Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Pszinapszis 2009 - Színpadon a díszlet

2009. április 14. 22:54 - Füredi Krisztián

Idén újra megrendezésre kerül a Pszinapszis (2009. április 17-19), amely az egyik legnagyobb Magyarországon (Budapesten) megrendezett pszichológiai rendezvénysorozat, sok előadással, műhellyel, kiállítással, koncerttel, színházi előadással három napon keresztül.

Szokásomhoz híven az elkövetkező napokban minden nap ajánlok legalább egy értékes programot a számtalan program közül. Olyan programokra hívom fel a figyelmet, amelyekre magam is szívesen elmennék, illetve el is megyek.

Mindenek előtt alább olvasható az idei Pszinapszis hivatalos leírása:

Pszinapszis – XIII. Budapesti Pszichológiai Napok
„SZÍNPADON A DÍSZLET!”


Környezet hatása életünkre és életünk hatása a környezetre számos szempontból (környezettudatosság, környezeti változások, ergonómia, szociális környezet). Vajon a valóságban élünk vagy már egy virtuális világ is uralja életünket? Megszabhatjuk, hogy kik vagyunk, vagy szerepeink uralnak minket? Mit tehetünk, hogy eligazodjunk a média sűrűjében, hogyan kezelhetjük az ezer irányból ránk ható befolyásolásokat, manipulációt. – akarjuk ezt egyáltalán? Hogyan tudunk egyensúlyban élni önmagunkkal és környezetünkkel egyszerre? Vegyük észre, hogy kikkel, és mivel vesszük körül magunkat, amivel meghatározzuk azt a világot, amiben élünk.

A feltett kérdésekre lehet, már többször rákérdeztünk, de valójában bele sem gondoltunk ezekbe az (apró?) részletekbe. A környezet fizikai és pszichológiai hatással bír, amit akár megváltoztathatunk. Azzal, hogy környezet tudatosan élünk, máris egy olyan világot teremtünk magunknak, amellyel pozitívan hatunk közérzetünkre. Amennyiben választhatnánk, hol dolgoznánk? Egy tágas irodában bőrgarnitúrával, Dunára néző panorámával, vagy egy moziban, ahol minden nap ugyanazokat a filmeket kell levetíteni… Az iroda kényelmesnek hangzik, ellenben ha szórakozásra vágyunk, a mozi erre kiváló hely. A választott helyszínek alkotják azokat a „színpadokat”, amihez más- és más szerepeket veszünk fel. Ezzel rendezzük „életünk filmjét”, ami nagyon eltérhet, vagy nagyon hasonlíthat másokéhoz. Ami nekünk nem számít, az máshol főszerepet kap. Jobban kedveljük a hasonló történettel rendelkező embereket? Amikor találkozunk egy ismeretlennel, döntünk, hogy interakcióba kerülünk vele, vagy sem. Ezzel azt is meghatározzuk, mennyire gyakorolhat hatást ránk gondolatai megosztásával.

Mi is az (objektív) valóság? A XXI. században teret hódító virtuális élet könnyű megoldásnak látszik, hogy megküzdjünk a felmerülő problémákkal. Az internetes kommunikáció révén barátságok, házasságok kötődnek. Bármit megvehetünk, vagy eladhatunk úgy, hogy ki sem mozdultunk lakásunkból. Akár egy külön életet (second life) is élhetünk, ahol bátran kipróbálhatjuk magunkat, mi lett volna ha… El tud-e uralkodni rajtunk a virtuális világ, vagy mi „társas lények” ezt sosem hagynánk?

Sok befejezetlen téma, és felvetett kérdés vár megválaszolásra, amelyhez segítséget próbálunk nyújtani rendezvényünkkel. A Pszinapszis három napján a világunkat alkotó „díszlet” kerül előtérbe, hogy a „kulisszák mögött” is megismerjük magunkat, és a világot amiben élünk.

A Pszinapszis hivatalos honlapja

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr81065596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása