Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

"A rossz elviselésétől leszünk szebb emberek"

2008. augusztus 30. 22:03 - Füredi Krisztián

Dr. Hajduska Marianna (pszichiáter, pszichoterapeuta, szociológus) a krízisek szakértője. Nemrégiben jelent meg  a  képen látható Krízislélektan című könyve. Ő volt a vendégszoba vendége az Origón nemrég. Ennek kapcsán kérdésekre válaszolt röviden.

Először a kölünféle krízisekkel kapcsolatosan. Részlet:

"A felnőtté váló, önállósuló családtagok szüleinek a család, lakóhely elhagyását követően milyen krízisekkel kell szembenézniük? [1PofátlanPasi31]

A szülő mindig veszít, amikor a gyerek leválik, és erre talán a születése pillanatától készülni kell. Át kell tudni alakítani a kapcsolatot barátivá, hogy utána a találkozások tartalma pótolja a találkozások gyakoriságát vagy időtartamát. De erre korábban kell készülni, mint, hogy a felnőtté váló gyerek elköltözik. Ilyenkor lehet új szerepeket vállalni, új tartalmakkal kitölteni a mindennapokat - de mindenképpen veszteség."

A kérdések és válaszok első része itt.

Majd a depresszióról, pánikbetegségről esett szó. Részlet:

"Ha valaki nagyon elveszettnek érzi magát, az lehet depressziós? Milyen tünetei vannak és miben különbözik a sima letargiától? mit lehet ellene tenni, ha nem [Riocska] 

Mindannyian szoktuk néha elveszettnek érezni magunkat. Ha ez egy "világfájdalom-hangulat", rossz eseményeket követő szomorúság, keserűség, akkor az teljesen normális dolog. Néha el kell tudni viselni a rosszat, ettől leszünk "szebb" emberek. De ha nagyon tartósan és indokolatlanul fennáll egyfajta levertség - amit én még mindig nem neveznék depressziónak - és semmilyen történés azt nem indokolja, akkor érdemes szakembert keresni."

A kérdések és válaszok második része itt.

Végül pedig a párkapcsolatokra, a párkapcsolatok problémáira vonatkozó kérdésekre válaszolt. Részlet:

"Egy párkapcsolatban kétember van, és nekik is össze kell hangolódniuk, nem csak az egyénnek a világgal. A kapcsolatok törvényszerűen mennek tönkre. [lallipopp]

A legnagyobb baj ma a kapcsolatokkal ez az utóbbi mondat, hogy nem bízunk abban, hogy tartós lesz. Aki sok erőfeszítést tesz azért, hogy egy kapcsolat jól működjön, na meg a partner is, sikerre számíthat. De ha a kapcsolat úgy indul vagy zajlik, hogy lehet még jobb, akkor már a kezdeténél elkezd romlani. Bízni kell abban, hogy vannak jó párkapcsolatok, és főleg nagyon sokat kell tenni azért, hogy egy megérintődésből egy valódi harmónia tudjon megszületni."

A kérdések és válaszok harmadik része itt.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr64641647

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.30. 22:45:42

"A rossz elviselésétől leszünk szebb emberek"Dr. Hajduska Marianna (pszichiáter, pszichoterapeuta, szociológus) volt a vendégszoba vendége az Origón nemrég. Ennek kapcsán [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2008.09.02. 08:26:39

hajrá blog :)
szerntem csak a _megoldott krízisektől lehet vki szebb, amúgy ronda lesz.

Balázs Tivadar · http://www.felemelokapcsolatok.hu 2008.10.04. 13:04:45

"A szülői szeretet próbája, hogy akar-e önálló független egyéniséget nevelni, vagy függőségben akarja tartani a gyerekét" -Erich Fromm

Istenes Mónika 2008.10.05. 18:48:17

Nagy baromság ez így: "Néha el kell tudni viselni a rosszat, ettől leszünk "szebb" emberek." Nem a tűrőképességünk befolyásolja tökéletesedésünk, hanem egy krízishelyztből való kilábalás,megkönnyebülés érzése az, ami automatikusan feloldja bennünk azt, ami azelőtt szorongások által a szépségre való törekvésünket blokkolta bennünk. Mondja ezt egy már alig idealista medikuspalánta.:-)

Annakyra · http://pszichologia.blog.hu 2008.10.06. 14:28:58

Ez igy morbid,akkor én a szépségversenyre is nevezhetnék!Van valami értelmes dolog?Talán ez felkészitő,a M.országon várhato,nyugdijnélkul maradottaknak!Kiknek nem lesz meg a nyugdijjogosultsághoz a bedolgozott évek,a munka nélkuliség végett? Ahhoz nekem van jobb ötletem,de nem irok ,nem válaszol senki,igy olyan mint akki magában beszél! Szőke,de hülye nem vagyok!

ZSUZSANNA 2008.12.11. 13:05:32

Nemhiném ,hogy szépit a krézis nem is a külsöjegy a fontosabb mint inkáb a belső.sok szülő önmagában keresi azt a tényt,hogy amikor a gyereke elmegy őnállóéletet élni ez a különélés megszokása gyereket annyira lefoglalja,hogy elfekejti a szüleit az,hogy agodnak a szülök ezt nem érzi és ekkorjön az önmagát marcangoló anya vagy apa aki elkezd azon monfordirozni,hogy valami olyant tehetett gyereke nevelésekor amiért eseteleg már hazase akar menni,minnél késöbb megy haza egy gyerek ugy erösödik meg egy szülöben a megfogalmazodott dolg és már csak abbanhisz.Ha visszaemlékeznénk mikor elhagytuk mi is a szülöiházat mennyire a szerelemnek a sajátgondunk körül forogtunk nem a szülöi nevelés foglalt le nem szoronganánk a vélt hibáinktól.Aki nem csak megadott mindent a megszületett gyermekének hanem születéseota még tisztelni is tudta pusztán azért mert egy emberpalántát tart a ölében ezzel az érzetel tud felnölni egy gyermek az iazán megtalálja helyét a földön.És amikor bemutatja a jövendőbeliét őt is attolkezdve tisztelni kell mert egyformán kezdök az életben nekik kell egymát elviselni és jó ha sokáig szeretni képesek, egy szülő ezt ne ronsa el,segitsen ha tud,de nem sszakad rá az ég ha csak fiyelemmel tuja kisérni gyermekei életét.De ha gyötröérzelmekkel éli meg gyermeke különélését nyomothagy az emberen.Azis különepizod lehet,hogy mikorkehet az érzekmeket visszaforditani,hogy nemaradjon nyoma a szenvedésnek.A legföbb dolog akarom e és mindent megtenni érdekében.

sigi70 2009.11.28. 22:41:35

En ugy tudom a krizis az a mennyisegu stressz amit jozan elmevel nemigen tudunk kezelni. Pl-ha egyszerre meghal egy szerettunk,kozben elvalunk,es kirugnak munkahelyunkrol az mar tul sok,sokk. Tehet nem tudjuk erzelmileg kezelni es fellep a krizisallapot.
süti beállítások módosítása