Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Balkezesség és agyféltekei dominancia

2006. november 20. 11:39 - Füredi Krisztián

Az emberek többségének a jobb keze az gyakrabban használt, ám vannak akik nem jobb, hanem balkezesek. Ez leginkább és legegyértelműbben az íráskor látszik.
Ennek mi az oka? Leginkább az agyféltekék dominanciája tűnik meghatározónak ebben a kérdésben. Ha ennek – az említett módon - anatómiai magyarázatai vannak, akkor ebből az következik, hogy ha valakit kényszerítenek arra, hogy a másik kezét használja, mint amelyiket magától használná, az gondokat okozhat számára.
A balkezességről szól az alábbi írás.


„A jobb- vagy balkezesség nem jelent minőségi különbséget a mindennapi életben: a balkezesek semmivel sem ügyetlenebbek domináns kezükkel, és a kétbalkezes jelzőnek is csak annyiban van értelme, hogy a rájuk kényszerített, jobbkezes világban, a jobb kézre igazított tárgyakkal valóban bizonytalanabb benyomást kelthetnek.”



A teljes cikk itt
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5418064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ipoly · http://www.ipolyblog.net 2006.11.22. 22:34:58

Szia Krisztián! Én is balkezes vagyok. Azért néha érzem, hogy nekem nem olyan mint másnak. Rengeteg dolog van jobbkézre tervezve. Szia Krisztián! Én is balkezes vagyok. Azért néha érzem, hogy nekem nem olyan, mint másnak. Rengeteg dolog van jobb kézre tervezve. Ez, igaz ritkán, de okoz nehézséget és feszültséget bennem. Különben nem veszek észre más jellegű különbséget. Gyermekkoromban még szokás volt átnevelni a balkezeseket jobbkezesekre, de nálam nem engedték a szülők.

virageni 2007.12.19. 11:25:52

Én is balkezes vagyok. Az egyetlen tárgy, ami tényleg nem esik kézre, az a ceruzahegyező, de azt is meg lehet tanulni. Én inkább azt tapasztalom a mai napig, hogy az igazi nehézséget az okozza, hogy folyamatosan megbélyegeznek a "hátrányos helyzetben vagy" kifejezésekkel, meg azzal, hogy "milyen szépen írsz, ahhoz képest..." - ettől felforr az agyvizem. Pedig zenét sem "balkezes hegedűn" tanultam, egeret is jobb kézzel kezelek. Szerintem nincs ezzel semmi baj. Sőt, kötni is megtanultam - bal kézzel. Áttettem a másik oldalra magamnak mindent, amit a tanár mutatott jobbal.
Szóval az igazi nehézség a jobb kezesek korlátoltsága... Én még soha nem mondtam azt a gyerekeimnek, hogy a szép kezeddel, pedig jobb kézzel csinálják a dolgokat. Ezen azért el lehet gondolkozni a jobb kezeseknek.....

userBence 2008.02.23. 07:56:52

Én meg mint a két kezemet használom... igaz rá szoktatak ara, hogy jobb kézzel írjak de... meg bal lábas is vagyok... úgy hogy mindegy:D én nem veszem észre az egészet...

Zoltán 2008.03.01. 20:14:51

A balkezeseket egyes kultúrában istenként/félistenként tisztelték és-vagy tisztelik. Úgy tartották, hogy minden rendes ember a jobb kezével fogta meg a tárgyakat, és azt használta inkább, a bal kezükkel pedig természetesen ügyetlenebbek voltak. Ebből kifolyólag a balkezeseket istenítették, hogy a számukra (jobbkezesek) ügyetlen kézzel milyen ügyesen tudnak bánni a balkezesek. Érdekes tény, de számomra csodálatos :) Vicces lenne ha a balkezeseket pl magyarországon is istenként tisztelnék :)

Zsuzsi 2008.07.01. 23:36:51

Azért az tényleg nagyon idegesítő, amikor azt mondják, hogy "ahhoz képest milyen szépen írsz" meg hogy "hogy lehet így balkézzel rajzolni?" bennem is felmegy a pumpa az ilyen emberektől. Igazából nem okoz zavart a balkezességem a tárgyak használatában, egyedül egy kézi varrógépet nem tudtam használni, pedig nagyon tetszett, és ajándékba kaptam. A cérnaguriga azon az oldalán volt, ahol fogtam volna...

Anna 2008.09.07. 08:17:12

Sziasztok!
Én is balkezes vagyyok, de szerencsére engem nem próbáltak meg átszoktatni. Apum is bal kezes, és őt még a 70-es években át is szoktatták. Ő azóta is két kézzel tud írni.. Mellesleg az osztályomban a 17 főből 5-en is balkezesek voltunk. Sőt! A két legjobb fiú barátom is balkezes, de ez csak később derült ki. :) Nekem soha nem volt problémám eddig ebből. Mondjuk a jobbkezemet is használom. pl: az egeret csak jobb kézel tudom fogni, bal kézzel nagyon furcsa (pedig info tagozatos gimibe járok), és ollóval vágni is csak jobb kézzel tudok. Anyukám viszont rosszul van attól, ha a konyhában én tisztítok zöldséget, mert szerinte fordítva csinálom. :) Egy barátnője, viszont azt mondta, hogy szerinte nagyon gusutusos ha egy balkezes ember vág szalámit v. ilyesmit. :D

kszabo 2008.09.10. 22:54:40

A balkezesség az emberi értelem sokoldalúságának csodálatos megnyilvánulása. Katona koromban 3 ikerpárral szolgáltam. Ebből egy pár balkezes is volt. Idézve kedvenc mondásukat: " a balkezesek értelmesebbek, mivel mindent eszközt a hülye jobb kezeseknek találtak ki." A többlet tudás ebből is ered, de nyugodtan visszamehetünk az ősi mondáshoz: "az üldözöttek megnemesednek" - ha vöröshajúkat is mellé vesszük, akkor a római püspökség (vatikán) ebben igen csak sikeres marketinget dolgozott ki.

Szkobin 2008.11.17. 15:21:49

Sziasztok! Eddig abban a hitben éltem, hogy jobbkezes vagyok. Nemrég derült ki, hogy neurológiai érelemben balkezesnek születtem... ez sok mindent megmagyaráz (lelki dolgokat). Én olyan szinten használom csak és kizárólag a jobb kezemet, hogy a ballal konkrétan semmit nem csinálok. Amikor vágom az ételt a bal kezemben van a villa, a jobbal vágok és amikor befejeztem, átveszem a villát a jobb kezembe és a kést letámasztom a tányérhoz. Sőt... gyerekkoromban az volt a mániám, hogy ha valamit bal kézzel csináltam, gyorsan megcsináltam a jobb kezemmel is, hogy felülírjam... vicces (vagy pont nem). Az volt a mai napig a lelkem mélyén valahol, hogy a bal a rossz és a jobb a jó. Azért nem értem, hogy ez miből és honnan alakult ki, mert Apukám balkezes. Otthon biztosan nem szóltak rám soha. Érdekességként írtam ezt le nektek, és azért mert érdekel, hogy van e másnak is ilyen tapasztalata.
süti beállítások módosítása