Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

A politikai vélekedés öröklött, genetikus, vagy a környezet által meghatározott, tanult?

2006. november 27. 10:28 - Füredi Krisztián

A pszichológia örök kérdése, hogy tulajdonságainkat, viselkedésünket az öröklött, tehát genetikus tényezők, vagy pedig a környezetünk határozza meg. A kérdés nyilvánvalóan nem vagylagos, tehát azt már senki nem gondolja, hogy a viselkedésünket, tulajdonságainkat teljese egészében a neveltetésünk, környezetünk határozza meg, és azt sem, hogy mindenért kizárólag a genetikai, öröklött tényezők a felelősek. Az igazi kérdés ennek a kettőnek az aránya, illetve az, hogy bizonyos tulajdonságokat mennyire befolyásolja e két tényező. Például a hajszínünkről könnyedén elfogadjuk, hogy öröklött tulajdonság. Ugyaígy a testmagasságra is szeretünk így gondolni, pedig a testmagasságot, ha nem is nagy mértékben, de azért befolyásolja, az, hogy valaki gyerekkorában milyen minőségű és mennyiségű táplálékhoz jut hozzá.
Kicsit bonyolultabbak már a viselkedéses elemek és az alapvető irányultságok, vélekedések, attitűdök. Itt már nehezebb ezt a kérdést eldönteni. Egy érdekes kutatás azt vetette fel, hogy a világnézeti, politikai kérdésekre adott válaszaink is meghatározottak lehetnek öröklött módon. Ennek igyekszik utánnajárni az alábbi kutatás.


„A politika és a gének kapcsoltsága szerinte megbízhatóan látszik Lindon Eaves, a Virginia Commonwealth University humángenetika és pszichiátria professzorának tanulmányában. Közel nyolcezer egy- és kétpetéjű ikerpár válaszolt a kérdőívekre, melyekben például az iskolai imára, a nukleáris energiára, női egyenjogúságra és halálbüntetésre kérdeztek rá. Az egypetéjű ikrek - akiknek a teljes genetikai anyaga megegyezik - válaszai sokkal hasonlóbbak voltak, mint kétpetéjű társaiké, leginkább pedig a nem iker testvérekéi tértek el.”

A teljes cikk itt
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr1619389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása