Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Kvantumpszichológia - Dr. Frecska Ede - Pszinapszis ajánló

2007. április 12. 07:07 - Füredi Krisztián

Kvantumpszichológia - Dr. Frecska Ede - 2007 április 14 szombat 14:30 - 15:30

A kvantumpszichológia kifejezés idegennek tűnhet. Az alábbi leírás segít megvilágítani a kvantumpszichológia rendkívűl izgalmas világát.

A pszinapszis honlapjáról az említett előadás leírása:

"A központi idegrendszer funkcionális szerveződése hierarchikus elvet követ, amely lefelé haladva nem ér véget a neuroaxonális szintnél, hanem kiterjed a szubneurális elemekre is. Amikor az információátvitel alegységeinek nagysága nanométerekben mérhető, és elemszámuk meghaladja a neuroaxonálisét, akkor egy új minőség jelenhet meg az információfeldolgozásban és ez feltehetőleg mikrofizikai hatások érvényesülése kvantum-komputáció keretében.
A kvantum-sajátosságok közül, elsősorban a 'szignál nonlokalitás' az, ami releváns lehet az információfelvétel mély szintjén, és amelynek segítségével a módosult tudatállapotok egyes jelenségei értelmezhetővé válnak kvantumpszichológiai keretben.        

Az antropológiai megfigyelésekből és spirituális tradíciókból ismert rituális gyógyítás számos olyan elemet tartalmaz, ami jelenlegi felfogásunkból nem interpretálható, de kvantumpszichológiai felfogásból, az ismeretszerzés egy dualisztikus modelljének keretében értelmezhető. Ez a modell a hétköznapi tudatállapotra jellemző 'perceptuális-kognitív-szimbolikus' megismerés mellé egy a szignál nonlokalitáson alapuló 'direkt-intuitív-nonlokális' információ felvételt rendel.
Az utóbbi spirituális élményekben és a módosult tudatállapotok integratív formájában érvényesülne.
Az integratív forma az, amit a rituális gyógyítás alkalmaz, és elkülönül a módosult tudatállapotok dezintegratív formájától (pl. pszichózis, delírium). A kultúrkörünkben szokatlan rítusok közvetett célja a "profán" szenzibilitás (modellünk
szerint a 'perceptuális-kognitív-szimbolikus' megismerés) letörése, amelyet ritmikus ingerléssel-mozgással, kimerítő fizikai stressz-hatásokkal, és esetenként hallucinogén szerek használatával érnek el.
 
Az így bekövetkező módosult tudatállapot tradicionális közegben integratív jellegű, utat nyit a 'direkt-intuitív-nonlokális' információfeldolgozás felé, de rituális kontextustól leválasztva, kulturidegen környezetben indukáltan spirituális tartalmát elveszti és könnyen dezintegratívvá válik.

Pszinapszis 2007 honlapja
Pszichológia lap

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6357471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peti r 2008.01.19. 17:42:00

Tulajdonképpen..az és... van benne valami célra törő..stb

Kristóf Miklós · http://kvadromatika.fw.hu 2008.10.23. 11:06:07

Írd be a Googleba a kvantumpszichomágia szót.

A kvantumpszichomágia a tudat teremtőerejének gyakorlati alkalmazása. Ld. a Tudatos teremtés előadásomat az idézett weboldalon.

A kvadromatika a tudat teremtőerejének felszabadítása és alkímiája.

Kristóf Miklós
süti beállítások módosítása