Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Stressz és a családi támasz

2007. január 14. 07:08 - Füredi Krisztián

A stressz fogalmát először egy magyar kutató orvos, Selye János írta le, és vezette be a köztudatba. A stresszel való megküzdésbe, a stresszehelyzetek elviselésében nagyon nagy szerepe van a családnak. Amennyiben a család egy támogató, megnyugtató közeget jelent, ahol meghallgatásra, megértésre találunk, ahol lehetőségünk van támogatást kapni, pihenni, kikapcsolódni, akkor a családi háttér nagy mértékben csökkenti azt, hogy mennyire viselnek meg bennünket a stresszhelyzetek.

"A család segítő ereje érzelmi támasz nyújtásában van. Mit jelent ez? Jelenti, hogy a bosszantó, gyomorszorító helyzetekben gondolhatunk arra, hogy hazatérve, lesz, aki megérti, és együttérzően átéli a minket ért frusztrációkat, bosszantó történteket. De számíthatunk távollévő, nem velünk élő családtagjainkra is az érzelmi, lelki támogatásban.

A család segítő ereje az állandó kommunikáció fenntartásában van. Mit jelent ez? Jelenti azt, hogy családunkban mindig van kivel megbeszélnünk mik azok a stresszel teli pillanatok, órák, amiktől szenvedünk. Ha meghallgatásra találunk, ha kimondhatjuk, hogy mi bánt minket, talán kisebbítjük a terhet, csökkenthetjük az ártalmat. Ha a család kommunikációja folyamatos, mindig számíthatunk valakire, s így megosztható a gond."

A teljes cikk itt
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8628158

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Heels Palace 2017.11.04. 00:19:30

Az első kifizetés - Pénzkeresés az Interneten

Trackback: Heelspalace.com 2017.10.03. 08:22:34

dan teutul sister - Insurance commercials allstate

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timea 2007.01.19. 19:34:50

Mindenképpen. A családi háttér nagyon fontos, mert ha van, akkor biztonságot nyújt.
Én ezért szorgalmaznám a régi mintát, hogy amennyiben az édesanya akar, úgy maradhasson otthon, és legyen a család "lelke", mert ha mindenki benne van a pörgésben, úgy ez a családi háttér szinte megoldhatatlan.

Egyértelműen látom a gyermekeimen és a férjemen a biztonság-érzetet, hogy van valaki, akivel bármikor, bármit megbeszélhetnek.
süti beállítások módosítása