Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

BMI - Testtömegindex

2007. november 13. 07:45 - Füredi Krisztián

Lukács Liza

Lukacs Liza

BMI - Testtömegindex


A testtömegindexet nagyon sokan kritizálják, mint meghatározó mértékegységet, mérőszámot az elhízás és a kóros soványság diagnózisánál. Bizonyos életkor alatt (kb. 15 év) és felett (élettannal foglalkozók szerint 30 éves kor felett) a BMI nem mond semmit. Mégis folyton erről hallotok anorexiánál, elhízásnál, izomdiszmorfiánál egyaránt. Utóbbinál talán a legszembetűnőbb az ellentmondás, hiszen lehet valakinek pl. 32-es testtömegindexe úgyis, hogy „tiszta izom”, mellette a testzsírszázaléka alig éri el a normál szintet (ami férfiaknál 10-12%, nőknél 14-17%). És lehet ugyanennyi a testtömegindexe egy magas testzsírszázalékkal rendelkező embernek is, akiket a köznyelv egész egyszerűen csak kövérnek nevez. Szóval a felvetésetek abszolút jogos! Mégis: az evési zavarok, illetve a testképzavarok meghatározása előre meghatározott diagnosztikus kritériumok alapján történik (anorexiánál és bulimiánál ez a pszichiátriai zavarokat tartalmazó amerikai (DSM-IV) és az angol (BNO-10) betegségleltárokban található meg. Az izomdiszmorfiát illetően még csak javasolt diagnosztikus kritériumok vannak, talán a soron következő, frissített leltárban feltehetően már ez is szerepelni fog. Ebből is látható, hogy az izomdiszmorfia esetén új keletű zavarról van szó. Anorexiánál négy kritérium szerepel (akit részletesen érdekel, hogy melyek ezek a honlapomon megtalálja), ami alapján a klinikai anorexia nervosa-t diagnosztizálni lehet, ezek közül az egyik, az első kritérium a testsúlyra vonatkozik. A minimális testtömegindex (17,5 alatti érték) helyett alkalmazzák azt a kritériumot is, hogy „az egyén testsúlya 15%-kal alatta van az életkora és testmagassága alapján elvárható ideális értéknek”. Ezzel az a probléma, hogy hazai (magyar) átlag testsúlyértékek nincsenek meghatározva, így nem lehet pontos viszonyítást alkalmazni. Egyébként még bonyolultabb a gyermekkori, illetve a közvetlenül a serdülőkor előtt (a prepubertásban, kb. 11-12 éves korban) kezdődő anorexiánál a testsúlykritérium meghatározása. Az utóbbi években erre dolgoztak ki itthon egy új testsúlyhatár diagnosztikus rendszert gyerekekre vonatkozóan. Akit érdekel részletesebben, annak szívesen elküldöm emailben a forrást, ahol részletesebben olvashat erről.

Tehát összefoglalva: serdülőkori anorexiánál, amíg nincs jobb és nem változtatnak a diagnosztikus kritériumrendszeren, addig a BMI-t kell használni. Persze, ha a további 3 kritérium nem teljesül, akkor hiába sovány az egyén, nem anorexiás.

Lukács Liza saját honlapja: mashogy.hu
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr93224789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petyuska 2007.11.17. 12:22:21

"lehet valakinek pl. 32-es testtömegindexe úgyis, hogy „tiszta izom”, mellette a testzsírszázaléka alig éri el a normál szintet (ami férfiaknál 10-12%, nőknél 14-17%)"

Rosszul tudod. A normális szint átlagemberek esetében férfiaknál 15-20%, nőknél 18-25% körül van. 15% alatti testzsír már nagyon jó edzettségi állapotot feltételez és semmiképpen nem átlagos. 10-12%-os testzsírral pedig csak testépítők rendelkeznek, átlagemberek nem. 8-9% alatt már közvetlen életveszély van.

Lukács Liza 2007.11.18. 14:40:10

Kedves Petyuska! Szívesen ajánlok szakirodalmat ebben a témában, amely alátámasztja az állításaimat. Priviben, emailen.

Lukács Liza 2007.11.18. 16:35:38

Még az előzőhöz: talán félreérthetőre sikerült a szerkesztés következtében: a zárójelben lévő értékek a kritikus tartomány határait jelölik és nem a teljes normál tartományt.

Gee 2008.02.07. 21:10:38

akahard@hotmail.com

nekem elküldenéd a bmi-vel kapcsolatos szakirodalmat
illetve egyéb kérdéseim is lenne

Linzenbold János 2008.04.04. 19:38:29

A serdülőkorőak (főleg 13-14-évesek) BMI számításának értékeire lennék kíváncyi!

Zoli6640 2008.04.18. 14:13:59

Én nem régen résztvettem egy vizsgálaton.A testzsírszázalékom 43% volt.Azt mondták,hogy ez nagyon magas.Én 31 éves férfi vagyok,163cm. magas és 52 kiló.Azt lehet mondani,hogy vékony vagyok.Akkor miért lehet ilyen magas ez a szám?

dimitrisz 2008.08.03. 19:20:22

Kedves Liza, 15 é kor alatt sőt akár 3 hónaposnak is van BMI-je, amit ugyanúgy számolunk ki, mint a felnőtteknél.Van egy táblázat, ami akár a gyermekorvostársaság honlapján is elérhető és a BMI percentiliseit használjuk a gyermek parametereinek a megítéléséhez: normális vagy kóros. A haskörfogat az ami a legegyszerűbben mérhető másik parameter és ennek is megvan a nemekre vonatkoztatott életkor percentilise. Ez utal legjobban a hasi zsírtömegre, bár ez nem az anorexia megítélésére használandó. Ezirányba nincs irodalom, inkább a túlsúly megítélésre alkalmas. Jószándékú vagy, legyél kissé alaposabb, pontosabb, korrektebb.

Dr. Lukács Liza 2008.08.04. 10:59:03

Kedves Dimitrisz!
Igen, én is ismerem az általad leírt dolgokat, amiket éppúgy ki lehetne még egészíteni pl. a testzsírmérés újabb formáival (tekintve, hogy a haskörfogat-mérés eredményei is hagynak kívánnivalót maguk után, főleg nőknél). A kérdés, amit annakidején feltettek a blogolók viszont nem erre vonatkozott. Nyilván nincsen mód a teljes testsúly-szakirodalom áttekintésére egy ilyen interjún belül. Éppen ezért írtam, hogy akit bővebben érdekel a téma, annak részletesebb forrást ajánlok. Az eddigi tudományos munkám (amely számos hazai és nemzetközi tudományos cikk és könyvfejezet kapcsán tettenérhető) alapos, pontos és korrekt. Ajánlom ezeket is szíves figyelmedbe, ha komolyabban érdeklődsz a téma iránt és ezen a területen tevékenykedsz.

Loick 2012.01.11. 11:58:37

A testtömegindex sokszor furcsa értéket mutat. Az én esetemben soha nem volt jó hogy úgy fogalmazzak. Mindíg magas volt, pedig nem vagyok kövér. Az orvosommal kimatekoztuk a megfejtést, egyesek csontozata többet nyom az átlagosnál, és én ebbe a kategóriába tartozom. Tehát nálam a testtömegindex mindíg magas lesz. Optimális esetben 81-82 kg ra tudok lefogyni könnyen gond nélkül, a hivatalos indexem plafonja a 75kg lenne. Jelenleg 90 kg vagyok, kinézetre azt mondhatni van rajtam pár kg plusz, de semmi vészes. 36 éves jó kondiba lévő ffi vagyok.
süti beállítások módosítása