Sok hozzászólásoddal egyetértettem. Most nem értem, hogy miért "nyilván". Erre is van kutatás? Úgy tudom, hogy pusztán unalomból és magukkal mit kezdeni nem tudók is gyakorta cigihez (de akár alkoholhoz vagy droghoz is) nyúlnak.

teodora 2007.09.07. 12:33:58

hát biztos sok más oka is lehet, de úgy nagy általánosságban a kevésbé kiegyensúlyozott emberek nyúlnak ért, ezért gondolom..

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2007.09.10. 13:30:07

ennel kicsit melyebbre is ashattak volna a kutatok, hiszen rengeteg bizonyitek van arra, hogy a nikotin serkenti a koncentraciot. Ehhez kepest a tanulmanyrol szolo tudositasok erre nem kerdeznek ra. Sot, a tanulmanyban sem talaltam erre utalast.

Az osszefoglalobol az derul ki, hogy a kapcsolat a terhesseg alatti dohanyzas es a gyerek figyelemkeszsege kozott van meg. A kiserleti feladatok a figyelem megosztasara es a szelektiv figyelemre koncentraltak.

Teodoranak igaza van, hogy mas faktorokra gyanakszik elsosorban.

A tanulmany szerint a dohanyzo resztvevok IQ-ja alacsonayabb volt, inkabb depressziosak voltak, mint a nemdohanyzok es tobbet nyultak alkoholhoz es a konnyu drogokhoz. A szerzok ezeket mind betudjak a terhesseg alatti dohanyzasnak, ami szerintem azon kivul, hogy altalanositas a mintat is torzitja. Valamint 24 resztvevo vizeleteben talaltak THC-t (mind dohanyzo).

Es akkor meg olyan dolgokat meg sem emlitek, hogy a szerzok szerint tenyleg csak a dohanyzasi szokasokban kulonboztek a resztvevok, ehhez kepest a "Results" reszben szembejon az IQ kulonbseg.

Az eredeti tanulmany cime (guglizoknak): Gender-Specific Effects of Prenatal and Adolescent Exposure to Tobacco Smoke on Auditory and Visual Attention

Birol Levente 2007.09.17. 10:48:58


Ritkan dohanyzom, nem vagyok fuggo ,,ugymond`` de neha neha elszivok egyet. Nehez megallnom, ha cigit latok mas kezeben, hogy eppen ne kerjek. Mivel ritkan szivom igy egy cigi mar majdnem olyan hatast fejt ki mintha megittam volna egy sort. Nem tudom, hogy szeretet hihanyban szenvednek azok akik dohanyoznak, vagy csak egyszeruen ez az ok meditativ pillanatuk? Annyi biztos hogy a kemeny dohanyosok nehezen tudnak leszokni a nikotin fuggoseguk okan es a felteteles reflex miat. Az lehetseges, hogy egy ujabb potcselekves kivalthatja a dohanyt, de ez az egyentol es kornyezetetol is fugg. Na meg ugy gondolom, hogy oxigen helyet ha nikotin es egyeb toxikus fust kerul a szervezetbe az nem fog agyserkentokent hatni.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.09.17. 12:12:05

Teodóra: Oksági kapcsolatról itt nem olvashattál, hanem csupán korrelációrol. A korreláció az jelzi, hogy a két mért változó együtt jár, tehát az egyikből következik a másik. Ilyem módon, ha valakinek az anyja dohányzott a terhessége alatt, akkor az nagy valaószínőséggel jelzi azt, hogy a figyelmi tesztekben gyengébben fog teljesíteni. Azzal együtt, hogy ezt elég nagy valószínűséggel jelzi, nem ad inormációt arra nézve, hogy pontosan hogyan is függ össze ez a két változó, tehát hogy konkrtéan mi okozza a kapott eredményt.

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2007.09.17. 17:54:21

Krisztian: a kommentedrol egybol a harmadeves regresszios analizis elso eloadas ugrik be, amit azzal inditott a tanar, hogy a Fold nepessege es a globalis homerseklet emelkedese kozott 0.9 a korrelacio. :)

Hany valtozot lehet megnevezni, ami miatt ez az eredmeny jott ki?

Mattia 2007.09.21. 08:09:32

Én úgy tudom, a korreláció csak annyit jelent, hogy két változó együtt jár. Oksági kapcsolatra nem lehet következtetni, az egyik változóból nem következik a másik, csak bizonyos mértékben együtt mozognak, de lehet, hogy mindkettőnek egy harmadik változó az "oka" (független v. magyarázó változó).

m.á. 2007.10.06. 20:24:17

Persze a marihuána kedvező hatással van a figyelemre(???). Ez mikor lesz EU irányelv?

fga 2008.03.04. 15:06:11


Kedves Teodora! és többiek...
A cigaretta több ezer olyan anyagot tartalmaz, mely igen káros hatással van a fejlődő szerveztere. A leggyakrabban említettek között szerepel a szén-monoxid, cianidok, nikotin, a papír elégetéséből származó kátrány stb... Nem értem hogy lehet megkérdőjelezni egy pillanatra is a tesztek eredményét, tekintettel arra, hogy ezek míg magzati életben kapja valaki beszűkitik a lepényi keringést, csökkentve ezáltal az oxigén magzat felé áramlását. Teodora talán hallott arról az összefüggésről, hogy az oxigén igen fontos az idegrendszer fejlődéséhez... Egyébként a gondolkodási folyamatokhoz is, tehát elég valószínű a feltételezés, hogy a cigerettázás nyilvánvalóan befolyásolja a figyelmet. Üdv. determinálhatja a magzat

boszor60 2008.08.16. 10:52:16

Nem vagyok szakember,nem végeztem kutatásokat,de ez nekem sántít!Nem szeretnék neveket sorolni,akik valamely területen bizony kiemelkedőt alkottak és dohányosok voltak!! Azért egy Nobel-díjhoz vagy nagy műalkotás létrehozásához némi összpontosításra és figyelemre talán szükség van! :-)

Azt hiszem, s ez csakis az én véleményem,hogy ez a cikk is a most divatos dohányzás-ellenes hisztéria jegyében íródott.Mindezeket én, mint dohányos -ugye érthető ? - némi fenntartással olvasom.
De azzal teljesen egyetértek,hogy jobb lenne,ha nem szokna rá senki,sem az anyaméhben, sem azon kívül!!

( A hírlevélre nekem sem sikerül feliratkozni! )
süti beállítások módosítása