Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Gyerekek az olimpián

2008. szeptember 01. 23:36 - Füredi Krisztián

Az idei olimpia sok szempontból kítűnt az eddigiek közül. Az egyik ilyen esemény, az a gyermek tornászlányok szerepeltetése volt. Ez az egyszerű hamisításon túlmutatóan igen komoly problémát jelent. Erről írt Dr. Vajda Zsuzsanna a Magyar Pszichológusok Egyesületének (MaPsziE) az elnöke, az egyesület honlapján:

"Macskaügyesség, csökkent félelemérzet, a kockázatok lebecsülése – csak néhány szempont, amiért érdemes gyerekekből élsportolót nevelni. Az előnyök tovább sorolhatók: a gyerekek függő helyzete, az, hogy esetükben jóval könnyebben alkalmazható a lelki, vagy fizikai kényszer. Bizonyára hasonló érveket sorolnának fel a gyerekekből hadsereget szervező hadurak, de ők nem szalonképesek a nyilvános csatornákon.

A gyerekek különleges tulajdonságainak azonban van más értelmezése is.  A 2002-ben elfogadott Egyezmény a Gyermeki Jogokról leszögezi:  A gyermeknek – vagyis a Föld 18 évesnél fiatalabb lakóinak „figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége”.  A 24. 1. pont szerint a gyermeknek joga van „a lehető legjobb egészségi állapothoz”.

Vajon összefér-e a „lehető legjobb egészségi állapot” követelményével a zsenge kisgyerekkortól kikényszerített könyörtelen edzés? A megengedett és meg nem engedett „kiegészítő” szerek és doppingok adagolása? A teljesítmény határok nélküli hajszolása? A gyermekvédelmi törvények nem adnak a szülőknek teljes körű jogosítványt, hogy rendelkezzenek a gyerekük sorsa felett, például nem teszik lehetővé, hogy a szülők ellenőrzés nélkül kezeljék a vagyont, amit a gyerekük tőlük függetlenül birtokol. A szülőkre büntetés vár, ha nem óvják a gyerekük testi épségét, ha nem törekszenek rá, hogy biztosítsák az egészséges fejlődéséhez szükséges feltételeket. Vajon a versenysport miért kivétel ezalól? Mindenki tudja, hogy a gyerekkori dicsőségért gyakran nagyon nagy árat kell fizetni: a hormonháztartás feborulását, a szívizomzat elvékonyodását, az izületek degenerálódását. Az ellenérv: az elnyert hatalom és pénz kárpótolhat ezért, meggyőző lehet, csakhogy az a bökkenő, hogy ezt a döntést nem azok hozták, akiket érint: a gyerekek, hanem a szülők és a kíméletlen edzők."

 

A teljes cikk a Magyat Pszicholólógusok Egyesületének (MaPsziE) honlapján

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr26644129

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.09.01. 23:39:54

Pszichológia - Pszichológia.blog.hu - Gyerekek az olimpiánAz idei olimpia sok szempontból kítűnt az eddigiek közül. Az egyik ilyen esemény, az a gyermek tornászlányok szerepeltetése [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2008.09.02. 08:18:04

szerintem egy 16 vagy 17 éves tornász olimpikon is ugyanúgy edzett mondjuk 6 évesen, mint egy 14 éves.. nem biztos, hogy van különbség, a másik meg, hogy kétlem, hogy igazán jó eredményeket vkinek az akarata ellenére el lehet érni ennyi erővel az egész élsport megkérdőjelezhető, de akkor már dobjuk el az egyetemi felvételit is, mert a fiatalkori nyelvtanulást meg a szorzótábla bemagolását. micsoda egy paranoid bulvár bullshit, ráadásul egy ilyen (nem olvastam, hogy amúgy bizonyítást nyert) ügyből általánosít.

Levente 2008.11.05. 21:17:31

Teodóra, ha szembeállítjuk a sportot és a gyerekkori nyelvtanulást/szorzótábla magolást akkor, úgy hiszem arra a következtetésre juthatunk, hogy az élsportra a felkészítés hosszútávon káros az egészségre, míg maga a tanulás nem. A tanulás "hogyan"-ja káros lehet, viszont az élsportra való felkészítés "hogyan"-ja mindenképp.
Szerintem nem feltétlenül a gyermeki test gyötrése a gond (ez a tagmondat nevetséges önmagában), hanem az, hogy a későbbiekben fellépő tünetek - amik esetleg felnőttkorukra jelennek csak meg -, önhibájukon kívül jelennek meg, noha elkerülhetőek lettek volna. (Akkor viszont nem lettek volna élsportolók.)
Talán itt lehet megjegyezni, hogy bizonyára vannak olyan sportok, ahol az edzés alternatív módjával elérhető, hogy ne legyenek olyan súlyosak a későbbi tünetek (viszont a teljesítmény nem feltétlen garantált).
De itt sajnos nem lehet elérni, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Ez szerintem egy örök vitatéma marad, mert amelyik szülő azt akarja, hogy a csemetéje élsportoló legyen, akkor "aláveti" az edzésnek, viszont ha azt szeretné, hogy egészséges is maradjon, de azért eddzen is, akkor meg nem lesz élsportoló.
Összegzésként szerintem a cikk teljesen érdektelen, olyanok írták, akik felfedeztek egy általuk hibának vélt dolgot, és ezzel akarták publikációs jegyzéküket növelni, vagy csak megjelenni a tudományosan publikálók között. Igazából az ok irreleváns, a lényeg, hogy a cikk szerintem értelmetlen. Olyan kérdést feszeget, amire nincs jó válasz.

teodora 2008.11.06. 14:45:17

azért az élsport nem csak az alávetésen múlik, lehet valaki pl. tehetséges vagy olyan adottságú, hogy sokkal sikeresebb, mint egy átlagember.. nem hiszem, hogy minden felnőtt sportoló kiöregedvén nyomorékká válna se, különben össze-vissza perelnének, ez is csak egy szélsőség
meg ugyanúgy vannak, akik olyan sokat edzenek, mint egy olimpikon, csak épp nem jutnak el odáig, meg olyanok is, akik éppen hogy csak egy keveset sportolnak, és lesérülnek bele bármilyen túlzás nélkül..
a cikkel kapcsolatosakkal egyetértek.

teodora 2008.11.06. 14:59:59

másrészt hülyeség úgy beszélni élsportról, mint vmi platóni idea, mert csak felelőtlen emberek, alkalmatlan fizikumok, balesetek, rossz döntések vagy szerencse vannak (meg pénz, politika stb). olyan, mintha vki azt mondaná, hogy a "közlekedés" ártalmas, mert elalszanak a kamionsofőrök a volánnál.. utóbbinál mondjuk vannak ésszerű sebességkorlátozások, egy futóversenynél nem lehet :)
a gyermekek jogainak, korukhoz illő döntéseiknek tiszteletben tartása persze jó lenne, de ez nem sportkérdés

Vladi03 2009.02.28. 22:56:01

Hmm én teljesen egyetértek a levéllel mivel Tornász létemre tudom hogy azoknak a szegény gyerekeknek mit kell nem pusztán testileg de szellemileg is kiállni. szerintem órjási kihatással lehet a gyerekkori lelki terror amit az edzéseken az edzők a gyerekekre gyakorolnak. teljesen megvonják tőlük a gyerekkor lényegét, azt hogy felszabadultan játszhassanak a többiekkel és normálisan fejlődjenek, e helyett halálra rémítik azzal hogy ha nem csinálják meg a feladatokat kemény büntetésben lesz részük. E miatt a gyerek teljesen kívülállónak érezheti magát az összes többi korabeli gyerektől mer teljesen más szemszögből fogja látni a világot és ki tudja hogy fog ez kitörni belőle. lehet csak érzelgős lesz nagykorára, lehet hogy pszichopata lesz mert annyira elveszik a személyisége saját magába vagy mittomén szoval szerintem egyáltalán nem egészséges azokat a szegény gyerekeket kínozni. persze joga van a gyereknek az egészséghez de szerintem minden emberbe genetikailag bele van kódolva hogy mennyit kell mozognia ahoz hogy jólérezze magát és ha hagynak neki teret akkor ezt meg is teszi. ami ennél a mozgásnál kevesebb vagy több az már egészségtelen.
süti beállítások módosítása