Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Öreg, beteg rokonaink, barátaink

2007. február 01. 07:16 - Füredi Krisztián

Az emberi élet minden szakaszának, tehát minden életkornak megvannak a saját jellegzetességei, nehézségei, problémái és örömei. Ilyen módon az időskor is sok esetben igen élesen különbözik a korábbi időszakoktól. Az idős és beteg emberek környezete sok esetben nem tudja, hogy hogyan viszonyuljon a személyhez, és sokszor nehéz tudni, hogy mi az amit megtehetünk és mi az amit nem, mivel ártunk, és mivel tudnánk segíteni. Erről szól, ebben segít az alábbi írás.

„A fizikai tér szűkülése, az érzékszervek romlása, a fájdalmak megjelenése szeretteink lelkiállapotát előbb-utóbb megrendíti. Nekünk is nehezebb tudomásul vennünk, hogy a vidámságot, mosolyt, derűt egyre nehezebb fenntartani. Ekkor merészségre is szükségünk van. Folyamodjunk paradox ötletekhez, megoldásokhoz. Amennyire szeretteink állapota megengedi, bízzunk rájuk feladatokat. Apró, könnyen elvégezhető konyhai munkákban kérjük segítségüket, bízzuk rájuk nagyobbacska unokáikat, akiknek még a tanulásban is segíthetnek. Sétáljunk sokat együtt, míg lehet. Üldögéljünk együtt parkokban, tereken. Legyünk többet együtt velük, hallgassuk életük történetét. Mi pedig meséljünk a külső világról. Legyünk közvetítők. Törekedjünk arra, hogy állandó biztonságban érezzék magukat.”

A teljes cikk itt és itt
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr5332518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.02.01. 10:56:23

Kicsit idekapcsolódik, hogy a legtöbb ember nem nagyon tud mit kezdeni az idősebbek elbutulásával, az emlékezetromlással, ha ilyen van. Pedig állítólag ez egy kezelhető, javítható dolog. Egy ismerősöm szülője pl. mindent 3-4x elmond akár 5 percen belül is, és nem tudja, hogy ez már volt, ráadásul még nem is olyan öreg. Hogy lehet neki megmondani, hogy gáz van? Mert nyilván nem hinné el. A közvetlen családtagjai meg inkább ráhagyják, egy kicsit zavarba esnek, kínos, aztán helló. Sokszor hallom azt is ilyen meg más dolgokra, hogy viccesen rámondják valakire, hogy megöregedett, már nem a régi, haha. Szerintem azért a belenyugvásnak is van határa, sokszor ez inkább lemondás, életében beszögelik rá a fedelet. A cikkben leírt sétálósdi sem csak, mint program, lelki dolog fontos, hanem igenis próbáljon meg, ha csak ennyivel is, de fitt maradni, aki idős, mert annyival kevesebb fájdalma lesz vagy több méltósága marad. És ez nem csak a környezeten múlik, az idős ember is gondolkodó, felelős lény, aki tehet magáért.
Szóval nehéz megmondani, hogy mi az, amin érdemes változtatni, és mi az, amibe bele kell törődni.

Dr. Deák Tamás 2007.02.02. 20:40:09

A nagyapám 88 éves és még csak nem is diétázik. Csak vérnyomáscsökkentőt és véralvadásgátlót kell szednie. Félévente értisztító infúziós kúrára viszem, 3-4 féle táplálék kiegészítőt is adok neki. 2 dédunokájával együtt megyünk a standra, a legjobb falatok is a gyerekeké és az övé. Szóval, ami az én sorsom az az övé is. SZIASZTOK

pam 2007.02.09. 22:24:03

Saját tapasztalatom az idősekkel kapcsolatban, hogy a szeretet és törődés nagyon sokat segíthet, de az elhanyagolás pont az ellenkezője rengeteget ronthat. Kérek mindenkit aki még tud a szüleinek segíteni amikor már nem tud úgy gondolkozni, kiszolgáltatott segíteni, segíteni segíteni !!!!!!

kis kati 2007.03.20. 13:42:38

kedves pam!
te még nem ápolhattál elbutulás folyamatában lévő idős embert.

kis kati 2007.03.20. 13:57:29

ha valaki tudna segíteni !
keresek idős ember gondozásában besegítő hölgyet.l
lakás ellátás fizetés.győr-sopron m. kis falu.
családdal is jöhet,elfér.
süti beállítások módosítása