Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Gyerekek sorsa a médiában

2008. november 25. 14:30 - Füredi Krisztián

Egy előző írásban a gyerekek jogairól volt szó. Most ez sokadszorra aktuálissá vált annak apropóján, hogy a Megasztár  című műsorban 12 év lett a jelentkezés alsó korhatára.

 

Mindenekelőtt egy rövid emlékezetető az említett írásból:

2002-ben elfogadott Egyezmény a Gyermeki Jogokról leszögezi:  A gyermeknek – vagyis a Föld 18 évesnél fiatalabb lakóinak „figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége”.  A 24. 1. pont szerint a gyermeknek joga van „a lehető legjobb egészségi állapothoz”.

Mindezzel kapcsolatosan a következő olvasható az egyik tizenéves Megasztár versenyzőről:

"A fiatal tehetség kitűnően kiénekelte a magas hangokat a múlt szombati „összecsapáson, amely meg is hozta számára a sikert: bejutott a következő fordulóba. Az öröm azonban nem tartott sokáig, ugyanis vasárnap este szívinfarktus tüneteivel szállította őt a rohammentő a váci kórházba. 14 éves korom óta dohányzom és kávézom. Tény, hogy kicsit túlzásba vittem ezeket"
http://www.blik.hu/cikk.php?cikk=120363adasda


Tóth Lüszi a Megasztár 13 éves versenyzője pedig az alábbiakat élte át a Megasztár kapcsán: "Tóth Lüszit, a Megasztár 4. legfiatalabb versenyzőjét be kellett vinni az ügyeletre a szombati élő műsor előtti éjszakán. A kislányt orvosai szigorúan eltiltották az énekléstől, ő mégis színpadra állt, mint ahogy betegen készül a következő fellépésre."
"Nagyon-nagyon fájt a torkom, ezért a verseny előtti éjszakán bevittek a kórházba – mesélte lapunknak a a 13 éves aprócska kislány.
– Azt mondta az orvos, hogy súlyos gégegyulladásom van, jó ideig nem énekelhetek, ezért nagyon izgultam, hogy mi lesz szombat este. Összeszedtem minden erőmet, és megpróbáltam kihozni magamból a maximumot. A dal végére már borzasztóan fájt a torkom – magyarázta Lüszi.
Édesanyja Edit mindenhová kíséri csemetéjét, így a kórházba is végig fogta a kezét.
- Tudtuk, hogy kímélni kell a hangját, még beszélnie sem szabad, de ezt most nem tehette meg – kezdte Edit.
– Ez nagy lehetőség számára, muszáj bizonyítania. Az volt a legnagyobb baj, hogy szombaton napközben még a gyógyszereit sem tudta bevenni, mert egyszerűen nem volt rá idő. Legalább egy–két napig kímélni kellene a hangját, de erről most szó sem lehet, mert el kell kezdenie a következő dal tanulását– mondta Edit.
Mivel Lüszi nem tartja be az orvos utasításait, betegségének akár súlyos következményei is lehetnek."
http://www.borsonline.hu/news.php?op&hid=14466

Valóban nagy lehetőség a Megasztár, de kegyetlen túlzás azt mondania az anyajának, hogy "muszáj bizonyítania"! Valóban nagy lehetőség, de azért nem ez az utolsó lehetősége egy 13 éves kislánynak a boldog életre. Ilyen áron pedig semmiképpen sem neveznhető lehetőségnek. Ilyen anyai kijelentések mellett nyilvánvaló, hogy nem a saját döntése miatt, hanem sokkal inkább anyai ráhatásra "muszáj bizonyítania".

Hogy fordulhat elő az, hogy a próbák miatt még a gyógyszereit sem tudja bevenni egy kislány egész nap, miközben az anyukája is ott van vele, és "vigyáz rá"?

Nyilván sokan megteszik, hogy egy vágyott cél érdekében feláldoznak sokmindent, akár az egészségüket is. Ezt felnőttként bárki megteheti, de gyerekként nem tudja felmérni ennek a következményeit, és nem látja át az ezzel járó veszélyeket. Éppen ezért felelős a szülő a gyermekéért. Egy 13 éves kislány esetében a szülőnek a felelőssége az, hogy egy televíziós vetélkedő miatt ne hagyja egészségileg és lelkileg károsodni a gyermekét.

Gyermekbántalmazás testileg, lelkileg

A gyermekbántalmazásnak több formája van, lehet többek között testi és lelki szintű. 
A fizikai gyermekbántalmazásnak az egyik formája az elhanyagolás, amikor nem történik konkrét erőszak, hanem a gyermek nem jut hozzá a testi szükségleteinek megfelelő ellátáshoz, tisztálkodáshoz, ételhez, italhoz, gyógyszerhez. A fenti cikkrészletben arról van szó, hogy a próbák miatt a versenyző nem tudta bevenni a gyógyszereit, így károsodás lehetőségének volt kitéve.

Mindemellett nem látható előre, hogy milyen lelki károsodásnak van kitéve egy 13 éves kislány, aki több hónapon át olyan folyamatos stresszhelzetben van, amely a felnőtteket is általában szélsőségesen megviseli.

 

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr62766231

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézus Szíve Partizánbrigád - Atombombagyár (nincs önkritikánk) 2008.11.25. 18:07:37

Megasztár - Tóth LüsziTóth Lüszi gégegyulladással kórházba került. Állapota olyan súlyos, hogy még beszélnie sem szabadna. Mit tesz ilyenkor a felelősségteljes szülő? - Tudtuk, hogy kímélni kell a hangját, még beszélnie sem szabad, de ezt most nem tehett.…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2008.11.25. 16:04:01

jaj, már ez nagyon demagóg. mi köze van a megához, hogy ha cigizik meg kávézik egy gyerek? 14 évesen én már keményen piáltam, mégsem tudok énekelni :) mi köze van az egészhez annak, hogy a szülei mennyire vigyáznak rá? nehogymá az éneklés káros a gyerekekre. a fájó torokkal fellépés ugyanúgy jellemző a felnőttekre is, semmi életkori jellegzetessége nincs tudtommal. a másik, hogy a gyermekeknek is megvan a saját felelősségük, döntésük, ami folyamatosan nő, és nem 14 vagy 18 éves korban esik be csak úgy. tény, hogy több védelmet igényelnek, de azért nem igaz, hogy a gyerek hülye, aztán a személyi igazolványtól egyszercsak okos lesz. sőt, tán épp az lenne a fontos, hogy folyamatosan bevonódjon az őt érintő döntésekbe valamelllyest, tanulni.
a "muszáj bizonyítanit" meg rengeteg szülő mondja nap, mint nap, és ennél károsabb dolgokat is, ennek szintúgy nulla köze van a megasztárhoz. Ez így csak bulvárszenzáció, pedig a gyerekbántalmazás fontos téma lehet, de talán érdemesebb volna az általános, sokakat érintő, jellegzetes formáiról szólni, mert így csak vmi sztárvilág exklúzívnak tűnik ez a hétköznapi probléma, ami ráadásul sokkal komolyabb segítséget, tanácsot és felvilágosítást igényelne, mintsem azzal intézni el a dolgot, hogy ne szerepeljen a gyerek a tvben, mert jaj.
(mi ez a szőrösmellű nő az alsó képen?)

teodora 2008.11.25. 16:05:45

de legalább íródik a blog, csak így tovább! :)

W Joe 2008.11.25. 16:25:27

Eleve nem kellene gyerekeket indítani egy ilyen hosszú, lelkileg, testileg megerőltető versenyen. Ez a műsor készítőitől és a szülőtől sem szép dolog.

mcdougles 2008.11.25. 16:39:29

Hülyaség (hazugság), hogy nem volt idő bevenni a gyógyszert. kb 10mp lenyelni egy pár tablettát.
Inkább:
1, elfelejtették
2, nem is beteg, nem is szed gyógyszert, csak szimpla média hack

Banana Republic 2008.11.25. 16:41:20

Szerintem Lüszi anyja egy idióta! Egyébként pedig arra a kislányra rá kell nézni:lehet, hogy jó hangja van, de hogy minden alkalommal úgy megy ki a színpadra, mint aki beszart,az is biztos. Merthogy be van szarva. Merthogy 13 éves és még azt se tudja, merre van az előre. Abszolút egyetértek, hogy ilyen idős korban még - sőt, gyereke válogatja,de még talán később is - szükség van a szülői gondoskodásra. Egyébként meg a zsűrinek és a műsorkészítőknek is elképesztő nagy a felelőssége abban, hogy ennek a kislánynak mi lesz a sorsa.Nyilván mondjuk az Árpáék szarnak rá, nekik az lenne a legjobb, ha a kislány a színpadon esne össze. Teodora: rosszul tudod, amit tudni vélsz. Én sokáig énekeltem egy gyerekkórusban,13 évesen lett egy hangszalag megvastagodásom. Akkor azt mondta a doktornő, ha most abbahagyom az éneklést,nem erőltetem tovább,felnőtt koromban van esélyem, hogy a mutálás után szép hangom lesz. Abbahagytam. Szép hangom lett. Egy 13 éves kislány hangszalagja nagy változásokon megy keresztül, nem mérhető egy érett, felnőttéhez. Visszatérek oda, hogy az anyja egy komplett idióta. A kislányon látszik, hogy ezt már régen nem a saját öröme miatt csinálja.

allasaneten · http://www.allasaneten.info 2008.11.25. 16:41:24

A sikerért és elismerésért bármit megtesznek az emberek. Csak nem mindegy hogy mekkora ennek az ára szerintem.

Dallas 2008.11.25. 16:47:09

Teodora, te nem lehetsz egy észlény a kommented alapján. Nem érted miről van szó. A post teljesen helytálló és jól illusztrálja, hogy egy ilyen kislányból, nagy valószínűséggel mi lesz (alsó kép, Britney Spears). Bár Magyarországon vagyunk, nyilván senki se fog hallani a kis Lüsziről, amikor majd ő is egyszer csak kopaszra borotválja a fejét, mint Spears.
Én egyszerűen nem értem, gyakorló szülőként azokat az idióta anyákat és apákat, akik a saját gyerekükkel ezt művelik, persze csak szigorúan a gyerek jövője miatt.
És az is igaz persze, hogy a TV2 pénzéhsége és hozzá nem értése már olyan fokú, hogy gyerekekkel is megcsináltatják a sokszor felnőtteket is komolyan igénybevevő versenysorozatot. A nézők, persze nem tudják, mi is folyik a kulisszák mögött.
Egy hányinger ez az egész.

Dekatlon 2008.11.25. 16:52:12

A sztori lehet médiahekk, és remélem teodora is csak provokál. De a britniszpírszes párhuzamot lehetelen nem észrevenni.
Az emberek féltik a megélhetésüket, a gyerekük megélhetését. Ezért kegyetlenné válnak.
Ha kenguru lenne, hátradobná a kicsit a dingóknak.
Mivel ember, nem adja be a gyúgyszert.

szuperzöld 2008.11.25. 16:52:57

A gégegyulladás nem vicces. Mivel ott a hangszál is, az is gyulladásba jöhet és ha megerőlteti, hegesedhet, repedhet stb. aminek következtében akár meg is némulhat vagy elvesztheti a hangját.

Másrészt nem hiszem el, hogy valaki igazi torokgyulladással képes lenne szépen énekelni. Nem szoktam nézni, bocs, ezért nem tudom, hogy milyen volt a hangja. Lehet, hogy érezni is lehetett rajta (rekedtség).

Salsa 2008.11.25. 17:02:56

Lüszikéhez:
a hibás, sorrendben:
1.) anyuka (vagy mindkét szülő, nem ismerem a családi viszonyait)
2.) tv2 (mert lehetővé teszi mindezt)
3.) nézők (mert felelőtlenül szavaznak)
Lüszike nem, mert még gyerek, nem tudja mit csinál, nem véletlen, hogy ennyi idősen még nem ő, hanem a szülei tartoznak érte felelősséggel.
persze Lüszike szüleiről sokmindent elmond, hogy ilyen nevet adtak a gyermeküknek. sajnálom szegényt, majd huszon-harminc évesen rájön, hogy a szülei elrontották az életét.

A Galaxis Elnöke 2008.11.25. 17:18:48

Üdv!

Semmi gond ezzel, itt akár 10 évesen is lehet valakiből országos médaisztárt farikcsálni, aki majd 16 évesen drogozni kezd, 20 évesen hozzámegy egy harminckét évvel idősebb kefélőbajnok producerhez, együtt drogoznak tovább, aztán jön az első gyerek és az alkohol, utána nem sokkal a válás, a perek, a gyerek intézetbe kerül, közben azért interjúk, show-fellépések, divatbemutatók megnyitói, lemezek, csillogás, aztán egy szállodai szobában megtalálják a holttestét, heroinnal tele, kb. 25 évesen, és mindenki sír-rí, hogy mekkor egy tehetség volt.

Ahogy ez a tengerentúlon már megy is egy ideje....

Zaphod

JQA! 2008.11.25. 17:21:19

Elegem van lüszikéből. Legalább annyira, mint tüncikéből és donatellácskából... afaszomé' nem lehet ezeket inkább agyonhallgatni? Lüszike anyukája meg szerintem inkább foglalkozzon ősi mesterségével, a gyereknevelést meg bízza valaki olyanra, aki képes felelősséggel felnevelni azt a szerencsétlen kislibát.

teodora 2008.11.25. 17:21:51

Dallas, nekem világos, hogy a kislány tönkre van cseszve, csak az a véleményem, hogy ennek semmi köze nincs a tévéfellépéshez!! Ezt a lelkinyomort bárki megkaphatja a mellékelt esetleges sikerek, sztárság nélkül is. Nem a műsort kéne betiltani, hanem az ilyen szülőknek a gyerekcsinálást!!
A hangszalagokról nem tudtam, köszi az infót. Ugyanakkor továbbra is azt gondolom, nem lehet a teljes felelősséget levenni fiatal emberekről csak a naptár alapján, aztán az egészet egy szép 18. születésnapon harangkongásra rájuktenni, mert nem így működik (illetve, ha így, akkor tuti nem fog:). Én már 10 évesen is tudtam, hogy mit akarok, és mit nem.

Alex Ash 2008.11.25. 17:26:01

"Dallas, nekem világos, hogy a kislány tönkre van cseszve, csak az a véleményem, hogy ennek semmi köze nincs a tévéfellépéshez!!"

Tudod, az ismert példa: "mások is belepisálnak a medencébe!" -"csak nem mindenki a trambulinról..."

Alex Ash 2008.11.25. 17:27:16

Mellesleg ebben az a pláne, hogy az anyája meg van győződve róla, hogy ő milyen jó szülő... hiszen el se mozdul a gyereke mellől, a kórházban is fogja a kezét stb.

radorado 2008.11.25. 17:31:13

Ismeritek a "jégmama" fogalmat?
A (félszadista) anya, aki közepesen tehetséges/telen gyerekéből műkorcsolyázót akar faragni mindenáron.
Ott szteppel a jégpálya mellett és szadizza az edzőt, a gyereket, stb, stb. a SAJÁT dicsőségére.
Nem ismerős a story?

jakobdylan 2008.11.25. 17:34:02

-Lüszi anyja egy felelőtlen perszóna.
-Még emlékszem, amikor Eszenyi Enikő ecsetelte, hogy jaj, csak nehogy baja legyen a médiában ennek a kislánynak, úgy félti. Mégis tovább juttatták a sebhelyes arcú és nem rosszul éneklő srác helyett. Tehát Enikő is felelőtlen perszóna.
-Meg úgy ánblokk az egész. És igaz, a szavazók sem gondolnak bele. Pénzhajhász, mindenkin átgázoló banda ez, nem más.

Aztán ha szegény kiscsaj kiesik, na akkor az milyen lesz neki. Remélem, azért az anyja nem kever le neki egyet, hogy "kiestél bamme? megmondtam, hogy vedd be a gyógyszert, amiről azt sem tudom, hova tettem. ja, hogy ki sem váltottam? mindegy, elbénáztad lányom!"

Lollipop (must mistake me you're the sucker) 2008.11.25. 17:35:49

tudjátok kik tehetnek erről? a rohadt evangélikusok.

k67 2008.11.25. 17:37:08

reodóra! és mégis mi alapján (kinek?) tiltanád be (a hogyanról már nem is beszélve...) a gyerekcsinálást? Persze, igazad van, nyilván több gyereket vernek naponta nadrágszíjjal, mint ahányat lemezszerződéshez juttatnak - nade éppen itt a hátulütője a dolognak! Egyrészt ha egy negyven körüli felnőtt (péel Lüszi-anyuka) azt képzeli, hogy csakis akkor biztosíthatja a ygereke jövőjét, ha foggal-körömmel "hozzásegíti" a sikerhez már 13 évesen, hogyan várjunk józan/realista gondolkodást a tizenévesektől, akik ezt végignézik és ezerszám jelentkeznek a legközelebbi akármilyen castingra?? Hidd el, a mai nyolcadikosok már nem orvosok, mérnökök, tanárok vagy óvónénik akarnak lenni: minden második lány ilyen-olyan modelltanfolyamra jár, vagy táncolni, színészkedni - és nem hobbiból, hanem mert a médiában akar majd valahogy sok pénzt keresni (tehát ők is tudják, ahogy te, mit akarnak, csak egész fura mintákat követnek). Szóval igenis tenni kellene valamit az efféle gyerekfuttató műsorok ellen. És nem hiszem el, hogy nem lehetne, mert Magyarországon van törvény a 18 év alattiak dolgoztatására - márpedig mi a fene ez, ha nem munka???? Gyernekjog-védők, hahó!!!

veve 2008.11.25. 17:54:39

Semmi értelme egy 13 évesnek kikészítenie magát ilyen szaron mint a megasztár.
Azon is erőteljesen kell gondolkodnom hogy ki nyerte az elsőt pedig csak néhány éve volt arra meg már egyáltalán nem emlékszem hogy kik voltak benne.
Ugyhogy ha egyszer felnő ez a gyerek lehet hogy most úszik az ismertségben de 20 éves korára a kutya sem fog emlékezni rá, sőt még maga is elfelejti....
Remélem megnyeri aztán úgy jár mint a versmondó srác egy évig ellébecol aztán visszabasszák az iskolába tanulni. Aztán éli az életét mintha mi sem történt volna.

aPar aLyza 2008.11.25. 18:01:10

A lüszit elvitték egy másik orvoshoz, az meg aszonta, hogy semmi baja. Nem nézel elég TV-t!!!

Amúgy wazze, szar az élet, nemde?

Colloredo (törölt) 2008.11.25. 18:11:12

Veve: én azt hallottam Utasi Árpiról, hogy el kellett adniuk a kocsit, és a túlhajszolás tönkrevágta az immunrendszerét.
Végülis ha Lüszi megnyeri, lehet, vele is ez történik. Szuper, mondhatom...
aPar aLyza: ez meg mondjuk úgy az orvostudományt jellemzi... Ilyen mással is előfordul. (Engem is meg akartak műteni gerincferdüléssel Pécsett, Budapesten meg azt mondták, hogy szó se lehet róla, mert hátha még megjavul, és kaptam egy gyógykorzettet.) Amúgy meg az talán nem bűn, ha valaki nem néz állandóan tévét? ;-)

akkkko 2008.11.25. 18:12:00

a k_rva anyját az anyjának (azaz kva nagyanyját???) , aki a sikerért a lánya egészségét kockáztatja.

Jézus Krisztus · http://jezusszive.crpl.hu 2008.11.25. 18:15:29

aPar aLyza 2008.11.25. 18:01:10

akkor miért fájt a torka? csak úgy?

a blogger pedig szégyellje magát, mert nem néz elég tévét, úristen:D

Jézus Krisztus · http://jezusszive.crpl.hu 2008.11.25. 18:16:11

akkkko 2008.11.25. 18:12:00
bizonybizony.

én csak azt nem értem, hogy hol vannak ilyenkor a gyermekvédelmisek? hol lehet feljelenteni az anyját?

Illúzió · http://cs2.hu/community/arcade.php? 2008.11.25. 18:17:05

NEKTEK erre van szükségetek. Hogy élőben, vagy felvételről lássátok, hogy emberek tönkremennek. Ez NEKTEK a szórakozás. Ha normális emberek versenyeznének, az a kutyát nem érdekelné.

De ha egy kisebbségi és/vagy egy fiatalkorú, aki pszichikailag alkalmatlan, na, az már érdekes!

Nem veszitek észre, hogy amíg ilyet néztek, addig egyre durvábbak lesznek?

RIO 2008.11.25. 18:20:13

ez a téma egy hatalmas lóláb, ami a világ elbszottságát hirdeti. normális helyzetben a gyámügynek már az új megasztár beharangozásakor el kellett volna kaszálni a tv2-t. de egy frankó próbaper is megtenné a magáét. (nem, nem tenné, amíg 10 magyar bíróból 9 korruptabb egy átlagos kínai vámellenőrnél.)

kicsi lüsziről amúgy is folyton a keresztapa I. lovas jelenetének a felvezetése jut eszembe. lehet, hogy egy nőgyógyászati vizsgálattal be lehetne gyűjteni tőle a tv2 összes producerének a dns-mintáit.

váj mi 2008.11.25. 18:27:09

Jézusoooom, ki az, aki elhiszi, hogy a megafrász egy valódi tehetségkutatóü verseny?
Miért jutott tovább Lüszike? (anyámmm, ezt a hüjje nevet, szegény kölök). Hát, mert a rivális retekklub is kigyütt egy "kölök-sztárral", amit (nem a gyereket, a sztárolását) kajált nép, és szép pnzt hozott a társaságnak. Hát most fáziskéséssel megjátsza ugyanezt a másik szennycsatorna is. Végigi fogják lökdösni azt a szerencsétlen gyereket a döntőig, a hülye, "celebvilágba" belekábult anyja örömteli tapsikolása mellett.
theodora: te vagy egy végtelenül naív lélek vagy, vagy egy végtelenül hülye.

dinoszaurusz 2008.11.25. 18:31:55

kedves lüszianyukájaeditet nem kellene mondjuk 5 évre beb...ni valami zárt helyre kiskorú veszélyeztetése miatt?
az meg elég nagy seggfej, aki 14 évesen is már cigizik
aki meg tovább, az még nagyobb

de a sok gége- meg tüdőrákos elhullásával több marad nekem a jóból
így tovább bagósok

teodora 2008.11.25. 18:36:24

váj mi, mire vonatkozik kedves megjegyzésed, miért lennék naív? mert azt gondolom, hogy nemcsak a megasztáros szülők ilyen szarok, hanem kb. a maradék fele is?..

(ez a téma meg olyan, hogy mindenki lehúz róla egy bőrt, még ez a blog is (bocs). borzongani mások nyomorán sokakat szórakoztat.. szvsz a jajszegénykislány meg a hajrásztárcsaj hozzáállás nincsenek olyan távol.)

2002 2008.11.25. 18:37:55

Gyámügy leállista őket? itt amig egy műsorban milliók mennek (lehet hogy milliárdok de ezt nem merem megkockáztatni :D ) addig semmi sem fog történni.

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.11.25. 18:42:23

Sajnálom őket, ők is tehetnek meg a média is erről.
Ezen nőttek fel, ezt látták. Híres akartak lenni: megkapták.

váj mi 2008.11.25. 18:44:59

teodora, ezért:
"... nekem világos, hogy a kislány tönkre van cseszve, csak az a véleményem, hogy ennek semmi köze nincs a tévéfellépéshez!!"
Most magyarázzam, hogy miért orbitális naívság (legjobb esetben is) ez a kijelentésed?
A "gyerekcsinálásról" kifejtett véleményedet meg talán inkább nem kommentálom, jobb úgy neked ;).
Jah, és még valami: attól, hogy nem beszélünk egy adott jelenségről, történésről, folyamatról, attól még nem tesszük meg nem történté azt. És képzeld, nemcsak borzongossál vagy hajrásztárcsaj hozzáállással lehet viszonyulni a dolgokhoz. Bár a média leginkább ezt a két hozzáállási formát sulykolja, esetedben lehet, sikerrel ...

dinoszaurusz 2008.11.25. 18:46:04

a britniszpírsz nekem tetszett amikor még kislány volt
nagylányként már nem tetszik
amúgy hülye is lett amellett, hogy ronda

Miss Ladybird 2008.11.25. 18:53:45

Nekem is az a véleményem, hogy a megasztár csak a nézettséget hajtja. Nekem sem tetszik, hogy ilyen fiatalokat raknak be. Kirakják a suliból, lehetetlen helyzetek elé rakják, elszúrják a hangját és a lelkét is örökre. Lüszi anyja előtt az lebeg, hogy:-Úristen sztár lett a gyerekem, és vele együtt én is. A kis Lüszi meg azt hiszi, hogy milyen szép is ez a csillogó világ. Amíg eltelik pár év, és megtalálják a hulláját az egyik kihalt utcán. De kit érdekel? Hiszen a tv-ben van egy újabb, fiatalabb kislány, akinek olyan jó hangja van.......még.

teodora 2008.11.25. 19:04:23

vájmi,nem tudom, direkt értesz-e félre, vagy mi bajod. én is azt mondom, hogy beszélni kell ilyesmiről, de nem feltétlenül szenzációhajhászás kapcsán. mert annál általánosabb jelenség, ami ide vezet. és igen, nemcsak gondolom, de teljesen biztos vagyok benne, hogy a kislány lelkét az anyukája (és feltehetőleg a másik szülő is) már 3-4 éves korára szétb...szták, és ugyanígy rombolták a tévészereplés előtt is a személyiségfejlődését (nem véletlenül került oda!), és fogják később is. ezt nem nevezném naívságnak. mert a fenti eset nem egy különálló, véletlen hibás döntés, hanem egy hibás gondolkodású ember döntése, és szvsz az a naívság, ha vki azt hiszi, a kislány sorsa jelentősen jobb lesz a tv nélkül. ha bizonyítás, teljesítmény, siker alapján adják neki a szeretetet, akkor tökmindegy, hogy sztár lesz-e, vagy ügyvéd vagy fogorvos vagy drogoskurva, mindenképp rossz vágányon van. Az egy dolog, hogy a helyzetet a tv némileg katalizálja, de ha túléli, egy idejében bekövetkező padlóncsattanásból elindulhat felfelé. Sok ember, aki nem lesz sztár mondjuk ugyanígy, de langyos fokozaton cipeli az ilyen terhet, esetleg nem 20 évesen lesz kopasz, mint britni, hanem 40 évesen a kemótól.. A kislány helyzete valóban sajnálatos, de miért kell ekkora dráma, hogy foglalkozzanak az emberek a témával? Ha ugyanígy bánik az anyja egy 19 éves karosszérialakatos fiúval, akkor is lenne ilyen balhé?

hoel 2008.11.25. 19:09:29

Lüszi is hülye meg az anyja is. Pisilni vajon kijutott e kislány az adás alatt? Vagy arra sem volt ideje? És miért nem 18 év a korhatár egy ilyen versenyen? Szavazni nem tud a 18 évnél fiatalabb, de azt el tudja dönteni, hogy végig akar e csinálni egy majomparádét? És a gyámügy hol van ilyenkor? Bunkó, sötét banda, aki ezt engedi és hátteret ad hozzá, szégyellje magát és szálljon vissza rá a gyereke elbaszott élete.

Colloredo (törölt) 2008.11.25. 19:09:48

A karosszérialakatos fiút nem kényszeríti bele az anyukája egy olyan életbe, amire meggondolatlanul jelentkezett, de most már kiszállt belőle. Másrészről a 19 éves tökmindegymiafoglalkozása fiú már elvileg független az anyjától (az kérdés, hogyha még az anyja eteti, meg a szüleinél lakik).

Rio Grande 2008.11.25. 19:13:07

Teodora!

Való igaz, nem csak a "megasztáros szülők" szarok. Ez most egy egy eset a sok közül. Sok szülök bassza el a gyerekét, csak ki így, ki úgy. "Kedves" Edit asszony ország-világ előtt teszi tönkre a lányát. De, ahogy mondani szokás, "erre van igény". Persze, ilyenkor mindenki azt mondja, hogy nekem erre nincs igényem, a gond csak az, hogy él még pár millió ember ebben az országban. :)
Amúgy nekem az a véleményem, hogy sok szülő a gyerekén akarja "bevasalni" azt, amire neki nem volt lehetősége, vagy éppen mert elkúrta az életét, gyávaság, megalkuvás és hasonlók miatt. Szóval legyen sikeres a gyerek, legyen gazdag, legyen ilyen-legyen olyan, csak azt nem tudom, hány szülő kérdezi is meg a gyerekét, hogy ő mit is akar?!

A kiemelt részek kifejezetten tetszettek.
"muszáj bizonyítania" - no comment... :) Kinek is?

"mert egyszerűen nem volt rá idő" - Nekem arra van időm, amire időt szánok. Mások meg bekaphatják... :) Egyébként itt volna a szülő felelőssége, mert egy ilyen fiatal gyerek még kevésbé tudja felmérni azt, hogy milyen következményekkel jár(hat), ha nem veszi komolyan az orvos utasításait.

Amúgy teodora! Abban is igazad van, hogy nem a személyi igazolvány megléte dönti el, ki nagykorú és ki nem. És az eszünket se azzal kapjuk. :) Az csak egy "papír", az még korántsem jelenti azt, hogy valaki képes felelősséget is vállalni saját tetteiért. A legtöbb ember manapság amúgy is csak papíron felnőtt. :)

teodora 2008.11.25. 19:14:14

akkor legyen 16.5 éves fiú.. a lényeg, hogy róla nem születne cikk meg felháborodás.. a kislányért most itt kardoskodik mindenki, ez az előnye.

Rio Grande 2008.11.25. 19:17:54

Colloredo!


Azt hiszem, nem érted egészen Teodorát. Való igaz, egy 19 éves fiú elvileg már független, de mondjuk vegyük azt, hogy már egészen kiskora óta aktívan cseszik el a szülei. Akkor tök mindegy, hogy hány éves. Sőt! Minél idősebb, annál több gondja lesz az életben. Mert mondjuk nem lesz ott mindig anyuci, hogy megmondja, mifaszt' csináljon.

Colloredo (törölt) 2008.11.25. 19:22:02

teodora: Mert a kislányról TUDUNK, hogy valami nem jó vele. A példasrácról meg nem tudunk, mert nem fújja fel a média, és ebben igazad van. A legésszerűbb a életkorhatár emelése lenne, mert más "érdekes" ember nincs is a Megasztárban. Az nem egy tehetségkutató verseny, hanem hülyeség... Számtalan sokkal jobb hangú, sokkal tehetségesebb ember van, csak nem jelentkezik, nem akar könnyűzenei énekes lenni, satöbbi. Nem akarok a fanok lelkébe gázolni, de a Megasztárban a legtöbb emberke kb. annyi szolfézstudással bír, hogy el tud olvasni egy kottát, és tud szolmizálni. ESETLEG basszuskulcsot is olvas, és ESETLEG ismeri az ábécés hangokat... jobb esetben.
Lüszikének egyébként megvan a tehetsége is, a képzettsége is, meg az elszántsága is - csak az életkora nem. Anyuka viszont nem veszi figyelembe. Sajnos.

Rio Grande 2008.11.25. 19:22:05

Egyébként tudod, miért "érdekes" ez az ügy, Teodora?
Mert tökéletes tükörképe ez a társadalomnak, a magyarországi állapotoknak. Mert, ha egy 13 éves kislányt "veszélyeztetnek" egy egész ország előtt, és mindezt az illetékes szervek szó nélkül hagyják, akkor annak a 16 és fél éves fiúnak se sok esélye van a normális életre.

Persze, adja Isten, hogy Lüszinek legyen normális élete a Megasztár után. Üljön vissza az iskolapadba, és ha elég nagy lesz, döntse el Ő maga, hogy mit akar az életével kezdeni.

k67 2008.11.25. 19:31:59

sztem mindenki érti Teodórát. Csak sztem épp fordítva van, mint ahonnan ő nézi ezt a dolgot. Mert mégis: kin lehet számon kérni, hogy nem beszél a 19 éves fiú elcseszett életéről? max a rokonságot, a szomszédságot, az iskolá(ka)t. Lüszi szem előtt van (annak is, aki nem nézi a műsort, csak mondjuk netet olvas), és épp az ő példája miatt lehet(ne) erről a problémáról általánosságban is beszélni. Vagyis Lüszi ritka elszállt édesanyja így indirekt módon rávilágíthat a 19 éves karosszérialakatosra is, aki nem szerepel a tévében. Így legalább tényleg sokan hasznát vennék Lüszi-anyunak...

teodora 2008.11.25. 19:34:48

Yangtzee örülök, hogy érted, mit akartam mondani. A többieknek is abban még igazat adok, hogy a műsorral gond, hogy rossz példát mutat. de ez is olyan, hogy ez már megvolt, ez a rossz példa lejön a felnőtt műsorból meg a teljes médiából is, a gyerekek egy ilyen tinisztár nélkül is modellek meg szilikonozott szőkék akarnak lenni, ennél nagyobb a baj már. és a fő baj szerintem nem ezekkel a "foglalkozásokkal" van, hanem alap dolgokkal, nagyon alap viselkedési, önismereti, tartásbeli dolgokkal. mert lehet valaki énekesként jó sztár, lehet modell is, érdemes felfedezni a tehetségeket, ebben még semmi rossz nincs, ez mind csak kemény munka ugyanúgy, mint a sívszebész meg targoncás. csak érettnek kell lenni rá, mert könnyebb elszédülni. hogy ez kinek a felelőssége? elsősorban a szülőé, aztán a médiáé, tanároké is, de a nagy másramutogatás közben azért észre kell vennie, hogy mindannyiunké. mert ez szerintem is társadalmi probléma. egy tünet a sokból... illetékes szervekben nem hiszek, kiegyensúlyozott, boldog életű emberek tömeges példamutatása vezethetne a jó irányba, az ilyesmit nem lehet kötelező védőoltásban beadni :)

teodora 2008.11.25. 19:37:36

k67, ez egy jó nézőpont, de szerintem meg ez ami naív :) tévedjek!

Rio Grande 2008.11.25. 19:44:56

k67!


Egyik nagy (ha nem legnagyobb) kedvencem mondta (írta), hogy a rossz szülő is eleget tesz szülői kötelességének. Ő is példát mutat. Csak míg az egyik szülő követendő példát mutat, addig a másik ("rossz") szülő olyan példát, amit nem szabad követni. Érdekes meglátás...


teodora!

Igaz, nem a Megasztár kezdte el ezt a "trendet". Anélkül is árad mindehonnan a hamis ideálkép. Legyél ilyen, legyél olyan, mert az a menő, az a szexi... meg hasonlók.
Abban megint csak igazad van, hogy az embereknek magukon és a környezetükön kell elkezdeni a változatatást. Csak hát az a fránya "őszinteség". Be kéne vallani magunknak, hogy gáz van... :)

Dr Kangörény 2008.11.25. 19:51:34

Ha-ha, annyi ideje nem volt, hogy bevegye a gyógyszerét? Van olyan, aki ezt a hülyeséget szó szerint veszi?????? Ha igen, akkor az sürgősen kezeltesse magát. Meg az anyuka is.

Egyébként mintha az MT szerint 14 év alatti munkavégzésnél (ez az, tehát ebbe ne kössetek bele, mert a ptk szerinti jogviszonyra is vonatkozik) gyámhatósági engedély kell. Nem hiszem, hogy lenne nekik ilyen.

Büdösgyökér 2008.11.25. 20:02:29

A Galaxis Elnöke 2008.11.25. 17:18:48

[...]"szállodai szobában megtalálják a holttestét, heroinnal tele, kb. 25 évesen, és mindenki sír-rí, hogy mekkor egy tehetség volt."

OFF

Gratulálok! Ez a hozzászólásod tipikus példája a társadalmi sötétségnek drogokkal kapcsolatban.

Azért szoktak meghalni a heroinisták, mert
1., olyan pakkot kapnak, amiben nagy tisztaságú motyó van (ebből kifolyólag könnyen túl lehet adagolni) és/vagy
2., a napi használathoz rengeteg pénz kell, amit legális úton már tud előteremteni: nekiáll terjeszteni vagy kisebb-nagyobb bűncselekményeket követ el, végül sittre kerül. Szabadulva visszaesik és kezdődik minden előről, amíg be nem adja magának azt a bizonyos utolsót. Ennyit a nyalcsiról.

Abban viszont igazad van, hogy nagyobb eséllyel lesz szenvedélybeteg, mint az átlagpolgár, de hogy heroinnal a szervezetében egy hotelszobában ráakadjanak, ez ilyen ZS-kategóriás filmeket idéző sztereotípia.

ON

Anyukám sosem mondta, hogy ezt és ezt kell tennem, hogy sikeres legyek. Neki már az is elég volt, ha nem bukdácsoltam és néha vittem haza ötöst is. De olyat sosem tett volna velem, hogy betegen bármire is kényszerítsen, ami az Ő büszkeségének sokkal fontosabb lett volna, mint az én testi-lelki épségem. Anyukának üzenem: szégyellhetné magát, amiért ilyen felelőtlen.

Még hogy nem volt idő gyógyszereket bevenni?!
Blabla. Ez lesz majd az az értékrend, amit örökölni fog?

Zsolt72 · http://www.annyit.blog.hu 2008.11.25. 20:10:13

szerintem önmagában nem baj, ha gyerekek énekelnek, általános iskolásokat évtizedek óta hordoznak kórusokkal, egyéniben akár nemzetközi versenyekre is. A "szövegkörnyezet", amit a kereskedelmi TV-k teremtenek mindehhez..na az a nem mindegy:)

Fatero 2008.11.25. 20:25:37

Azok látják szerintem jól a dolgot,akik azt mondják,nem az énekléssel és a szerpléssel van a baj,hanem a ker.tv.-k szemét -pénzt de sokat és azonnal,BÁRMI áron- fogaskerekei kerülésével. Lehet lesajnálni a gyereksztárokat,hogy minden csak PR fogás,de igazi gyerekkoruk NEM volt. Pénz termelő masinkák voltak a managerük és -vagy a f.szkalap,önmegvalósító apjuk vagy anyjuk karmaiban.Lehet,hogy én egy nagy hülye vagyok,de nézz rá erre a Britni fotóra és egy boldog fiatal lányt látsz ?! Vagy ez is PR ???

camparisoda 2008.11.25. 21:06:12

Lüszi egy Istenadta tehetség. Sok az irigye, mint minden sikeres embernek. A zsenik mindig periférikusak voltak és lesznek, mit kell ezen csodálkozni?
Aki szombaton látta a műsort, hallhatta, hogy még csak nem is rekedt.
Aki látta az előző szériákat, gazdagabb lett sok élménnyel, a hazai zenei élet pedig tehetséges előadókkal. A győztesekkel: Tóth Vera, Molnár Ferenc Caramel, Rúzsa Magdi, és pl.olyan különlegességgel, mint Póka Angéla.
1962-ben, a magyar televízió tehetségkutató műsorában, a Ki Mit Tud-ban, fellépett a 14 éves tehetséges K.Andriska, aki nemsokára műsort vezetett a televízióban. Ismert és az egyik legnépszerűbb szinész lett, ma úgy hívjuk: a Kern.
Szidhatjuk a kereskedelmi tévéket sok dologért, de a Megasztár pozitív hozadék.
Félthetjük Lüszit a jövőtől, de minden bizonnyal megbírkóznak majd a feladattal a saját szülei. Mindenki, aki most itt habzó szájjal ellene áskálódik, a segítőkészség álságos köntösében, bever neki egy koporsószöget, puszta jóindulatból? Na, széép..

Rio Grande 2008.11.25. 22:04:04

Hát nézd...

Hogy tehetség-e, nem tudom. Azt mondják, bár én nem nézem a Megasztárt.
És valóban, volt egy olyan szála is a vitának, hogy jót tesz-e a médiaszereplés egy ilyen fiatal gyereknek, ellenben úgy látom, a cikket nem olvastad el kellő figyelemmel.
Az ugyanis nem ebből indul ki, hanem abból, hogy gégegyulladást diagnosztizáltak nála, amiért az orvos "eltiltotta" az énekléstől. És nyilván nem azért, mert az orvos mondjuk a másik játékosnak drukkol. Itt a gyerek egészségéről van/volt szó. És lehet itt most azzal jönni, hogy dehát nem is volt rekedt. Csak nem biztos, hogy mindig így lesz. Lehet, hogy még énekel párszor fájó torokkal, még el is hiszik, hogy ő fájó torokkal is tud énekelni, csak nehogy túl fájdalmas (és késői) legyen a felismerés, hogy ezt azért mégsem teheti meg végtelenszer.
És kiemelném a cikk ezen részét:
"Valóban nagy lehetőség a Megasztár, de kegyetlen túlzás azt mondania az anyajának, hogy "muszáj bizonyítania"! Valóban nagy lehetőség, de azért nem ez az utolsó lehetősége egy 13 éves kislánynak a boldog életre."

Szerintem...

teodora 2008.11.27. 11:24:40

nahát, nahát, eltelt két nap a főoldali hír óta, és már senki sem ír, senki sem háborodik fel, senkit sem érdekel az egész, mert már mindenki a csütörtöki gumicsontot rágja! ez meg ugye, a keddi volt. emberek...

Rio Grande 2008.11.29. 19:30:46

Miért, mi volt csütörtökön?

Némber 2008.12.15. 18:56:33

bár a kislánynak szép és képzett hangja van, és mikor énekel, látszik rajta, hogy élvezi, ahogy abbahagyja, olyan lesz a testbeszéde, mint egy megkeseredett ötven éves özvegynek.
erőltetettnek érzem azt, ahogy okosan érvel önmagáért, ahogy be akarja bizonyítani, mennyire jó ez neki. olyan szavakat használ, olyan logikát követ, amit megtanított vagy a szájába rágott valaki. merthiszen egy ekkora kiscsaj még nem így beszél, és nem így gondolkodik, nem ilyen logikát követ az agya, mert egyszerűen nincs annyi tapasztalata a kenyérszerzés, a mókuskerék, a dög emberek terén, hogy lehessen.
talán oldottabban tudná eladni magát, ha nem félne attól, hogy kevésbé fogja valaki szeretni, ha otthagyná ezt a cirkuszt.
talán ha nem félne attól, hogy a legfontosabb emberek csak a torkában rejlő hangok miatt szeretik, jobban érezné magát.

loran 2009.02.07. 10:27:32

A Gyermeksztárok helyzete már csak ilyen, a szülönek kell tudnia(vagy sejtenie) mi várhat a csemetére.

Intizar 2010.09.11. 16:46:27

Szerintem be kellene tiltani, hogy kiskorúak jelentkezzenek. Mint a vázolt esetek mutatják, a szülők képtelenek eleget tenni szülői kötelességüknek. Tóth Lüszi édesmamáját (már a szerencsétlen kislány nevéből is látszik, miféle lehet a derék hölgy) én szívem szerint börtönbe zárnám. Nem mitha az segítene Lüszin.
süti beállítások módosítása