Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Pszinapszis 2009 ajánló - A világ változik, csak mi maradunk

2009. április 15. 08:02 - Füredi Krisztián

Az alábbi előadás egy fontos gondolata, hogy történelmi léptékkel mérve környezetünk változik, miközben mi is változunk, de csak részben változunk, miközben nagyobb részt az evolúciós örökségeinket hordozzuk, melyek felismerhetőek a viselkedésünkben. Ezek az örökségek sok esetben már nem segítenek bennünket, hanem kimondottan hátráltatnak a boldogulásban.

2009. április 17. péntek 14:00 - 15:00
 
Prof. Bereczkei Tamás
Tanszékvezető egyetemi tanár (PTE, Pszichológia Intézet)
 
A világ változik, csak mi maradunk
 
A modernizáció alaposan felforgatta azt az evolúciós örökséget, amely évmilliókon keresztül meghatározta az ember gondolkodását és viselkedését. Ezek a változások azonban nem egyetlen irányba mutatnak, hatásuk sokrétű és ellentmondásos. A változások egy része azzal járt, hogy miközben az emberi természet mélystruktúrái lényegében változatlanok maradtak az utóbbi tízezer évben, viselkedési kimeneteik számos esetben már nem kapcsolódnak össze a túléléssel és a szaporodással. Sőt, egyes korábbi alkalmazkodási formák kifejezetten maladaptívvá váltak, azaz rontják az ember egészségi állapotát, társadalmi beilleszkedését, közösségi kapcsolatait. Mégis, a jövő nagy társadalmi reformjai elképzelhetetlenek anélkül, hogy figyelembe vennénk az ember alapvető motivációit és evolúciósan létrejött képességeit. Az a mindannyiunkban táplált remény, hogy valódi közösségeket és tartós emberi kapcsolatokat hozzunk létre a jelenlegi elszemélytelenedett világban, arra alapozható, hogy az emberi evolúció során létrejött szociális képességek és hajlamok - a kétszáz éve született Darwin kifejezésével élve: társas ösztönök - továbbra is áthatják törekvéseinket és szándékainkat. Akkor is, ha ennek nem mindig vagyunk tudatában.
 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr671071985

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása