Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Evészavarok és párkapcsolati problémák I.

2010. október 20. 13:55 - Füredi Krisztián

Október végén jelenik meg Dr. Lukács Liza Ágytól-asztaltól…Evészavarok és párkapcsolati problémák című könyve. Ennek kapcsán a szerzővel beszélgettem a témáról, a könyvről, és arról, hogy kapcsolódik a párkapcsolatokhoz az evészavarok problémája.

A beszélgetés II. része itt olvasható.

A beszélgetés III. része itt olvasható.

Miről és kinek szól a könyv?

Két fontos téma találkozásáról, kölcsönhatásairól szól a könyv, ezek az evési zavarok és a párkapcsolatok. Mivel az evészavarok és a párkapcsolati zavarok háttere lényegi hasonlóságokat mutat, ezért nem meglepő, hogy gyakran együtt jelennek meg, sőt sokszor erősítik egymást. Másrészt a krónikus fogyókúrák, az ezzel kapcsolatos kudarcok idővel nem csak a testet, hanem a lelket is alaposan próbára teszik – csakúgy, mint a párkapcsolatot. Gyakran teszik fel nekem azt a kérdést, hogyan tud segíteni a partner, ha megtudja, hogy a társa evészavarral küzd. A könyvből erre is részéletes választ lehet kapni.

Mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban újdonságnak számít a pszichológiai éhség hét fajtájának leírása és részletes bemutatása. , amelyek – nem csak evészavarosoknál – túlevésekhez, felesleges nassoláshoz vezethetnek, ha a személy nem ismeri fel a mögöttük meghúzódó valódi szükségleteket. Másrészt, ezek a hiányok nem csak az evésben, hanem a párkapcsolatok elfáradásában is szerepet játszanak. 

Elsősorban az evési problémákkal küzdőknek és a hozzátartozóiknak ajánlom ezt a könyvet, különös tekintettel a házastársra. Nem csak a klasszikus evészavarokban szenvedőknek, az anorexiásoknak és a bulimiásoknak nyújt új és hasznos információkat, hanem azok is sikerrel forgathatják, akik hosszabb ideje próbálnak lefogyni, de nem sikerül vagy nem tudják megtartani az alacsonyabb testsúlyt. Részletesen bemutatom a falásrohamok kialakulásának hátterét és a leküzdésükhöz szükséges lehetséges beavatkozási pontokat. Eredetileg a könyvet nem önsegítő kalauznak szántam, de akik eddig elolvasták azt jelezték vissza, hogy akként is alkalmazható. Jellemzője a könyvnek, hogy továbbgondolásra késztet, ez volt az eredeti tervem. 13 hiteles élettörténet mutatja be az evési problémákkal küzdők hányattatásait. Mindemellett található még benne egy interaktív rész, amely mélyebb önvizsgálatra ad lehetőséget.

 

Miért választottad ezt a témát az evészavarokon belül?

A témaválasztást három dolog motiválta: az egyik a tapasztalat, hogy az evési zavarokkal küzdőknek milyen információkra lenne leginkább szükségük a problémájukkal kapcsolatban.

A másik, hogy elegem lett abból, hogy az evészavarokról szóló, a széles publikumnak írt cikkek, interjúk, könyvek ugyanazokról a dolgokról szólnak. Az utóbbi időben ugyan megjelent néhány igényes szakkönyv, amelyek részletekbe is hajlandóak bocsátkozni az evési problémák hátterét illetően, de azokat a hétköznapi ember – leginkább az akadémikus nyelvezet miatt - nehezen tudja önmagára vonatkoztatni. Pedig szeretne többet tudni az evési problémájáról azokon a tüneteken túl, amiket nap mint nap tapasztal. Az interneten, a magazinokban megjelent írások pedig többnyire addig jutnak el, hogy bemutatják a súlyos, klinikai kórképeket és néhány szélsőséges vonást (pl. öngyilkosság, halálozási arány, kóros evési szokások, önértékelési zavarok). Ezek is fontosak, de ezt már olvastuk, hallottuk ezerszer. És szerintem a pozitívon kívül (ami a figyelemfelhívás és tájékoztatás) van negatív hatása is. Mégpedig, hogy eltereli a figyelmet a kevésbé súlyos, de tartósan fennálló evési zavarokról, amiktől mellesleg lényegesen többen szenvednek, mint a klinikai súlyosságú zavaroktól. Sőt, az evészavarok terjedését firtató vizsgálatok szerint, a súlyos kórképek gyakorisága nem nő (bár nem is csökken), viszont a kevésbé súlyosaké dinamikusan növekszik. A kevésbé súlyosból pedig egyrészt idővel kialakulhat igazán komoly probléma, másrészt lehet, hogy a biológiai szövődményei kevésbé gyakoriak, de ugyanez nem mondható el a pszichológiai vagy a szociális szövődményekről, amelyek ugyanúgy jelen vannak az enyhébb formáknál is.

Harmadrészt: gyakran szembesültem azzal a helyzettel, hogy az evészavaros személy gyógyulását vagy a fogyni vágyó testsúlycsökkenését akadályozza ha a partnere nem jól viszonyul a problémához, vagy ha megpróbál ugyan segíteni, de azt rosszul teszi.

 

Hogyan és miért kapcsolódnak össze az evészavarok és a párkapcsolati problémák?

Az evési zavarok több ponton kapcsolódnak a párkapcsolati nehézségekhez. Egyrészt az evészavarok egyes formáiban az elköteleződés, a kötődés, az intimitás problémáival is találkozhatunk. Gyakori probléma az evészavarosok között a magányosság vagy a társas magány. Utóbbi, amikor formálisan kapcsolatban él valaki, de igyekszik az önállósága megőrzésére egzisztenciálisan és érzelmileg, tartózkodik a közös céloktól, emellett sokszor fizikailag is megtart magának egy menekülő utat, például fenntart egy lakást, ahová bármikor visszaköltözhet. Nem vállalja sem fizikailag, sem érzelmileg a kötődést. Hiába él kapcsolatban hiányzik a kölcsönösség élménye.

A párkapcsolatra való érettség (legyen az a kapcsolat bármilyen szintű) alapvető szükséglete az igény és a képesség az intimitásra, az empátia (beleérzés képessége), amely a másik jelzéseinek helyes értelmezésének alapvető feltétele. A megfelelő konfliktuskezelés, az önismeret és a reális önértékelés, az alkalmazkodó-készség ugyancsak elengedhetetlenek egy párkapcsolathoz. A motiváció is fontos, és ha valaki nem hisz a saját sikerességében, akkor hiába alkalmas elviekben egy párkapcsolatra, az mégsem fog összejönni. Önbizalomhiány, kudarckerülés, elköteleződési nehézség, érzelemkifejezési gondok – ezeket mind megtaláljuk az evési problémák hátterén is.


A párkapcsolati vagy pártalálási kudarcok mögött leggyakrabban az előnytelennek vélt külső vagy belső tulajdonságokat, a gátlásokat kialakító szexuális nevelést, a szülőkről való leválás kudarcát és a partner személyében a szülőpótlék keresését említik. Ezeknek is mindegyike jellemző az evési zavarokkal küzdőkre a probléma típusától, krónikusságától függően változó mértékben. De hasonlóan akadályt jelenthetnek a párválasztásban és hajlamosíthatnak evészavarokra a kötődési problémák, a szexuális bántalmazottság és az alacsony színvonalú megküzdési stratégiák (pl. evés, ivás), valamint a kisebbrendűségi érzés is. 

A már párkapcsolatban élőknél a legjellemzőbb zavar-és konfliktusforrásként a közös célok kiüresedése, a közös döntések hiánya, az eltérő igények, a szükségletek alárendelése, az érzelmi igények kielégítetlensége, a szexuális együttlétek számának jelentős csökkenése, vagy annak minőségével való elégedetlenség jelennek meg. A evési problémák pszichológiai háttértényezői ezeken a területeken ugyancsak okként és következményként is szerepet kaphatnak.

A fenti témákról további gondolatok az Ágytól-asztaltól...  Evészavarok és párkapcsolati problémák című könyvben olvashatóak, amelyről további információkat itt találhatóak.

A beszélgetés I. része itt olvasható.

A beszélgetés II. része itt olvasható.

A beszélgetés III. része itt olvasható.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr962385883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BassLine · http://www.gazdageniko.hu 2011.01.30. 20:59:25

Véleményem szerint azért csak azokat az evészavarokat érdemes párkapcsolati összefüggésbe hozni, melyek a párkapcsolat fennállása vagy megromlásával időben is egyeztethetőek és legfőképpen meg volt az elegendő idő a kialakulásukhoz. Elég nehéz lehet megállapítani az összefüggést (párkapcsolati probléma - evészavar), de párterápiával biztosan lehet eredményeket elérni. Mindenesetre a könyv hasznos lehet!

alexander77 · http://www.lefolyo.hu 2011.03.09. 17:36:56

önmagunkért csak önmagunk tehetünk fel kell tudni ismerni a bajt vagy nem?
süti beállítások módosítása