Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Gyász - két fontos és hasznos új honlap

2009. december 19. 17:30 - Füredi Krisztián

Nemrégiben két igen hasznos honlap is indult a gyász témakörében.
Az egyik a gyászportál.hu, amely a gyászolóknak nyújt segítséget.
A másik pedig a gyász.lap.hu oldal, amely a gyásszal kapcsolatos magyar honlapokat igyekszik tematikusan rendszerezve összegyűjteni.

Gyászportál.hu


A gyaszportal.hu széles körben foglalkozik a gyásszal, nem csak tanácsot és olvasnivalót nyújt, hanem bárki megoszthatja a saját gyászát, fájdalmát a többiekkel, számos interaktív szolgáltatás érhető el.

Az alapító az alábbi gondolatokkal mutatja be a honlapot:

"Ez a portál azért jött létre, mert amikor meghalt a férjem, megváltozott és átértékelődött az életem, és rá kellett jönnöm, hogy a halál valóban tabu.

Akinek van gyereke, az pontosan tudja, hogy egy ember születése alapvetően változtatja meg az életünket, és ugyanígy van ez akkor is, ha meghal valaki. Ennél nagyobb, lényegesebb esemény egyszerűen nincs, mégis úgy teszünk, mintha a gyász, valakinek a halála egy olyan kellemetlen epizód volna, amin minél gyorsabban át kell lendülni, túl kell lenni.
Én pedig azt gondolom, hogy ezzel foglalkozni kell, mert nem tagadhatjuk meg azt az embert, akit gyászolunk azzal, hogy úgy teszünk, mintha nem is lett volna, miközben körülöttünk van az egész élete. Szerintem azzal a lelkifurdalással és tragikus viharokkal teli érzelmi libikókával is foglalkozni kell, amit a szakemberek gyászmunkának hívnak. Biztos vagyok benne, hogy nem helyes és tulajdonképpen méltatlan is a szőnyeg alá söpörni a szomorúságot, a kétségbeesést, és úgy tenni, mintha mi sem történt    volna. Ráadásul nem elég, hogy meghal valaki, ezért újra kell értelmezni a mindennapokat, mint egy hasba rúgás, úgy jön szembe az élet végessége, ami, ha elkísérsz egy embert idáig, azaz végignézed a haldoklását, nagyon brutális. Muszáj azon gondolkodni, hogy van-e élet vajon utána.

Hogy választ találjak ezekre a kérdésekre, úgy gondoltam, hogy létrehozok egy internetes felületet, egy portált, ami talán segít nekem mindezt megérteni. Szeretném, ha lenne egy hely, ahol ezekről a kérdésekről és a fájdalomról nyíltan lehet beszélgetni, és ahol méltó emléket állíthatunk annak, akit szerettünk. Szeretném azt is kideríteni, hogy „mi végre” vagyunk itt, és ha eljön az idő, csak átlépünk-e máshová vagy porrá leszünk. Szeretném tudni, hogy van-e remény arra, hogy még valaha találkozzak azokkal, akiket szeretek.

Ha úgy érzed, hogy Te is ugyanilyen cipőben jársz, és szívesen segítenél, szeretettel várlak. Mondd el a fórumokon, hogy Téged mi foglalkoztat, írd meg a Te gyászod történetét (Az én történetem rovatba küldhetsz írást), mert így talán segíthetsz magadnak és másoknak is a feldolgozásban, tedd ki az emlékfalra, akit gyászolsz mert így meg tudod osztani a barátaiddal a bánatod, de ha gondolod, írhatsz cikkeket, moderálhatsz fórumokat is. Ha van kedved mindehhez, a szerkesztoseg@gyaszportal.hu címen jelentkezhetsz.

Ha szakember vagy, és szeretnél segíteni, szívesen vállalsz tanácsadást az oldalon, akkor is erre a címre írj.

Veress Ágnes
szerkesztő"


gyász.lap.hu


Ez a lap a gyásszal kapcsolatos, leginkább magyar nyelvű honlapok tematikusan rendszerezett gyűjteménye. Sok hasznos honlapra lehet eljutni innen. Mint minden lap.hu oldal, így a gyasz.lap.hu is folyamatosan változik, így ha bárkinek van tudomása olyan gyásszal kapcsolatos honlapról, amely még nem szerepel a lapon, akkor érdemes küldeni egy linkajánlást, hogy még teljesebb legyen a gyász témájának a feldolgozása.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr981603152

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Melyik nap van halottak napja? 2011.07.22. 03:04:01

 – Egy vallásos kérdés pszichológiai szemmel –A jelen írás részint – a dátum kapcsán – a halálról szól, részint – a blog főtémája kapcsán – az önismeretről. A gondolatmenethez annyi a beugró, hogy egy kicsit ren...

Trackback: Meghalni – elszunnyadni 2011.07.22. 03:02:43

Mondják: a magyar öngyilkos nép. Ez persze ilyen sarkosan ostobaság, ám az tény, hogy az öngyilkossági statisztikákban előkelő helyen állunk. A most indított szavazásban – itt jobboldalt – most választ adhatsz: hogy állsz te az öngyilkosság...

Trackback: Idegesít, ha köhög a pénztárosnő 2011.03.31. 21:35:17

Kedves Pszichológusnő!Azért ragadtam klaviatúrát, mert olvastam a halálról szóló blogbejegyzését. Nekem az a problémám, hogy mindenféle fertőzéstől nagyon félek. Szerintem nálam nem halálfélelem az ok, mivel olyan betegségekre is kiterjed ez, amik álta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ditkevagyok 2010.09.02. 17:58:54

Kedves Veresság!
Nemtod elképzelni, mit kerestelek a neten!
Nem működik a gyászportál, vmi gond van az oldallal,próbálj "csak úgy" belépni; ezért hallgatunk. Lécci csinálj vmit.

Köszönettel: Ditke
süti beállítások módosítása