Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Álmunkban rögzülnek a tanultak - patkánykísértlet

2007. január 09. 07:08 - Füredi Krisztián

Régóta tudjuk, hogy a tanulás igen összetett folyamat. Bonyolult rendszerek működésének a következménye. A folyamatnak része az alvás is. Alvás közben az információkkal dolgozik az agy, ami elősegíti a mélyebb és tartósabb emlékezést. Most ezt vizsgálták patkányokkal végzett kísérlet során. Labirintusban látott képeket igyekezett memorizálni a patkány, és eközben, majd pedig alvás közben figyelték az agyi folyamatait. Azt találták, hogy alvás közben az agynak hasonló területei aktivizálódtak a patkánynál, mint a tanulási folyamat során. Így arra következtethetünk, hogy valóban az alvás közben igen fontos folyamatok játszódnak le az az emlékezés, tanulás szempontjából.

"A kutató most egyidejűleg mérte a hippokampusz és a látókéreg aktivitását, és azt találta, hogy ezek az álomban visszatérő emlékek tartalmaznak olyan képeket, amelyeket az állat a labirintusban látott. A kísérlet során elektródákat vezettek a patkány agyának meghatározott idegsejtjeihez, így össze tudták hasonlítani aktivitásukat, amikor az állat ébren a labirintusban dolgozott, illetve amikor aludt.
Kiderült, hogy a patkány agyában az álom során ugyanazok a neuronok aktiválódnak, amelyek akkor tüzeltek, amikor az állat ébren egy eseményt tapasztalt, és az érzékszervi adatokat feldolgozó látókéreg éppen aktív régiója és a hippokampusz az álom alatt kommunikál egymással."

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5427161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.01.11. 16:26:12

Sziasztok! Összefognám az orvosi bloggereket, de nem találom a mail címeteket. Megtennétek, hogy elkülditek az enyémre? Előre is köszi!
süti beállítások módosítása