Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Dadogás

2006. október 24. 10:36 - Füredi Krisztián

A dadogás eléggé közismert jelenség. Az már nem annyira, hogy mi a dadogás oka, illetve, hogy milyen módok vannak a gyógyítására, megszüntetésére. A dadogással három szemszögből szoktak foglalkozni. Egyrészt a logopédus, aki a hibásan kialakult beszédfolyamatot igyekszik helyreállítani, korrigálni. Másrészt a pszichológus, aki inkább a beszédtől vagy beszédhelyzettől való félelmet igyekszik oldani, illetve a mélyebben lévő belső konfliktusokat feloldani. Illetve létezik még az orvos szemszöge, aki az organikus, tehát testi okokat igyekszik orvosolni.
Az igazi kérdés sokszor az, hogy a problémát az okozza, hogy a személy dadog, vagy egy probléma az oka a dadogásnak.

"Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a dadogás "a beszéd ritmusának zavara, amikor is az ember pontosan tudja, hogy mit akar mondani, de a hangok akarattalan ismétlése, elnyújtása vagy elakadása miatt nehezen tudja azt elmondani". Ez a meghatározás a "valódi" dadogásra vonatkozik, amikor az ember hangokat, azaz szótagokat ismétel meg beszéd közben. Ettől elkülönítik a beszéd folyamatossági zavarának fejlődési válfaját, amelyre a szavak "dadogásszerű" ismétlése jellemző. A kétféle beszédzavar azonban abban is eltér egymástól, hogy a valódi dadogás jobban megviseli, frusztrálja az embert, s emiatt bizonyos helyzetekben - például közönség előtt - beszélni sem akar, vagy ha ez elkerülhetetlen, a stressz miatt a szokásosnál is jobban fog dadogni."

 

A teljes cikk 1. része itt - A teljes cikk 2. része itt
 

 

 

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5616506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mick · http://linkajanlo.buzz.hu 2006.10.24. 13:34:53

Sajnos most nincs elég időm végigolvasni, de mindenképpen vissza fogok térni rá, mert 3 éves koromtól úgy 14-15 éves koromig én is folyamatosan dadogtam (főleg a "k" és "t" betűs szavakra, ezért marha nehéz volt óra elején jelentenem hetesként: "Tanár úrnak tisztelettel jelentem...".
Sokáig logopédushoz jártam, de semmit nem ért. Ekkor gondoltak arra, hogy pszichés oka lehet, ezért elvittek egy pszichiáterhez is, aki egy év alatt zene- és rajzterápiával, valamint sok-sok beszélgetéssel kihozott belőle.

Az oka az lehetett, hogy 3 éves korom környékén az utcán előreszaladtam a bölcsiből hazajövet és rámugrott egy hatalmas kutya, mert játszani akart velem. Felborított, széjjelnyalta a fejemet és ez egy csöppet sokkolhatott. Nem emlékszem rá vissza, viszont mélyen valószínűleg megrekedt és nem dolgoztam fel.

Adri 2007.08.14. 08:40:55

Én a beszéd folyamatossági problémával küszködtem 3 éves koromtól tavaly tavaszig, 22 éves koromig. Már teljesen letettem arról, hogy meggyógyulok, mert a logopédusoktól a pszihiáterekig mindenhol megfordultam, és csak időszakos, ilyen - olyan eredményeket értem el, mert a valódi okot nem találták meg. Ekkor döntöttem az agykontroll tanfolyam mellett- nem veszíthetek alapon, bár nem hittem benne igazán. 2 héttel később már folyamatosan beszéltem!!Én sem akartam elhinni, hogy ez velem valaha is megtörténhet.
Annyi a lényeg: az embernek fejben el kell hinnie (el kell magával hitetnie), hogy képes rá! Ez jobb, mint akármilyen orvos, mert Te "magaddal" beszélsz, magadat ösztönzöd, serkented, és ezzel gyorsabb és sokkal hatásosabb eredméyneket érhetsz el, mint akármelyik orvos.
Én azóta külföldön voltam, és jelenleg nyelvtanárként és tolmácsként dolgozom:)

Ja, nálam a kivátó ok az lehetett, hogy 3 évesen nekiszaladtam anyukámnak,aki éppen teát főzött, és rám borult a forró víz.
Ez után pár napon belül egyre jobban és jobban dadogtam, amit iskolába kerülve sikerüt beszédzavarrá fejlesztenem magamban.

El kell hinned, hogy képes vagy rá!!

Márk 2007.08.28. 23:56:28

én már 17 éves vagyok és ugyanígy a "k" meg a "t" vel van gondom, de már szinte mindennel.
tudna valaki segíteni?

Gretuska 2007.12.20. 19:24:01

Kb. 3 éves korom óta dadogok,és emiatt nem merek még mindig szerepelni,és ismerkedni se nagyon, bár mostanra(17 évesen) valamilyen szinten mérséklődött a dadogásom,de még mindig rosszul érintenek azok az élmények amikor kinevetek és csúfoltak.Én is jártam logopédushoz,de nem igazán volt eredménye.

Adri 2008.04.10. 13:34:10

Márk és Grétuska!
Bár biztos olvastátok a kommentemet, mert utánam írtatok, de mégegyszer leírnám, a hangsúlyozás céljából is.
Sztem az nagyon fontos, hogy tudd, mitől félsz legjobban- pl. Grétusnak a szereplés okoz gondot...
Az pedig, hogy csúfolnak, vagy megmosolyognak ( jajj, de ismerős pl ez: ó, nem tudod, hogy hívnak, hahaha... vagy: nem emlékszel, mikor születtél...stb). Ilyet tényleg az agyilag szerényebb képességűek mondanak, és NEM SZABAD ADNI A VÉLEMÉNYÜKRE!!!!!
Én megoldásként az agykontroll tanfolyamot ajánlanám.
Én is végigjártam mindent, pszichológustól kezdve a logopéduson át a kkupunktúrás kezelésig mindent, de az agykotroll 3 hét (!!) alatt megoldotta azt, amit előtte 16 évig nem tudott senki....
Csak, hogy tényleg pozitív példával zárjam: én, aki annyira dadogtam, h nem értették, mit mondok, most nyelviskolában tanítok, magándiákjaim is cvannak, és külföldre járok tolmácsolni- vagyis abból élek, hogy beszélek egész nap:)!!!
Szóval, fel a fejjel:)!!
HA bmi kérdésetek van, írjatok nyugodtan!( szerzsio@gmail.com)

andrea 2008.06.12. 08:55:41

sziasztok!
kiskorom óta dadogok....voltam logopédunál ott azt mosták semmi baj mert ott nem dadogtam a pszihológus nem mondott semmit majd elmúlik mondván!!!de én már eljutottam arra a szintre h nem merek beszélni mások előtt és nem merem kinyilvánitani a véleményemet másokkal szemben mert félek h elkezdek dadogni nem tudom mit kezdjek!!

névtelenül... 2008.06.12. 20:51:06

hail!
Látom nemcsak én vagyok ilyen szerencsétlen...
Már 20 elmúltam és én is ezzel az "adottsággal" vagyok kénytelen együtt élni amióta az eszemet tudom.
Ahol csak lehet én is kerülöm a beszélgetéseket, telefonálást, szal szinte mindent ahol meg kell szólalni, bla bla...(tudjátok ti)
Én is voltam jópárszor logopédusnál de mint kiderült fölöslegesen, nem ért az egész semmit.
és ahogy múlnak az évek ugy érzem magamon h erősödik, mélyül ez az egész elbújdosás a világ elől...
(hogy a FRANCba eshettünk bele ebbe a nyavalyás 1%-ba :( :@)

Na mind1 csak beszóltam már, h nem vagytok egyedül :)

Szebb Jövőt !!!

andrea 2008.06.14. 16:08:51

sziasztok!!

egyébként meg ugy hallotam h ez elmúlik serdülő korban de ugy látszik téves info volt pedig ez volt az egyetlen reményem!!komolyan feladtam!!!!most a legnagyobb félelmem a szóbeli érettségi!!!nem tudom mit csináljak!!

M 2008.09.19. 22:36:45

Sziasztok! Én 15 éves vagyok és 3 éves korom óta dadogok.Szívesen msn eznék hozzám hasonlokkal.:) Itt az e-mailem:kalobaba1@citromail.hu (ez nem az msn címem)

Laci 2008.09.23. 20:53:03

Hellosztok
Én már 6 éves koromtol dadogok, és már nagyon elegem van belőle. Én is már ugy vagyok vele hogy félek beszélni. Azt nem értem az egészben hogy amikor a haveromékkal beszélek akkor folyamatosan megy a beszélgetés csak néha akadok meg de amikor valamilyen fontos ügyintézés kell megcsinálni akkor egyből elkezdek dadogni, de a tanáromnak is (pl. amikor felelek). Ha tud v.ki segíten akkor légyszíves írjon

uh-ha 2008.09.27. 15:38:33

en nem dadogok, de vicces olvasni milyen helyzetekbe kerultok :D

Surda 2008.09.27. 15:57:40

En dadogtam kb. 5-6 eves koromban. De nekem epp az ellenkezoje mulasztotta el: apam befenyitett, meg ugymond "hulyezett", hogy nem igaz, hogy nem tudok szavakat kimondani. Amiatt csak azert is jobban koncentraltam hogy jol beszeljek es rovid idon belul elmult.

Péter 2008.09.28. 10:10:19

Sziasztok!

Én is dadogtam, sőt néha dadogok. De már ritkán.
Ez elsősorban a feszültség miatt és a kimerültség
miatt jelentkezett nálam. (Diszlexiával párosítva)
Én a keresztény hitet javaslom, mint Orvosságot :-)
Illetve Jézust, mint az Orvosok orvosát :-)

Én is voltam agykontrollon. Nagyon jól ment (Sajnos) Hm, érdekesnek is tartottam, de rájöttem, hogy vannak erők, amitől ugyan meg lehet gyógyulni, vagy (táv)gyógyítani tudok, de nem feltétlenül a Tiszta forrásból. Ugyanis ára van az ilyen gyógyulásnak. Máshol jelentkezik a veszteség.

Nekem van olyan barátom, aki szavakkal gyógyított, akár telefonon keresztül. Csakhogy nem iszta forrást használt. (Mester, vagy guru volt a "szakmájában") Azóta megtért Jézus Krisztushoz és könyvet is írt a történetéről! (Repült is, de nem repülőn, hanem a lakásukban egy széken... Érdekes mi? A köny:
Haán Pál: Menekülés

www.goodnews.hu/ ebben a boltban kapható (weben nem, legalábbis nem láttam)

enikő 2008.10.07. 17:58:31

Sziasztok!!nekem is ugyanaz a problémám mint mindenki másnak itt!én 3-4 éves korom óta dadogok de inkább csak akadozok és sajnos nem tudni mitől!
viszont teljesen magamra ismerek abbol amiket irtok(nehézségek stb...)
szivesen e-mail -eznék a sors társaimmal de bárki mással is aki már meggyógyult!
e-mail:zoel_93@freemail.hu
köszi annak aki ír!

bibi0518 2009.05.13. 09:54:35

szijasztok....
hat szmorú de hát en is ebbe a betegségbe szenwedek....mar ovodás korom óta...már nagyon sok helyen jártunk...kipróbáltunk sok mindent de eddig nem sikerült semmi...logopédushoz is már elég régtől járok...most anyukámek ki akarnak próbálni egy orwoságot...remelem h sikerulni fog....a baratom szerint csak bizzni kell magamba és menni fog,hogy jobb lesz a beszédem....
nyugottam aki akar nekem irni irhat....mindenkiwel beszélek erről..wagy aki tuud walahogy segiteni irjon....
e-mail:45bibianka54@azet.sk
köszönöm aki ir....

bibi0518 2009.05.13. 09:59:11

@andrea: csak ne félj....mert ha félni fox az rosszabb lesz..tudom h könnyű eszt mondani....de amikor én felek akkor rosszabb a beszédem...és ha picit megnyugszom, hogy ez semmi ettől lesz rosszabb is ez semmiség megcsinálom akkor bisztos h sikerulni fog...és hiba nelkül megcsinalod!!!!!!!!!

mave 2009.05.24. 17:48:20

Sziasztok!

Létrehoztunk egy önsegítő csoportot beszédzavarral küzdők részére!
A csoport minden hónap 3. szombatján lesz 14-18 óráig!


Sok szeretettel várunk minden érintettet!

A csoportról érdeklődni lehet: vera pont mako kukac gmail pont com címen

Siha 2009.07.12. 20:47:00

szisztok
Én elég rendesen dadogtam kb 6 éves koromtól 15 ig
a probléma az volt hogy 5-6 mondattal előréb jártam a fejembe a mondandómban.Lassabban, megfontoltabban kezdtem gondolkodni és beszélni,és ez segített, nagyon sokat.Rengeteg könyvet olvastam néha hangosan is.(érdekes hogy olvasás közben nem dadogtam)Ezzel a két módszerrel sikerült megszabadulnom a dadogástól,bár néha még előjön de korántsem annyira mint azelőtt.

fikusz03 2009.08.25. 15:12:33

Sziasztok!
Én ugyan nem dadogok, de relatíve sok beszédhibás ismerősöm/barátom van. Arra volnék kiváncsi,h szerintetek milyen volna a "jó" hozzáállás a környeztetek részéről ehhez a problémához? Mi idegesítőbb, az együttérzés, v hogy néha kisegítenek, mikor megakadsz? Jobb, ha úgy tesznek, mintha nem dadognál? Dadogós ismerősömtől ezt nyilván nem merem ilyen nyíltan megkérdezni...Engem amúgy egyáltalán nem zavar ez a beszédforma, és ha néha meg is mosolyogtat, az nem azt jelenti, h kiröhögöm!!!
És hogy tényleg mennyire nem zavar a dolog: az első párom úgy hadart, hogy telefonban pl. egyáltalán nem lehetett érteni, mit mond-persze ilyenkor megkértem, h ismételje el a mondókáját- jó volt többször hallani, mennyire hiányzom neki:). Második kedvesem pösze volt és számomra kifejezetten szexi volt a szája beszéd közben... Jelenleg kiszemelt srác dadog....:)Szóval SOHA NE ADJÁTOK FÖL a párkeresést, pusztán ezért a kis szépséghibáért-biztos vannak még olyanok, akik hozzám hasonlóan állnak a dologhoz!!!

Andrea 18 2009.10.29. 16:42:21

@uh-ha: szerintem röhögj más blogokon jó?!Egyszer kerülnél ien helyztebe megnézem mien viccesnek találnád!:@

Andrea 18 2009.10.29. 16:45:38

jah egyébként, nálam mára már kialakult egyfajta pánikbetegség és szorongás ami végülis a dadogásom miatt IS jött létre!vigyázzatok!!ne féljetek mert roszabb lesz :(

nagytappancs 2009.12.27. 00:02:01

Sziasztok 21 éves srác vagyok óvodás korom óta raccsolok és dadogok.
Sokáig a számítógép jelentette a menedéket számomra az interneten én is egyenlő lehettem a többi emberrel.
Az utóbbi időben egyre magányosabban éreztem magam ezért beregisztráltam 1-2 társkereső oldalra de rájöttem a levelezésen túl úgysem jutnék.
Azért írok ide szeretnék megismerkedni olyan lányokkal akik maguk is dadognak vagy dadogtak vagy csak 1szerüen hajlandók elfogadni ilyennek.
e-mail: nagytappancs@freemail.hu

lori01 2010.01.13. 13:40:20

szevasztok
nekem is ez a problemam,most akarom megprobalni az agykontrollt,mert en is mar minden remenyt feladtam,majd megirom hogy sikerult.

de Niro 2010.01.27. 22:36:22

Sziasztok!
Hát igen, necces a szitu...23 éves srác vagyok és én is gyerek korom óta dadogok. Gimiben voltam a leggörcsösebb, azóta már jobb, mert részt vettem egy pszihoterápián anno, ahol úgy ítélték meg, hogy elmúlt. De nem. Még mindig van és megfigyeltem, hogy életem bizonyos szakaszában, hol jobban előjön, hol kevésbé...Van olyan, h nem is vagyok stresszes éééés mégis.

De az pl. olyan bosszantó, amikor előre tudod, hogy ezzel a szóval gond lesz. Nekem ilyen szó pl. a diák meg az euró. Diákbérlet, diákjegy stb kérésével mindig megszenvedek, de akkor leszek a legszarabb helyzetben, ha bevezetik az Eurót!!:)
De még van egy két ilyen: Európa vagy most többet nemtok...

Lényeg, hogy kitartást!!Agykontrollal én is megpróbálkozom, mert nyáron vőfély leszek és jól kéne szerepelnem...:(

Addig is, ha valaki akar erről beszélgetni, akkor az email címem: doktorpitbull@freemail.hu

philostam 2010.02.11. 15:57:36

Aki hajlandó intellektuális kínszenvedésre, hogy megértse a dadogását: dadogás.blog.hu.

Tom2294 2011.02.18. 09:03:59

@Adri: Szia Adri!

Olvastam a kommentedet a pszichologia.blog.hu/2006/10/24/dadogas oldalon. Nagyon tetszett. Nekem lenne egy pár kérdésem az agykontroll tanfolyammal(technikák) kapcsolatban.

Ha van rá lehetőség én telefonon szeretnék beszélni veled.

Amennyiben lehet róla szó, kérlek add meg telefonos elérhetőséged.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel:

Spitzmüller Tamás

u.i.:
ha nem megoldható, az lett volna a kérdésem, hogy a programozáskor, milyen mondatokat ismételtél magadnak.

solyoelod 2011.02.24. 15:58:46

Sziasztok!

24 vagyok és én is dadogok.
Viszont én azzal a szándékal írok, hogy megkérdezzek minden dadogót, hogy nem lenne-e kedvetek összeülni és közösen megbeszélni a problémánkat, mindenki elmondja a saját tapasztalatát, hátha tudunk egymáson segíten.
Akit érdekel a felvetés írjon a: elod.solyom@gmail.com-ra

vajkitó 2011.03.23. 19:35:00

Én 21 leszek április elején és én is dadogok.
de Niro én is pontosan tudom milyen utazás előtt jegyet venni. Én mindig tök félek előtte, pedig mindig el tervezem hogy mit fogok mondani de sose fog összejönni.

Én is jártam logopédushoz de az nem segített. Mérnöknek tanulok Budapesten és ma olvastam hogy a dadogok között gyakorlatilag nincs is olyan aki vezető beosztásban van, és ma meg fordult a fejemben hogy akkor lehet nincs is értelme elmennem a diplomáig.

Valójában teljesen magamra ismerek abból amiket itt írtatok.

vajkitó 2011.03.23. 19:36:00

solyoelod én amugy benne lennék egy ilyenben amit írtál

solyoelod 2011.03.25. 10:32:16

vajkitó akkor beszéljünk meg valamikorra egy sört...
válom válaszod, de az elod.solyom@gmail.com-ra

solyoelod 2011.03.25. 10:37:28

egyébként szerintem ez a legrosszabb, amit tehetünk, hogy egymásban erősítjük, hogy selejtek vagyunk!!
Én igenis vezető beosztásban vagyok egy multinál és van egy gyönyörű barátnőm és barátaim és egy boldog életem, ne legyünk már ilyen szánalmasak!!!
Mindenki tudja milyen nehéz,mindenkinek vannak szar élmélnyei, de ettől mi csak erősebbek leszünk és szert teszük olyan képességekre, amiket más nem birtokolhat.
igenis különlegesek vagyunk, de ha hagyjuk, hogy a negatív élmények uralkodjanak és elnyomjanak, akkor tényleg megérdemeljük, hogy egy szarabb életet éljük...

solyoelod 2011.05.06. 21:10:47

Na mi van gyerekek,
Senki nem vevő a dialógusra?

mmizi 2012.02.02. 22:21:03

3-4 éves korom óta küszködök ezzel, most 21 éves vagyok, és mára már "megtanultam" együtt élni vele. Olyan cseleket használok, amiket mások nem vesznek észre, így sokan nem is sejtik hogy dadogok. Például inkább hadarva, kevésbé artikulálva mondom ki azt a szót, amit érzem hogy már nem fog menni, vagy előtte "ő"-zök stb...
De egész életemet megkeserítette ez a betegség. Mai napig önbizalom hiánnyal küzdök, ha sok ember előtt kell beszélnem, volt már hogy pánik rohamot kaptam. Alsós koromban pedig volt hogy az osztály előtt kellett elmondani a verset és egy betű nem ment, és kinevettek.
Ahogy olvastam másnak 1-2 betű nem megy, nekem meg a "t"-vel kezdődött, aztán lett az "l", aztán a "h", utána pedig a magánhangzók...mára már kiszámíthatatlan hogy melyik szót nem tudom kimondani. Anyukám és a nővérem is dadog, szóval úgy gondolom hogy nálunk ez öröklött dolog...kár hogy nem lehet kigyógyulni belőle igazából soha, mert mindig lesz olyan szitu, hogy érzem hogy előjöhet..:S

solyoelod 2012.04.01. 12:43:26

Sziasztok ismét!

Aki végigolvasta a kommenteket, tudja, hogy nekem van egy eltökélt szándékom egy közös találkozóra, aminek keretein belül megbeszélhetnénk a problémát.
Továbbra is szeretnélek megkérdezni Titeket, akik Budapesten laktok, hogy támogatjátok-e az ötletet és összehozhatjuk-e valamikor?

pitchdark 2012.08.29. 19:02:26

Sziasztok!

Hol is kezdjem.. 23 éves leszek,és a dadogásom olyan 7 éves korom után kezdödött mikor a szüleim elváltak,volt olyan idöszak mikor elmúlt 2-3 évig és volt olyan idöszak amikor nagyon dadogtam,most megint kb 3-4 éve nagyon rámjött,és nagyon nehéz igy másokkal beszélni ismerkedni,és mivel épitőiparban dolgozom igy a munkám is sokkal nehezebb emiatt..ti ezt tudjátok,milyen rossz mikor valamit mondani akarsz de nem tudod,nem mered kimondani,nagyábol nálam ugy mond a t,m,k,n betüs szavakkla kell megküzedenem,de néha tökmind1 milyen betü...csak azt akarom kérdezni töletek,hogyan birkoztok meg ezzel?mert én nehezen és már jártam mindenhova gyakaoroltam a szavak kiejtését,sportolok gyúrok,hátha valami elnyomja de semmi..
süti beállítások módosítása