Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Hízni akarok

2007. november 15. 07:09 - Füredi Krisztián

Lukács Liza

Lukacs Liza

Hízni akarok!


Az alacsony testsúly (ha nem anorexia áll a hátterében) feltehetően azért kevésbé felkapott téma, mert az egészséget kevésbé veszélyezteti, mint az elhízás. Alacsony testsúlyú nők esetében fontos kérdés, hogy rendszeres-e a menstruáció. Ha nem, az arra is utalhat, hogy a nő testzsírszázaléka a menstruációhoz szükséges (14-17%-os testzsírszázalék) határ alá süllyedt. Ha a testsúlya alacsony a testmagasságához képest, de egyéb panasza nincs, akkor alkati kérdésről van szó. Azt egyébként nem tartom egészségesnek, ha valaki úgy akar hízni, hogy mindent megeszik, ami csak belé fér. Hízni is tervszerűen érdemes. A 1,5 óránként való evés vagy a ritkán, naponta kétszer és este lefekvés előtt nagyobb mennyiségű, szénhidrátdús étel elfogyasztása jár általában sikerrel, de ez változó, hogy kinek melyik segít. Az esti, olajos magvak (pl. sós mogyoró, napraforgómag) fogyasztása ugyancsak hozhat néhány tartós kilót.

Mozgásformák közül azok a jók gyarapodásra, amelyek nem csak a testtömeget használják a mozgás során (pl. a súlyzós edzések). Egyetértek azzal a hozzászólóval, aki arra utal, hogy a fogyás képletének ellentettje lehet a hízásé, de mivel a fogyás receptje sem a koplalás, így a hízásé sem a zabálás. Mindenesetre hízni vágyóknál is érdemes testképmérést végezni, hogy mennyire reálisan látja magát túl soványnak. Ugyanúgy van kulturális vonatkozása a hízni akarásnak is, mint a fogyásvágynak. Jellemző, hogy a falvakban élők még ma is átlagosan magasabb testsúlyt tartanak ideálisnak, mint a városi lakosság. Családi vonatkozása is lehet. Találkoztam olyan gyermekkel, aki azzal tudott kitűnni a családban, hogy milyen sok ételt meg tudott enni egyszerre. Meg is hízott, a társai kicsúfolták, az iskolai közösség perifériájára szorult, de számára a családban jutalmazó értékű volt minden egyes plusz kiló, amit a mérleg mutatott. Főleg férfiaknál még ma is a nagy testméret a hatalom, az erő, a férfiasság szimbóluma.

Ugyanazt gondolom a hízásról és a fogyásról is. A mértékletesség fontos dolog. Nem csak azért, hogy ne legyünk betegek és az életünket ne hassa át túlságosan a táplálkozás, hanem azért is, mert nem érdemes elvenni magunktól a finom ételek örömét, élvezetét azzal, hogy mértéktelenül fogyasztjuk. Mozogni nem azért fontos, hogy karcsúbbak vagy testesebbek legyünk - ez annak a kellemes és kívánatos mellékhatása lehet adott esetben -, hanem azért, hogy jobban működjenek a szerveink, edzettek legyenek az izületeink, az izmaink, hogy levezessük a napi, heti stresszt stb. Szóval mértékletesen, átgondolva táplálkozni és mozogni alapvető szükségletünk kellene, hogy legyen testsúlytól függetlenül. És, ha valaki ezt megteszi az egészséges testsúlytartomány alatt és más testi panasza nincs, akkor el kell fogadni, hogy a természet ilyen törékenyre alkotta.

Lukács Liza saját honlapja: mashogy.hu
29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6224793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

száki szabina 2008.02.26. 17:11:56

szeretnék hizni:-)segitsetek nekem kérlek.várom a leveleket elöre is köszönöm

duma 2008.03.01. 22:13:10

Én is szeretnék hízni. Kivizsgáltak, minden oké, sajnos állítólag genetikailag vagyok vékony. 156 centi, és most a csúcson vagyok a 41-42 kilóval, de voltam már 38kg is. És ha bár mindíg ilyen törékeny alkatú voltam, nem tudom magamat elfogadni. Próbáltam mindent bevetni, hogy pár kilót magamra szedjek, semmi sem segített. Elég szőrnyű, hogy mindehhez 33-as lábam van. De hogy a 4 éves fiamnak nagyobb a derékbősége, mint az enyém, na ne.....

Júlia 2008.03.06. 14:29:09

Sziasztok!
Hát arról lenne szó,hogy én 1 15 éves lány vagyok,és akármennyit eszek,nem tudok hízni,néha ez már kellemetlen lenni!Kérlek titeket,ha tudtok segíteni ebben az nagyon jó lenne.Pl.:Receptekkel.
Horváth Júlia

Horváth Júlia 2008.03.16. 16:53:10

Sziasztok,ismét írok,nektek.Az elöző levelemre nem kaptam,1 válszt sem,pedig,kéne valami segítség.170cm vagyok,és alig vagyok46 kilógramm,pedig rendszeresen étkezek,és sokat is eszek,vizygálatokon is voltam,de semmi bajom,csak genetikailag vagyok ilyen.De ez nem igazán nyugtat meg,mert rosszul érzem magamat a bőrömben,bár sokhelyre hívnak modellkedni,de én azért 1 pár kilóval boldogabb lennék.Szóval,ha tudnátok segíteni tippekkel,vagy akármivel.Akkor én nagyon örülnék neki.Előre is köszönöm.

Györgyi 2008.03.31. 10:09:35

Az a problémám,hogy van egy neveltlányom.2,5évesen került hozzánk,mert az édesanyja elhagyta.Az édesanyja azóta sincs meg.A férjem első házasságából van.Most 13 éves.150cm magas és 30kg.Nem akar enni,nincs étvágya.Már volt orvosi kivizsgáláson,nem találtak nála semmit.Mit csináljak vele?

suzy83 · http://suzanna.starlooklike.com 2008.04.03. 00:33:33

Én 25 éves vagyok, 160cm, és 43 kg. Kb. 5 éve tartom magam ehhez a súlyhoz, akármennyit eszem, és akármit akármikor nem hízom. A fogyás viszont könnyebben megy :( sajnos. Én azt mondom, hogy ez genetika, és adottság, esetleg örökletes dolog. egy ideig zavart, de ma más nem érdekel. Ilyen vagyok,én elfogadom magam, és más nem érdekel.

márti 2008.04.13. 20:40:50

Az én lányom is nagyon sovány 155 cm és 32 kg-nyom. Az az igazság nem is szeret enni.Azt mondta valaki, hogy nem tudja elfogadni magát az életet, aki nemszereti az ízeket az életet utasítja el.De hogy mit kellene tenem még én sem tudom. Pedig kiegyensúlyozott nyugodt a családi életünk és nagyon szeretjük.

Balázs Melinda 2008.04.25. 14:08:52

Melinda.25-éves vagyok szülés után debreszióban szenvetem és alig van étványam voltam orvosnál és hétfön megyek továbi vizsgálatra hogy mi az oka.étványhozot irtak fel nekem remélem hogy fel szedek egy két kilót

Steewie · http://www.hizni-akarok.dynamicweb.hu 2008.06.22. 18:44:57

Sziasztok!

Nemes István vagyok. 3 hónappal ezelőttig én is képtelen voltam hízni, hiába zabáltam
reggeltől-estig, a nagy nehezzen megszerzett "túlsúly" 1-2 héten belűl eltűnt. Azóta magamra szedtem öt kilót! Ha kiváncsi vagy hogyan, kattins a webcímre!

Éva · http://pszichologia.blog.hu/2007/11/15/hizni_akarok_hizas_anorexia_pszichologia 2008.08.07. 19:04:17

Sziasztok!!
Én 15 éves lány vagyok..170 centi és 53 kiló..Hogyan szedhetnék fel néhány kilót még??? Légyszi segítsetek, mert nagyon fontos!!!!

Dr. Lukács Liza 2008.08.11. 07:41:24

Kedves Éva!
Az attól függ, hogy most hogyan eszel.

S.B. 2008.10.03. 22:15:59

Sziasztok!Az Én problémám hasonló,azzal a külömséggel,hogy az első szülésem után lettem "vékony",amit 15 éve tartok.Azóta négy gyermekem van,a kilóim nem gyarapodnak.Én is könnyen fogyok,nagyon nehezen tudok 2-3kg-t felszedni.A nagy átlag szülés után meghízik,Én az ellenkezőjét éltem át.Nagyon örülnék annak,ha legalább 4kg-val nőne a testsúlyom,akkor érezném jól magam a "bőrömben"!

kata 2008.10.10. 18:39:45

én 160cm vagyok és 38 kg és nem tudok hizni sehogy se pedig már mindent kipróbáltam!!! kérlek segítdetek!!!

Babi 2008.10.20. 18:07:28

Én 17 éves vagyok 180 cm magas és éppenhogy csak 50 kilo felett! Természetesen rendszeresen eszem és nem is keveset, és sok tésztafélét, kenyeret és ilyeneket. zsiros ételeket inkább kerülöm. folyton azzal nyaggat a suliba a védőnő h nekem nem adnak otthon enni, és legszivesebben képentörölném, hogy ezt minden évben elmondja és felir nekem egy étrendet, ami szinte csak gyümölcsökből és salátákból áll, hogy ettől majd meghizom. nekem inkább fogyókúrának tűnik. egyáltalán nem tudok hizni annak ellenére sem, hogy már megálltam a növésben. segitsetek plíííz

Robi 2008.11.05. 21:43:58

Babi: Szerintem a szakembernek is sokat segítene, ha konkrétan leírnád mégis mit jelent nálad a sok, mert relatív. 3 pizza valakinek sok másnak meg épphogy elég. :)

A hízáshoz több energiát kell bevinni, mint, amit felélsz. Leginkább, amiket leírtál tészta, fehérkenyér azok a hizlaló ételek. Ezenfelül csoki, cukor, üdítő és zsír, ami hájra hizlal.

A védőnődnek igaza van. Sok zöldség és gyümölcs a magas szénhidrát tartalom miatt hízlal.
Ezek közül is főleg az édes gyümölcsök, amik a legjobban hízlalnak. Főzelékek is hízlalóak a liszt és cukor miatt. Sütemények úgyszintén a cukor és liszt miatt.

Ha nem csak hájra, szeretnél hizni, hanem erősödni is, akkor valamilyen erősportot is kell végezni például fitness. Ekkor viszont húst is kell enni a fehérjetartalom miatt.

Szandy · http://www.kisszandi.blogol.hu 2008.11.23. 21:24:34

14 éves vagyok, 154cm és éppenhogy 34kg. Voltam kivizsgáláson, semmi bajom, csak valami pszihés problémám van, mert sokszor idegbajos vagyok. Rágom a körmöm, a hajam tépkedem, rágom belülről a számat, az ujjaimat...és semmitől sem tudok hízni. Ha nem eszek rendesen a suli programok miatt akkor már másnapra mínusz 20 dkg. Segítsetek!

teodora 2008.11.23. 22:29:08

Szandy, szerintem kérj segítséget vkitől: tanár, iskola, szülő, hogy találjon neked egy szakembert, akivel beszélhetnél, vagy magad menj el orvos, iskoladoki, akik tudnak ajánlani, feltehetőleg állami, ingyenes szakit is. Én nem értek hozzá, de amit leírtál, az sztem elég egyértelmű, hogy vmi lelkileg bánt, és a legjobb korban vagy még, hogy ezen változtass. Az idegesség nem engedi felszívódni a kaját, de a súly csak egy dolog, a fő, hogy az önbizalmad is hízzon. Ha más választ nem kapsz, még nézz szét a neten, vannak tinédzser lelkisegély vonalak, oldalak, sima pszichós fórumok vagy rengeteg, ahol esetleg rábukkanhatsz arra, aki konkrétabbat tud ajánlani. A bura.hu-n pl. van online szaki meg telefonok. Nagyon jó szerintem már az is, hogy ide beírtál, ne hagyd magad! :) üdv

teodora 2008.11.25. 17:12:57

Szandy, Bp-en ide is elmehetsz, tb-re ingyen:
www.sote.hu/intezetek/betegellatas/?inst_id=45&page_id=1

Seneca 2008.12.19. 15:33:09

Szerintem sehogy, nem lehet hízni ez genetikai adottság - de szerintem sokkal jobb vékonynak lenni mint túlsúlyosnak. Éljenek a karcsú emberek !!!

domi nika kk 2009.03.06. 19:25:23

hát engem avval csúfoltak elfúj a szél stb. az ako volt miko 7 voltam és én voltam a leg soványabb 35 kg 164 cm de aztán mondták ezt most meg vok 62 kg

domi nika kk 2009.03.06. 19:26:02

6 odik osztályos nem 7 éves bocs

domi nika kk 2009.03.06. 19:27:23

de még igyis soványnak számitok barátaim közt szal plusz 12 kg

domi nika kk 2009.03.06. 19:52:19

dee ez ugy törtnt hogy napi 7 étkezéssel de ugy h fölkelsz reggeli pl zabpehely aztán rá 1,5 ra szenvics vagy valami tizorai kiados ebéd desszert pl fagyi utána 2 ora val valami youghortok uzsona és vacsora nekem valahogy igy de ugy hogy az első néhány napba nem volt ilyen kemény ako csak napi öt és kissebb adagok de igazából én kicsit dagi is vok nem csak súlyos van olyan amit má nem tok felvenni pedig amiko elkezdtem a hizokurát majd nem kétszer belefértem nost meg de én igy jól érzem magam :D de még fér rám:P

domi nika kk 2009.03.06. 20:45:04

tom hogy ez nem igazán normális de...
ma pl ettem reggelire zabpelyhet az iskolában az első szünetben egy chipset aztán tizorai szünetben szendvicset ebédre volt hus leves és bolognai spaggeti abból kétszer mert finom de am ma volt szülinapom és volt torta 4szelet torta aztán yoghurt is volt ja meg gyümi és vacsora meg egy kis csoki ugy érzem ma naon sokkat zabantotam és mintha már most dagatabb lennék szüknek érzem a polomat de lefogy

domi nika kk 2009.03.06. 20:47:03

kb most 98 kg vok hi majdnem 100

domi nika kk 2009.03.07. 14:31:35

az én hugom kövér 12 éves 150cm magas és 72kg de én se vagyok túl vékony dongáju de még talán rosszabb a arányom mert mert 16éves 172 cm és 89kg de néhány ember azt mondja h nem is vok olyan kövér és még fél rám kb 110 kg ig szednék fel hmm nem is olyan rossz meg is lesz

Zsoka07 2009.09.04. 13:22:13

@kata: Szia Kata!

Tudok neked ebben segíteni hogy tudsz hízni.
Ha felkeltettem az érdeklödésedet akkor az
alábbi e-mail cimre irj:balogh.elisabeth@freemail.hu címre.
Várom jelentkezésedet!!

Üdvözlettel Balogh Erzsébet

vitória 2009.09.18. 22:39:17

Sajna én is ebbe a cipőbe járok.Két gyereket szültem már,de egy deka plussz nincs rájtam! Most 8 hónapos a kisebbik fiam,és még szopik,én pedig hétről hétre csak soványabb leszek!! Rajtam is segíthetne valaki
süti beállítások módosítása