Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Játékfüggőségre motivál az Rtl Klub?

2007. február 05. 07:05 - Füredi Krisztián

Szombaton a Fókusz Plusz című műsorból láttam véletlenül egy részletet, amikor szörföltem a csatornákon. Pár percre ott ragadtam, mert arról esett szó, hogy mennyi sok telefonos játék készül Magyarországon. Arról a típusú telefonos játékról van szó, amelyik napjainkban igen gyakran előfordul majdnem minden csatornán. Röviden annyi a lényege, hogy van egy végtelenül egyszerű feladvány, amelyet az emberek 90%-a tíz másodperc alatt meg tud fejteni, és így akár telefonálhat is. A telefonálás emeltdíjas, sok száz forintba kerül percenként és nyilvánvaló, hogy amikor 5-10 percet várnak a műsorban arra, hogy adásba kerüljön valaki, akkor rengeteg ember betelefonál és rengetegen megfizetik az emelt díjas telefonálás költségét, anélkül, hogy nyernének. Ez önmagában elég vitatható etikailag, de nem ezért ragadtam postot.

Az említett Fókuszban adásba került anyagban bemutattak egy nőt, aki éjjel nappal telefonálgat különféle televíziós játékokba, természetesen emelt díjas telefonszámokra. Elmondása alapján erre a célra három telefont használ egyszerre.
Erre azt gondolja a néző, hogy szegény nő, biztosan mennyire rabja a szenvedélyének, és biztosan milyen sok pénzt elkölt erre.
No de nem ám! Az Rtl Klub, illetve a Fókusz Plusz tanulsága nem ez. Hanem az, hogy mennyire sok pénzt keres ezzel. Mutogatja a 60.000 és 80.000 Ft-os csekkeket, a zárszóban a műsorvezető azzal a tanulsággal zár, hogy a említett hölgy havonta százezer forint körüli összeggel egészíti ki a jövedelmét a játékok által.

Nyilván a többség azért nem hiszi el, hogy ezek az emeltdíjas telefonos játékok valóban arra vannak kitalálva, hogy a szegény emberek a jövedelmüket ki tudják egészíteni akár havi több százezer forinttal?
Vagy mégis?


Nyilvánvaló, hogy a médiának rettentő nagy szerepe van, illetve lenne abban, hogy mit sugall, mire motivál, és mit hogy mutat be. Sajnos az is nyilvánvaló, hogy ez a napjainkban a média túlnyomó részénél egyáltalán nem szempont.
Az említett esetben nehezen tudom elképzelni azt, hogy ne tűnt volna fel a szerkesztőnek az, hogy ezzel arra buzdítja az embereket, hogy telefonáljanak amint tudnak az említett műsorokba, mert akkor sok pénzt kereshetnek ezzel. Az meg nem a média felelőssége lesz, amikor az emberek többség nem nyer semmit, illetve csak a több tízezer, vagy százezer, néha pedig milliós telefonszámát kap készhez a hónap végén.
11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3333360

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Puedes probar estos 2017.10.13. 10:39:49

WayteQ X820 GPS navigáció - GPS Navigátor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giornalista · http://www.tcm.gportal.hu 2007.02.06. 00:32:32

Tetszene a cikk, ha a végén nem lenne a demagóg megmagyarázás. Szerintem mindenki érti anélkül is, aki meg nem, annak nem érdemes elmagyarázni.

Mindazonáltal a feltevéssel egyetértek.

DD 2007.02.08. 11:27:02

tudjuk, hogy ma már nem a reklámbevétel a tévéadók legnagyobb bevételi forrása, hanem az emeltdíjas telefonos programokból származó bevétel. És akkor hadd ne magyarazzám tovább a Fókusz szerkesztőinek megfontolását a riporttal kapcsolatban.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.02.08. 11:46:12

Ez valószínűleg így van.

Azt gondolom, hogy van különbség abban, hogy egy Megasztár jellegű műsorba küldenek az emberek emelt díjas sms-t, ahol tudják, hogy ugyan nyerhetnek vele, de nem ez az alapvető cél, illeve az az eset között, maikor azt hiszik, hogy nagyon könnyen nyerhetnek, mert direkt úgy van megcsinálva a műsor, hogy azt hihesse mindenki, hogy rájött a megoldásra, és milliókat nyerhet vele, miközben a többség nyilván igen sokat veszít.

Ha a szándék valóban az amire utalsz, akkor azt gondolom, hogy ez legalább annyira bűn, mint amikor átcimkézik a romlott vagy mejdnem megromlott élelmiszert. Csak valamiért ezt szabad, pedig igen nagy nehézségeket okoz sokak életében.

DD 2007.02.09. 00:00:37

Az a különbség, hogy pénzt nyerni kisebb szükséglet, mint húst enni. Nem túl etikus dolog, azonban érthető, hogy a keresk. csatorna reklámot csinál a saját pénzbevételi forrásának - csalárdul.

d_oris 2007.02.09. 07:15:58

mi lenne ha nem 400ft lenne ez a telefonos marhaság hanem 91ft+áfa VAGY a hívás díja valami jótékonysági célra menne és csak egy MINIMÁLIS részét tartaná meg a csatorna, akkor az emberek úgy lennének vele hogy segítek is de nyerhetek is akár(így hamar csődöt mondana a telefonos játék,azaz egy már ki lenne lőve XD )

Savazó 2007.02.10. 21:21:12

Hatalmas pénz van ebben, még a fos, 5%-os Viasat3 is havi 10 gurigát húzot ezen pár éve.
Én azt mondom, fizessenek az ostobák.
Aki képes betelefonálni pl. a Naplóba azokra a sületlen kérdésekre, nem érdemli meg a szánalmunkat.

Gyömbér 2007.02.11. 14:18:40

Én úgy gondolom, hogy nem kötelező telefonálni, ahogy a szárnyasbetétet sem kötelező megvásárolni a reklám hatására!

teodora 2007.02.11. 14:38:50

szerintem is túl van dramatizálva egy kicsit a dolog (aki hülye, haljon meg)

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.09.01. 20:23:52

Nem függőségre nevel minket, hanem arra, hogyan adjuk oda azt a kevés pénzünket a multiknak. A Fókusz ripoterei meg hülyék. Bár megértem, hogy nem mondhattak mást. A szerencsejátékban csak egy valakinek egészül ki a fizetése...aki üzemelteti.
süti beállítások módosítása