Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Munkamánia, munkafüggőség – Workaholism

2006. szeptember 17. 07:04 - Füredi Krisztián

Mindannyian használjuk ezt a kifejezést, hogy munkamánia, sokszor inkább viccesen, mint komolyan, és ha komolyan, akkor sem gondolunk rá úgy, mint egy komoly függőségre. Pedig a munkamánia, a munkafüggőség, egy igen komoly problémakör. Ki is számít munkafüggőnek? Hol van a határ, hogy keményen dolgozunk, hogy vagy munkafüggők vagyunk?

"Japánban a "karoshi" - ha valaki halálra dolgozza magát - évente 1000 halálesetet okoz; ami közel 5 százaléka az országban előforduló agyvérzések és szívrohamok számának, a 60 év alatti dolgozók körében.
A munkamániások nem mindig válnak munkahelyük hasznára. A munkamániás ugyanis gyakran cél nélkül dolgozik, kevésbé hatékony, és minél inkább úrrá lesz rajta a szenvedély, annál több hibát követ el. S mivel a hibáit még több munkával igyekszik helyrehozni, az ördögi körből nincs kitörés."

A teljes cikk itt: http://www.hazipatika.com/articles/Dolgozni_csak_pontosan_szepen?aid=20060518081608

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3414806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.09.17. 09:54:06

ez a munkamánia lehet önmagában is egy kórkép, vagy csak tünete egy bajnak? (vagyis kialakulhat-e előzmények nélkül?)
egyébként pont tegnap láttam a Távkapcs c. vígjátékot, az pont egy ilyen családfőről szól, aki a munkája miatt mindent hátraszorít, és az ebből fakadó problémákat és akadályokat a mágikus távkapccsal átskippeli, amíg meg nem bánja.
süti beállítások módosítása