Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Halál és kultúra (tanatólógia)

2006. november 02. 09:42 - Füredi Krisztián

A halál az élet velejárója. Egyszerre lehet egyértelmű tény, sőt közhely és ugyanakkor tabutéma. Sok kultúrában teljesen természetes dolog a halál. A mi kultúránkban viszont sok esetben tabutéma a halál a gyász viszonylatában. A halál a médiából inkább a gyilkolás révén ömlik ránk, a halál és a gyász a perifériára szorult téma, pedig előbb vagy utóbb mindenkinek szembe kell néznie az életnek ezzel a területével, akár hozzátartozóink, rokonaiknak, barátaink halálának kapcsán, akár saját életünk végességére, az elmúlásunkra gondolva.  Minél kevésbé gondolunk erre, minél inkább hárítja a kultúra és a média ezt a témát, minél inkább nem akar tudomást venni erről valaki, minél kevésbé foglalkozunk a halál kérdésével, annál nehezebb helyzetbe kerülünk, amikor testközelbe kerül a halállal.

"Túljutva a halál gondolatának elfojtásán, egyre inkább felszínre került az elmúlás kérdése, fokozatosan kezdett teret nyerni a tanatológia, amely rohanó társadalmunkban megpróbálja visszahelyezni a halált az őt megillető helyre, hiszen ez is életünk része. A halál kérdése kikerülhetetlen.

A fogyasztói társadalom azonban nem tud mit kezdeni a halállal, tabuvá vált a halál témája és a gyász is. Manapság inkább az ölés, a gyilkosság ismeretére szocializálódunk. Azzal, hogy mi történik azután, hogy mi a halál következménye, mit jelent az élet vége, nem tudunk mit kezdeni. "

A teljes cikk itt


Pszichológia lap
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3517062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.11.02. 10:22:07

azert az, hogy a buddhizmus "potcselekves", eleg nagy marhasag (finoman szolva)

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.11.02. 10:44:36

Talán nem is arra gondol a szerző, hogy maga a buddhizmus egy pótcselekvés, hanem inkább arra, hogy a jelenlegi nyugati kultúránk nem a helyén kezeli a halált, a haldoklást, a gyászt, miközben az emberek mégis szembesülnek ezzel a kérdéssel, és ennek az egyik útja, a különféle vallások és hitek tanulmányozása, keresése.
Nyilván nem azt mondja, hogy a vallás egy pótcselekvés, viszont az, hogy valaki nem mélyül el az adott hitrendszerben, csupán felszínes válaszokat keres, azt talán mégiscsak az.
Mégegyszer mondom, hogy nem a vallást vagy a vallásos embereket minősíti, hanem azt, ha felszínesen csupán néhány alapvető egzisztenciális probléma nyomán valaki pillanatok alatt elfogad egy általa nem ismert világszemléletet.

És talán még ezzel sincsen baj, hiszen miért is kéne maghatároznunk, hogy kinek mennyire kell elmélyedni az általa választott hitben?

Amiért ez szóba kerül problémaként, az alapvetően az, hogy jelzi azt, hogy az embereknek van a halállal kapcsolatban egy hiányérzete, és megoldást keresnek erre. És ezzel nem az a baj, hogy éppen a buddhizmusban találják, meg, hanem az, hogy a saját kultúránk nem adja meg a válaszokat.
Tehát ha valaki éppen a buddhizmusban, vagy begy másik vallásban találja meg a válaszokat, az nem baj, hanem nagyon is rendben van, mert kapott választ, és mind az élet mind pedig a halál egy rendszer része lett számára, ami valamennyire logikus, következetes, igazságos stb.
Ami a baj, hogy ez azt jelzi, hogy a saját kultúránk nem a megfelelő helyen kezeli a halált.

teodora 2006.11.02. 21:12:15

ha erre gondolt a szerzo, akkor jo, bar nem sokat mondott vele, azt hiszem, legalabbis megoldasilag..
ami meg a kulturankat illeti (van?), lehet, hogy neha jobb a semmi valasz, mint a teves marhasag
bar pszichoilag bizonyara nem

off. nem mukodnek jobb oldalt az utolso cikkek linkjei

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.11.02. 21:33:41


Végülis azt már nem tudhatom, hogy tényleg erre gondolt-e a szerző, csak azt, hogy én a fentieket gondolnám :-)

Polcz Alaine elég nagy név, így biztos, hogy mindent amit mondott eléggé átgondolta.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.11.02. 21:38:50

A jobb oldali utolsó cikkek linkjei valóban nem működnek, ezt én sem szeretem.
Ez egy automatikusan bekapcsolható doboz, így technikailag nem sok beleszólásom van, csak azt tudom beállítani, legyen-e ilyen, illetve, hogy hány link legyen benne.
Már írtam a blog.hu-soknak arról többször is, hogy valami buta helyre mutatnak a linkek, de sajnos semmi reakció nincsen, átlalában nem nagyon válaszolnak a levelekre.
süti beállítások módosítása