Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Vallásos élmények és az agy

2006. szeptember 02. 19:59 - Füredi Krisztián

Vajon meghatározható-e az, hogy a vallásos élmények az agyunk melyik részén jönnek létre, vagy melyik része felelős az érzékelésükért? Erre keresték a választ az alábbi kutatásban.

"Kanadai kutatók misztikus élményeiket felelevenítő apácák vizsgálatával kimutatták: nincs olyan egyetlen terület az agyban, amely a vallásos elhivatottságért felelős.

A Montreal Egyetem Élettani Intézetének kutatói sajátos vizsgálatot végeztek: tizenöt, kolostorban élő Karmelita apácát kértek meg arra, elevenítsék fel azt az élményüket, amikor megtapasztalták a vallásos elhivatottságot, amikor Isten közelségét érezték.

A felidézés során funkcionális mágnesrezonanciás képalkotó vizsgálat (fMRI) készült, amely kimutatja, hogy az adott pillanatban az agynak mely területei válnak aktívvá..."

A teljes cikk itt:  http://ma.hu/page/cikk/aj/0/154061/1

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7214187

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Haga clic en la siguiente página 2017.11.20. 07:21:02

Ha meghívnál egy sörre... - Sörgeek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga Linda · http://pszichologia.blog.hu 2008.09.07. 09:47:52

Isten,velunk?igen!Legyen beke a lelkedben,teremts magad korul,Isten segitsegevel,egy jobb vilagot.Minden embernek mas a vilagnezete.Legyen bar milyen ,de mikor elhagyjuk-e foldi vilagot,imaval kerjuk,az,ISTENT fogadja ot az orszageban,ha haldoklorol kerdezed az orvost ahol mar veget er a tudomany((Bizzuk OT ISTENRE).LEgyen valaki Isten Tagado de az a szo,hogy Jaj ISTENEM,de sokszor,hagyja el a szajat.Istenben valo Hitunk elkiser a sirig,eletet O adta, csakis o veheti el.AZ ongyilkos mennekul e foldi gondjai elol,nem valalja,mit Isten ramert.GYenge jellemre valo utalas!Isten itelkezhet csakis folottunk,betartva a 10 parancolatat,nem lenne ennyi gyilkossag.Minden eskuletetelekor,meg a hitetlen szajat is elhagyja-e mondat.ISTENengem ugysegeljen.Vannak kik a Hitet az anyatejjelszivtak magukban,mig masok egy nagy veszteseg utan fordulnak Isten fele,megnyugvast remelve.

sigi70 2009.11.28. 22:24:53

Erdekes ez az Isten tema. Senki nem latta megis sokan hisznek benne. A Hubble urteleszkoppal marha sok csillagot bolygot latunk,megse tapasztaltunk a foldi lethez hasonlot. Ha azt nezzuk olyan kicsi az eselye hogy talalunk ilyen csodalatos bolygot mint a fold,akkor lehet ez akar Isteni csoda is. Akar.

sigi70 2009.11.28. 22:28:42

A Hubble urteleszkoppal rengeteg csillagot bolygot lathatunk,megse talaltunk a foldhoz hasonlot. Olyan kicsi az eselye hogy talalunk ilyen szepet mint a mi bolygonk,hogy akar lehet ez egy Isteni csoda is a mienk.
süti beállítások módosítása