Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus), alvászavar és migrén

2006. október 27. 11:51 - Füredi Krisztián

Sokan vannak, akik éjszaka, alvás közben csikorgatják a fogaikat. (Ennek  szaknyelven bruxizmus a neve) Ez elsőként nem is őket zavarja, hanem a körülöttük alvókat, hiszen a csikorgó hangokra könnyen felébred aki a közelben van, és a hosszadalmas fogcsikorgatás megnehezíti az elalvást vagy visszaalvást. Természetesen magának a fogcsikorgatónak is számos problémája ered a fogcsikorgatásból, miközben előfordulhat, hogy éveken át nem is tud róla, hogy rendszeresen csikorgatja a fogait éjszakánként. Ilyen probléma lehet például az, hogy megkopik a fogzománc, probléma lehet még izomfájdalom, amely a megterhelésből fakad, és mindez lehet oka migrénnek, migrénes fejfájásnak is. Mindezekről szól bővebben az alábbi írás.

Normal">"Ha az ember alsó ajkát az állkapocs mozgatásával megpróbálja előre mozgatni, a tükörben láthatja nyakizmai munkáját, sőt még a füle is "belekattan". A nyakizmok tehát nem tétlenkedhetnek a fogszorítás, fogcsikorgatás idején. Az erős fogszorítás a halántékizmokat is megterheli. Ezek legerősebb rágóizmaink, roppant erők kifejtésére képesek. Természetesen elfáradnak, ha nem pihenhetnek, izomlázukat lehet megtapasztalni a reggeli fejfájásnál. Kimutatták, hogy a halántékizmok tömege 70%-al nagyobb a migrénben szenvedőknél a normál lakossághoz képest. Ezeknek az izmoknak a kilazítása jelentős javulást hoz a migrénes fejfájásban szenvedők számára is."

A teljes cikk első és második része

 


Pszichológia lap
16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8416762

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 18422 2018.06.29. 19:54:24

moderációs alapelvek - Történelem mindenkinek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.10.27. 14:29:50

Én csak szorítom, szét is ment tőle az állkapcsom, a szájsebész-fogdokitól megkérdeztem, hogy lehet-e stressz az oka, azt mondta, hogy igen, de nálam biztos nem az, mert milyen kedves fiatal lány vagyok (és!!???).. ettől aztán egy kicsit még idegesebb lettem :) mondjuk nálam pont egy fogászati beavatkozás után jött elő, tehát lehetséges a másik ok is. Van rá sokféle tüneti kezelés, fogvédő protkó vagy dilibogyó, és amikor megfájdul, kerülendő az erős harapás, szájtátás és rágó is. Megnéztem a cikkben belinkelt oldalon azt a készüléket, brr, én sztem beleőrülnék, még a gondolattól is rosszul leszek, hogy valami biszbasz a fogamra szorulva a számban éjjel ááá.

Amire ilyen dolgoknál néha kiváncsi lennék, az inkább az, hogy mi alapján választ magának tünetet az ember. Miért pont ezt vagy azt és akkor. Mert a stressz egy elég sokoldalú dolog..

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.10.28. 22:31:37

Mit jelent, hogy szorítod? Éjjel alvás közben, vagy napközben ébren?

teodora 2006.10.29. 00:53:35

minden csikorgató szorítja, csak az csikorgat, aki még mozgatja (oldalt) is, lásd a cikkben/site-on.. igazából ez csak visszamenőleg jött, mint lehetséges oka az állkapocsproblémámnak, mivel más nem ötlet nem volt rá, de néha nappal is észreveszem már azóta, hogy összeszorítom a fogaim. lehet, hogy éjjel nem is, ki tudja..

Attila 2006.11.01. 11:07:17

Szia, én is észreveszem nappal, éjszaka pedig a mellettem alvók. De ez inkább csattogtatás, a harapási mederbe (alapállásba) találással 'játszadozom'.

zsófi 2006.11.08. 10:49:36

Nekem nem csak ez okoz problémát- sajnos. Már több, mint egy hónapja minden éjjel 1-2 óra körül felriadok, és nagyoan nehezen laszom vissza, fel-felébredek. Reggel fejfájás, levertség, és erős állkapocs-halántékfájdalom, nyilván az állkapocs-szorítástól. Ma pl reggel enm tudtam sem enni, sem ásítani, annyira fájt. El avgyok keseredve. Az üzemorvos írt fel nyugtatót, azt meg ki sem váltottam. nme tudom, hova forduljak.

Jane 2008.02.09. 22:37:09

Üdv!
Nekem a szüleim hívták fel rá a figyelmet, hogy annyira csikorgatom éjjelente a fogaim, hogy az áthallatszódik a másik szobába is, s már már azon aggódnak, hogy nem roppanak e szét. Mindez így megy már vagy 2 éve s a fogaim rendesen kopásnak is indultak :S
Azt hiszem itt az ideje kezdeni ezzel valamit.
Mire nem jó az internet...

zsike 2008.03.20. 19:28:48

A párom csikorgatja a fogát.kérdésem lenne hogy,lehetne leszoktatni vagy van e rá valami gyógymód?

Betty29 2008.07.14. 22:39:42

A 6 éves kislányom csikorgatja a fogait, iszonyatos erővel! Mellettem alszik, eddig zavart, de most már kezdek aggódni, hogy mi lehet a háttérben. Megsimogatom, megpuszilom, hogy érezze mellette vagyok, nem segít. Lehet ilyennel orvoshoz fordulni, vagy mi lenne a teendő? Hogyan tudnék segíteni?

Edith 2008.08.14. 21:31:57

Nagyon aggasztó módon csikorgatom a fogaimat. Napközben úgy érzem mintha minden fogamat külön húzná fogóval valaki, az állam is gyakran úgy fáj, hogy alig bírok enni. Szerintem lassan meglazulnak a fogaim. A 4 éves gyermekem is csikorgatja a fogait, pedig ő aztán egy igazán streeszmentes vigyorgós kiskölök.

noèmi 2008.09.14. 23:02:54

èn pàr hònappal ezelott vettem èszre,hogy erosen szoritom ès csikorgatom a fogaimat,nem tortènt velem semmi kulonleges ès nem èrtem mi vòlthatta ki.reggel fàj az àllkapcsom a fogaim a nyaka.minden este elelvàs elott probàlok koncentràlni,hogy ne csikorgassam a fogaimat,de minden hiàba.

agnes4 2008.11.28. 12:21:52

Nekem a kollégiumi szobatársaim mondták, hogy éjszaka csikorgatom a fogaimat, reggelre nem érzek semmi furcsát. Kiskoromban sokáig (5. osztályos koromig) szoptam az ujjamat, és arra gondoltam hogy lehet ez áll a hátterében. Lehetséges ez?
Ha nem ez akkor mi lehet az oka?

bogi007 2008.12.22. 07:19:41

Sziasztok!
A párom csikorgatja a fogát minden éjjel, mellé pedig még csámcsog is, mint aki épp élete legjobb lakomáját fogyasztja... Lassan már az őrületbe kerget, mert nem tudom kipihenni magam. Minden reggel fáradtabban ébredek fel, mint ahogy előző este lefeküdtem! Van valakinek jó ötlete????

greendog 2009.06.16. 02:44:57

Nekem mondták a melletem alvók hogy nem tudnak aludni annyiracsikorgatoma fogam, egyszer emlékszem hogy felkeltem reggel és meg volt harapva belülről a szám is. Nem tudom mit tegyek ellene, a fogorvosomvalaminyavaját ajánlott mint a boxolóknak, de azzal a nyavajával nem tudnék aludni.

CTamás · http://www.joegeszseget.hu/ 2010.06.27. 04:23:23

Két dolgot ajánlanék:
1. meg kell nézni, hogy mi lehet a lelki háttere, ebben segíthet a grafológia: www.bing.com/search?q=hirth+grafol%C3%B3gia&src=IE-SearchBox&FORM=IE8SRC
vagy 2 a sín helyett egy kis emelő: www.kipihent.hu/

2012.11.29. 20:41:02

Hol lehet ilyen fogcsikorgatás ellenni fogvédőt kapni?

Zsófia Simon 2013.04.29. 12:30:24

hogyan tudok hozzájutni fogvédőhöz? én szorítom álmomban a fogaimat,és sajnos az eredménye az,hogy szép sorban töredeznek le a fogaim.hogy jutok fogvédőhöz,ami segítene,hogy ne törjenek le a fogaim??
süti beállítások módosítása