Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Alváshiány károsítja az agyat

2007. március 10. 07:08 - Füredi Krisztián

Az alvás sok szempontból furcsa és misztikus része az emberi életünknek. Az alvás közben öntudatlanokká, kiszolgáltatottakká válunk, ezzel együtt bizonyos idő után mindannyian vágyni kezdünk az alvásra. Sok esetben a napunkat csak olyan módon tudjuk meghosszabbítani, ha az alvással spórolunk. Ez viszont veszélyes. Az alváshiány már rövid idő után figyelem- és koncentrációzavart okoz. Egy vizsgálat során olyan állatokat vizsgáltak, akik 72 órája nem aludtak. Ennek nyomán azt tapasztalták, hogy növekedett a szervezetünkben a stresszhormon szintje, és az egy hippocampusnak nevezett területe sem működött a szokásos módon. Erről szól az alábbi írás.

"A kutatás során olyan állatokat hasonlítottak össze, amelyek 72 órán át nem aludtak olyanokkal, amelyektől nem vonták meg az alvást. Megállapították, hogy a kialvatlan patkányok szervezetében magasabb volt a stresszhormon szintje, és a hippocampusban jelentősen kevesebb agysejtjük termelődött."

A teljes cikk itt




Pszichológia lap
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7144448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.03.11. 18:58:21

a cikkben patkanyokrol van szo, es tobb stresszhormonjuk lett, ami nemtom, miert agykarosodas egybol.. es azt is irja, hogy utolag rendezodott a dolog, tehat nem tartos a hatas, csak persze kialvatlanul sokaig zombi meg a patkany is..

Lightbringer (törölt) 2007.03.12. 19:35:07

Személyes tapasztalatom volt félévkor, hogy napi négy-öt órákat aludtam. Nemcsak a fejem fájt, sokat voltam beteg is, és nem tudtam normálisan teljesíteni. Fiatalok! Semmilyen vizsga és suli nem ér annyit, hogy a padlóról mossanak fel titeket. Egyébként ajánlom Ruediger Dahlke: Az alvás, mint ősi energiaforrás című könyvét, annak akit érdekel az alvás.
Szép álmokat! :)

Joco Kandurka · http://gportal.hu/portal/jkphobbi/ 2007.03.18. 13:50:10

Benéznél ide: gportal.hu/portal/jkphobbi/ és itt is megtalálsz kateto@citromail.hu , előre is köszi!!! Én nemtok minden éjjel aludni, csak akkor szoktam lefeküdni, 2 és fél naponként, amikor már másodjára is leesek a pc-m előtti székről, amikor az újjaimmal nemtom mit is akartam bebillentyűzni, nos akkor megyek lefeküdni. Valóban érzek mellékhatásokat, de szerintem az emberi képességek fejlődnek a terhelések arányában ... Ti mit gondoltok erről?

Kateto 2007.03.18. 13:54:29

Itten: kandurka.blogter.hu/?post_id=126012
segítsetek pontosítani filozófiámat

Ralph 2007.03.25. 17:17:49

Hát igen, én folyamatosan alváshiánnyal küszködök, mert a napi stressz és behatásokat amit átélek, nem tudom feldolgozni estig. Volt olyan esemény is, amit évekig. A napi alvásom kevesebb mint öt órára is csökken sokszor.
Megtanultam szelektálni, csak nehéz mert ömlik a szenny a médiából, moslék jellemtelen emberek vesznek körül, akik viszont remekül alszanak. Hogy van ez?

Tünde 2007.06.24. 16:31:13

Sziasztok!
Szerintem a jellemtelen emberekre nem jellemző, hogy mások és a világ problémáin rágódjanak -"irigylem őket emiatt"- ,ezért kitűnően alszanak azt gondolva, hogy ma is mindent megtettek, amiről azt gondolják hogy helyes. Hát én inkább maradok rossz alvó -annak ellenére, hogy ez már kikészített-, de tudom hogy szeretnek akik igazán ismernek.
Sorstársaim, kitartás!:)

Zsolt 2008.01.13. 09:44:35

Ez dokumentum filmen megtalalhato-e,mert ha lehetne megneznem elore is koszonom.

~Melcsy 2011.06.14. 14:26:44

@Ralph:

Nálam is évek óta tart ez az állapot (habár én legalább 5 órát alszom) mégis fáradt vagyok, el tudnék aludni szinte akármikor - sokszor a koncentrálás is nehezebb ilyenkor.
De a folytonos álmosság-érzet vashiány jele is lehet amúgy. (6 hónapja voltam utoljára orvosnál és azt mondta minden rendben a vérképemmel)
süti beállítások módosítása