Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Nagy Fogyás (Béres Alexandra és Schobert Norbert) – a pszichológus aggályai

2007. október 12. 21:03 - Füredi Krisztián

AlexandraA héten kezdődött a Nagy fogyás című műsor, amelyben Béres Alexandra és Schobert Norbert versenyeznek abban, hogy 10 hét alatt melyikük tudja eredményesebben lefogyasztani a rájuk bízott embereket.

Néhány észrevétel az első adással kapcsolatosan:

A szereplőket a műsor elején egy roskadásig rakott asztalhoz vezették, és azt mondták nekik, hogy most utoljára annyit esznek, amennyit csak akarnak.
Ezzel kapcsolatban két aggályom van.
Az első, hogy a kövér emberek nem feltétlenül azért kövérek, mert folyamatosan sokat esznek. Az elhízás sokkal inkább a nem megfelelő életmód következménye, amelynek persze részei lehetnek a nagy zabálások is. Ezzel szemben az említett részlet azt sugalmazta, hogy az elhízás oka a nagy zabálásokban keresendő.
A másik aggály, hogy attól, hogy valaki fogyókúrázik, attól még ehet nagyokat. Hiszen nem egy étkezés során hízik az ember sok kilót, hanem a rosszul kialakított életmód által.

Volt egy párbaj is az eheti részben, ami abból állt, hogy egy igen nehéz dzsipet kellett vontatniuk a szereplőknek egy nehéz terepen. Ez láthatólag nagyon nehéz feladat volt, és megalázó helyzetbe hozta a szereplőket. A győztes nyereménye, vagyis sokkal inkább a vesztes büntetése az volt, hogy a rész végén amikor megmérték a szereplők súlyát, illetve, hogy mennyit fogytak, és a vesztes csapatnak egy két kilós szalonnát is magával kellett vinnie a mérlegre. Ez igen megalázó feladat és büntetés volt. Ezek az emberek azért mentek oda, hogy a testsúlyukat normalizálják, és ehhez szakavatott segítséget kapjanak, nem pedig azért, hogy megalázó feladatokat végeztessenek velük Ezen felül a szalonnával mérlegelés is kimondottan megalázó volt a csapatnak. Mindez felveti a kérdést, hogy a műsor most arról szól, hogy hogyan lehet hatékonyan fogyni, vagy pedig arról, hogy hogyan szórakozunk tíz ember szenvedésén. Az a szenvedés, ami a fogyáshoz vezet, tehát ami a szereplők célja, az elfogadható, hiszen önként vállalták, de a megalázó versenyeztetés az már nem. Elég volt megnézi a szereplők arcát, amikor meghallották a feladatot, illetve a feladat alatt és után, egyértelműen ők is megalázónak élték meg a történteket. Sajnos nem merték megtenni, hogy nemet mondanak, pedig ez lett volna az egyetlen elfogadható, és megaláztatások nélküli út.

Ezen felül rendkívül zavaró az, hogy a műsorvezető (Jakupcsek Gabiella) „kicsikéim”-nek szólítja a résztvevőket. Ezzel gúnyolja az ő személyes problémájukat. Csak azért, mert ő Norbiegy műsort vezet, amelyben ezek az emberek felvállalják önmagukat, még nem engedhetné meg magának. Természetesen a szereplők nem fogják ezt neki szóvá tenni, mert sok szempontból kiszolgáltatott helyzetben vannak. Már csak ezért sem engedhetné meg magának Jakupcsek Gabriella ezt a stílust.

 Mindezeken felül az egész műsorral kapcsolatban kérdéses még az is, hogy a fogyás, amely pár hét alatt történik meg, mennyiben jár együtt valódi, tartós eredményekkel? Az egyik szereplő például egy hét alatt 12 kg-ot fogyott, amely igen sok. A kérdés az, hogy a 10 hét elmúltával ezek az emberek meg tudják-e tartani a súlyukat. Az igazi változás nem az, ami hirtelen és látványos, hiszen akkor hasonló, sőt hatékonyabb megoldás lenne a zsírleszívás. A megoldás az, hogy sikerül-e kialakítani egy valódi életmódváltozást, egy olyan egészségtudatos életmódot, amely a normál napirend mellett is a fogyást, vagy az elért testsúly megtartását eredményezi. Ez nyilván nem fog kiderülni 10 hét alatt, ez akkor derülne ki, ha 1-2 évvel később megnéznék a személyeket, hogy mennyire sikerült fogyniuk, illetve megtartaniuk a testsúlyukat. Természetesen ez már nem a trénerről szólna, illetve nem csak róla, hanem hogy a személy mit akart és tudott megtenni.

Az alapvetően jó, hogy a műsor felhívja a figyelmet arra, hogy kell és lehet tenni az elhízás ellen.
Jó, és fontos, amit Béres Alexandrától hallhattunk, hogy igen lényeges az, hogy megfelelővé váljon az önmagunkhoz való viszony. Ez legalább annyit számít a fogyás és testsúly megtartás szempontjából, mint a megfelelő mozgás és a kalóriabevitel csökkentése. Úgy tűnt, hogy hosszasan beszélgetett erről velük a műsor elején, kár hogy nem láthattunk, hallhattunk ebből többet a műsorban.

A trénerek pedig a megszokott stílusukat és módszerüket hozzák, Béres Alexandra gyengéd, megértő, támogató, Norbi pedig katonás, pörgős.
 

A Nagy Fogyás második részével kapcsolatos aggályok (következő írás ugyebben a témában)

Az összes Nagy Fogyás cimű műsorral kapcsolatos írás egyben a blogon
17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr28194676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.10.12. 21:11:33

abszolút jogos aggályoknak tűnnek, az egész műsorötlet egy morbid dolog, nade egy ilyen korban, amikor a bigbradát plasztikázós valóságsó követ, nincs mit csodálkozni, lassan csinálhatnának hasmenés versenyt is

bodr · http://google.com/+ibodr 2007.10.14. 10:06:11

Noha egyetlen részt sem láttam, nem annyira értem a felháborodás okát. Miért hitte volna bárki is, hogy elsőbbrendű a "jó cél" a pénzhez képest egy kereskedelmi csatorna értékrendjében? A provokáló szituációk és a műsorvezetői stílus pedig pont azért kellenek, hogy szóljon is valamiről, amin az emberek megbotránkozhatnak, nevethetnek, ki ezt, ki azt, de legyen valami emocionális hatása a nézőkben. Ha a jelentkezők napi 8 órában standard testedzést végeznének, és ebből láthatna a közönség egy órás kivonatokat, az senkit nem érdekelne. Egyébként sem kell tévét nézni, tessék kimenni sportolni! :P

zslog · http://lata.blog.hu 2007.10.14. 14:11:25

A műsor a pénzről szól: a "béres" vagy a "schobert" féle vonulat lesz eredményesebb és ezzel több pénzt keres; a versenyzők is pénzért versenyeznek: pénzért vállalján önnönmagukat; és a csatorna is pénzt akaszt. :-(

89sia 2007.10.17. 16:38:33

Lenne egy kérdésem. Etikus dolog beteg emberekből pénzt csinálni? Mert ugyebár a szereplők fele biztosan beteg. Mit értek ez alatt? A kövérség is betegség, de nem erre gondoltam.
Szerintem aki ennyire elhizik, azzal valami nincsen rendben. Egészséges ember ennyire nem tudna elhizni, max. nagyon nagy erőfeszitések árán. Valószinűleg ezek az emberek genetikai hibából ilyenek, és nem azért, mert zabálnak. Na most ezt betegségnek is tekinthetjük.

A műsorral az a baj, hogy olyan szereplőket válogattak ki, akiken csak orvos segithet.
Vagyis kuruzslásnak néz ki az egész. A legtöbb szereplő sosem lesz normális testtömegű, csinálhat bármit! Még sok évet kell várni a megoldásra, gondolom a genetika terén kell keresni a megoldást.

Kicsit a műsor olyan, mintha rákos betegeken próbálnának segiteni mindenféle gyógynövénnyel és teákkal, de mi tudjuk, hogy nem ez kell nekik.

Lehetett volna csak egészséges embereket is beválogatni a műsorba, de persze 100KG os emberek nem vonzzák a nézőket a lépernyők elé. Szomorú, hogy ide jutottunk.

Nicol 2007.10.19. 13:19:19

Én is teljesen azt hittem, hogy ez a műsor arról fog szólni, hogyan lehet egy egészségtudatos életmódot kialakítani és ezáltal tanácsokat adnak nemcsak a műsorban szereplőknek, hanem a tv előtt ülőknek is, ehelyett valóban idétlen feladatokkal terhelik és égetik a szereplőket. Azt gondoltam, hogy ez azért is egy tök jó műsor lesz, mert elmondja, hogy mit együnk, mit ne együnk, mit mértékkel, mikor hogyan tornázzunk, ehelyett mit látok, hogy állandóan sírnak, mert már totál kivannak, és az egész műsor egy pszichodráma, mert a műsor alatt magam mellé kell készítenem nekem is a zsebkendős zacskót. Nagyon meglepődtem én is azon, hogy rögtön már az első nap Norbi olyan kemény edzést tartott, hogy....olyan mintha semmi tornázás/edzés nélkül lemenne vki az edzőterembe, és kapásból a 80kg-ba nyomna bele. Ezt nem lehet így csinálni. Az egész egy jo-jo effektus lesz. Az egy dolog, hogy megpróbálnak velük normális, egészséges kaját etetni, de a feladatok nagyon brutálisak - szerintem.

Menczigár Mária 2007.10.19. 16:15:29

Igaza van 89sia-nak. Beteg emberek, s ha nem genetikai bibi van, akkor psyhés. Öt évvel ezelőtt én is megpróbáltam a Norbi módszerével lefogyni,mivel az orvosaim azzal piszkáltak, hogy azért van ennyi bajom, mert túlsúlyos vagyok. /59 éves vagyok/ Egy év alatt tornával, életmód váltással /agyban dől el!!!/ sikeült leadnom 12 kg-ot. Sajnos még kellene 10 kg-ot égetnem, viszont a lábizületeim felmondták a szolgálatot. Akkor most mi is van? Maradok igy, s próbálok kevés kalóriát bevinni, s olyan mozgást csinálni, amit szabad. Arra azért büszke vagyok, hogy a leadott kilókat nem híztam vissza.

kery 2007.10.19. 22:24:37

Sajnos én is csalódtam, pedig tudhattam volna hisz kereskedelmi csatorna de hát az ember bízik! Kíváncsian vártam a két guru tanácsait, hogy mit, s mivel... Esetleg recept, ilyesmi! Helyette majd meztelenül odaállítják őket zsírpárnástól, ha vége akkor meg majd lógó bőrrel! Sajna akkor sem lesznek szebbek, csak sajnálatra méltóbbak!
Ami volt kedvem még az is elmegy idővel nem csak a tv2-től de még a fogyózástól is!!
Mért ne lehetne jó ötletekből úgy pénzt csinálni, hogy embereket méltóságukban ne alázzák be!? Még segíthetnének másokon is...! Folytatódhatna ez a dohányosokkal, stb.......
Aztán felébredtem s beleért....!

Csabás 2007.10.20. 08:50:52

sajnos ez a közízlés,s a kereskedelmi csatornák önnön érdekeiket teljes mértékben szem előtt tartva kiszolgálják ezt a birka társadalmat...sajnos nincs min aggódni,a megoldás egyszerű,nem nézek tv-t,s a többi pénz orientált médiát is kihagyom,de mivel itt élek,sajnos a környezetemből informálódok eleget..vagy inkább sokat,s mint anno kedvenc aluliskolázott irodalom tanárom egyettlen értelmes kijelentése is mondja:a felig művelt emberben az a legborzasztóbb,h nem tudja,h buta..na további jó aggodalmaskosást a többi birkáért,lehet,h spártai a véleményem,de aszem van hozzá jogom(

Szabóné Tasi Zsuzsanna 2007.10.20. 10:23:23

Szerintem is megalázó ez a fogyis műsor,de nemcsak azoknak akik szerepelnek benne, hanem azoknak is akik nézik. Én az első részt láttam, de sokszor nagyon kínosan éreztem magamat,és szégyelltem magamat a műsorkészítők helyett is.
Nekem erről az egészről "Marió és a varázsló jut eszembe.
Sari

Katalin 2007.10.20. 16:38:35

Ki az az idióta, aki kitalálta, hogy ezeknek a szánalmas, beteg embereknek emberfeletti küzdelmét közszemlére téve "szórakoztassa "a tvnézők ezreit?!!Az első adás után felháborodottan tiltakozotam és minden jóérzésű ismerősöm úgyszintén!Hová lett a műsorkészítés kultúrája???Soha többé nem kérünk ilyen jellegű műsorokat!!!!

K. András 2007.10.21. 22:07:56

Engem egy dolog lep meg, hogy gondolkodó emberek még egyáltalán belenéznek egy ilyen szemétbe. Ezeket a műsorokat dekadens, értéktelen alakok csinálják igénytelenek.

Én vásároltam egy asztali DVD írót, azt a heti 4-5 műsort, filmet, ami a TV2/RTLK csatornákról érdekel felveszem és reklámokat 5x sebességgel átpörgetve visszanézem. Erre se lenne szükség, de az ember ugye gyarló...

Értéket az m2 és Duna TV-n lehet csak találni.

Olívia 2007.10.24. 14:44:54

Én csak azt nem értem, hogy ha a műsor célja hogy lefogyjanak, miért szavazzák ki őket?
Vagy a műsor célja az hogy nehogy egynél több ember lefogyjon?

pumika 2008.01.30. 14:54:00

Nem lattam az elözö reszeket, de most a vegehez közeledve szerintem megerte vegigmenniük a megprobaltatasokon.Ök vallaltak önkent!!
Örülök hogy vegre van egy ilyen müsor, ahol megmutatjak minden otthon ülö elhizottnak, hogy nincs lehetetlen es nekik otthon nem kell megalazo feladatokat csinalniuk csak odafigyelni a mozgasra es a taplalkozasra!!En ugy gondolom az elhizott emberek kevesebb szazaleka tartozik a sulyos betegek köze es sokan azert valnak sulyos betegge mert elhiztak puszta lustasagbol!

Varga Linda · http://pszichologia.blog.hu 2008.09.25. 19:55:27

Sajnos,vannak emberek kik a kiszolgáltatott beteg emberek megalazásával,igen jól megtudnak gazdagodni! Tény a gyorsan leadott kg gyorsan és maradandóan vissza is jönnek.A túlsúlyos ember is ember,nekik is van lelkűk és kisebbsegi érzetűk!Az én tapasztalatom,koplalással nem szabad fogyókúrázni,Van tudomásom oly személyről,ki a Norbi féle fogyókúrával,csontsoványra fogyott,csak a gyors orvosi segitség mentette meg az életét.Nekem 3 év alatt sikerült oly diétát beálitani az egyik ismerősomnek,évente 2okg az az 3év alatt 6okg adott le.Még 1 év és tőkeltes lesz a sulya,az elhizásnak bizony a kiváltó okát kell felltárni.Lehet lelki genetikai,stb Rá kell mutatni a miértre!Amit eszik valaki az ütkozik ki a bőrén:Az agyban kell tudatositani,meditálással ,hogy csőkkenjen az ehségerzet!Nagyon kell figyelni a fokozatosságra a torna a mozgás beállitásánál.Sikert csak hosszabb idö hozhat.4

Annakyra 2008.09.27. 13:58:08

Megdöbbentó,számomra,a Pénzért mindent!Most olvastam,az élsportolókról,kik Diclofenac fájdalom csilapitótt szedtek,szivelégtelenségben meghalni nem szép dolog oly fiatal élet erős embernek.Ebből adódik a kérdés,kérem a 2 Iletékes válaszát,ha ne talán,tudva lévö a túlsulyal kuszkodő emder izuleti promlémával is kuzd,a fenn nevezett gyógyszer valamely származékát szedte,és a baj ott történik a hirtelen terhelés hatására Kik a felelósek?vagy olyan nincs!

Katica 2008.11.18. 20:39:38

Nekem mar sok ideje nem megy a fogyas,ezert ha valaki is tud segiteni az batran irjon es nagyon megkoszonem.Egy 19 eves lany segitseget var.....
süti beállítások módosítása