Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Pornómentes november?

2017. november 02. 11:40 - Füredi Krisztián

Hol kezdődik a pornófüggőség?

61282612_cms.jpg

Pornómentes november?

Ha úgy érzed, hogy a pornó jelen van az életedben, de nem okoz problémát és nem vagy pornófüggő, akkor lehet, hogy igazad van ebben.
Ha meg tudod állni, hogy november során egyáltalán ne nézz semmilyen pornót, akkor ezáltal erről bizonyosságot is szerezhetsz.
Ha nem bírod ki, akkor kérdéses, hogy kinél van a kontroll, hogy te használod a pornót, vagy a pornó használ téged. Ez esetben lehet, hogy érdemes ezt komolyan venni és változtatni, segítséget kérni.

Az eredeti „száraz november” azt a célt szolgálja, hogy az emberek megvizsgálják az alkoholhoz fűződő viszonyukat, hogy lássák azt, hogy alkalmi fogyasztók, vagy nehézséget okoz számukra egy hónapra lemondani az alkoholról. Ez sok önismereti tapasztalatot hozhat, nagyobb rálátást a saját működésünkre.

Normál használat vagy pornó függőség?

Szexuálpszichológusként azt tapasztalom, hogy amióta a pornó online és ingyenesen elérhető, ráadásul korlátlan mennyiségben és változatossággal, azóta egész más szerepet kapott nagyon sokak életében. Sokszor ez csak kíváncsiság és praktikus használat, de sokszor észrevétlenül válik komoly függőséggé és okoz számos szexuális, párkapcsolati és életvezetési problémát.

Minden függőség esetében jellemző, hogy a függő személy alkalmi fogyasztónak tekinti magát és úgy érzi, hogy ez minden alkalom a saját döntése és bármikor le tudna állni. Miközben már akár hosszabb ideje ez nem igaz.

Tegyél egy próbát, tudd meg van-e baj!

Mindezért javaslom kipróbálni a száraz november mintájára azt, hogy sikerül-e november folyamán lemondani a pornóról!
Ha sikerül az jó jel. Ha nem sikerül, vagy ha ez nagyon komoly sóvárgással jár, akkor viszont érdemes elgondolkozni ezen és akár szakembert felkeresni.

Ez érvényes akkor is, ha valaki párkapcsolat nélkül van, de kiemelten igaz akkor, ha párkapcsolatban élünk. Mindkét esetben számos következménnyel kell számolnunk, amelyet hajlamosak vagyunk egyébként elbagatelizálni.

Itt a lehetőség, hogy tükröt tartsunk önmagunknak és a pornóhoz való viszonyunknak.

Oszd meg!

Nem áll mögöttem semmilyen szervezet, így nem kapcsolódik mindehhez semmilyen kampány. De ha fontosnak tartod a fenti gondolatot, akkor kérlek oszd meg!

A pornó mentes november Facebook bejegyzése ide klikkelve érhető el.

 

Szólj hozzá!

Kopp Mária nevét kapja a SOTE média díja

2012. július 04. 12:52 - Füredi Krisztián


kopp_maria.jpg

Kopp Mária neves pszichológus, orvos nemrég halt meg. Munkájában, kutatási tevékenységében kiemelten foglalkozott az egészség és az életminőség témaköreivel.

Semmelweis Egyetem Kopp Máriáról nevezi el a Média Díjat, elismerve ezzel azt, hogy a professzor asszony jelentőset alkotott az egészségtudomány és az egészségtudatosság javításának a területén. Kopp Mária hitt abban, hogy a médiának fontos szerepe van az életminőség javítása és a társadalmi feszültségek enyhítése szempontjából.

Kopp Mária tudományos igazgatóhelyettese volt a SOTE Magatartástudományi Intézetének, amely számos felmérést végzett a magyar emberek egészségi és mentális állapotáról. Ennek nyomán számos eredmény született arról, hogy mit tehetünk az életminőség javítása érdekében és a férfiak korai halálozása ellen. 

Szólj hozzá!

Nemzetközi Jóllét-kutatás

2011. szeptember 26. 12:28 - Füredi Krisztián

 Avagy hogyan változik az Ön közérzete egy év alatt?

A kutatáshoz egy kérdőív kitöltésével hozzá lehet járulni.

A kutatás leírása a hivatalos honlapról:

"A kutatók évtizedek óta keresik, hogy mitől egészségesebbek egyes emberek másoknál. A legtöbben azonban elsősorban azzal foglalkoztak, hogy mitől lehet valaki beteg, mi okoz neki problémát, és nem törődtek azzal, hogy mitől érzi magát jól valaki és mik az erősségei. Ebben a kutatásban azt szeretnénk középpontba állítani, hogy mi az, ami jól megy az embereknek szerte a világon, és mi az, ami esetleg kevésbé jól. Szeretnénk teljes képet kapni arról, hogy mit jelent egészségesnek lenni, és ami talán még fontosabb, megfigyelni, hogy mindez hogyan változik az idők során. Ez a kutatás első a maga nemében, mivel az egész világra kiterjedően kutatja a jó közérzet és mélyebb összetevőit. Amennyiben úgy dönt, hogy részt vesz a kutatásban, egyúttal abban is segít nekünk, hogy megválaszolhassunk néhány olyan alapvető kérdést, melyek erősen foglalkoztatják a mai társadalmakat!"

A kérdőív magyar nyelvű. A kérdőív és további tájékoztatás ide klikkelve érhető el.

1 komment

Új honlap a gyermekbántalmazásról

2011. augusztus 04. 11:20 - Füredi Krisztián

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet új honlapot indít a gyermekbántalmazás témakörében: gyermekbantalmazas.hu

A honlap számos információt tartalmaz a gyermekjogokról, a gyermekbántalmazásról. Külön írások szólnak a gyerekeknek, a kamaszoknak, a szülőknek és a szakembereknek.

A honlap elsősorban hasznos információk átadásában szakmai információk közlésében, módszerek publikálásában, segítő és civil szervezetekről való informálásban, az információáramlás megkönnyítésében, a szakmaiság és a szakmai információ csere támogatásában szeretne hozzájárulni a probléma kezeléséhez.

Ugyanakkor nem feladata az eseti problémamegoldás, a személyre szabott tanácsadás, a konzultáció, a beavatkozás, a közvetítés és nem vállal telefonos tanácsadást vagy ügyeletet sem.

Néhány fontos írás a honlapról:

Senkinek sincs joga bántani téged!

Iskolai erőszak kapcsán mikor milyen formában forduljunk a rendőrséghez?

Megrázott gyermek szindróma

Részlet a honlap célkitűzéséből:

"Mit értünk gyermekbántalmazás, azaz 18 év alatti kiskorú bántalmazása alatt?
Mindenki számára egyértelmű a fizikai bántalmazás. Kevesebben tudják, hogy a gyermek egészséges testi és lelki fejlődéséhez szükséges alapvető gondoskodás elmaradása, az elhanyagolás, valamint a lelki bántalmazás is ebbe a fogalomkörbe tartozik.

A honlap használatával minderről részletesebben olvashat, hasznos információkhoz juthat a témában, megtalálhatja azokat a szervezeteket, amelyek segítségére lehetnek hasonló problémákban.

A gyermekbántalmazás megelőzéséért Ön is sokat tehet, mindenekelőtt, első lépésként azzal is, ha tájékozódik a kérdésben, felhívja erre mások figyelmét is, beszélgetnek erről a témáról."

3 komment

Büntethetőségi korhatár - jog vs. pszichológia/pedagógia

2011. április 20. 12:50 - Füredi Krisztián

A büntethetőségi korhatár változtatása jelenleg aktuális kérdés a törvényhozásban. Jelenleg 14 éves kortól büntethetőek - akár börtönbüntetéssel - a fiatalok, a tervek szerint viszont ez 12 éves korra csökkenhetne, és így napi gyakorlattá válhatna, hogy 12 éves gyermekekre bíróság szab ki a felnőttekéhez hasonló büntetéseket.

Dr. Vajda Zsuzsanna, neveléstudománnyal foglalkozó pszichológus professzor új és ígéretes blogjában (jozanneveles.blog.hu) ennek a tágabb társadalmi és pszichológiai kérdéseiről ír valóban elgondolkodtatóan Börtönbe a vásott kölyköket! címmel.

Fontos megállapítás, hogy a büntethetőségi korhatár egy szubjektíven eldöntött, mechanikus határ, ám a 14 éves kor fontos fordulópont, míg a 12 éves korhatárt lényegében semmi sem indokolja.

Tovább
Szólj hozzá!

Tükörbe nézve címmel önismereti pszichodráma csoport indul

2011. március 03. 19:54 - Füredi Krisztián

Tükörbe nézve címmel önismereti pszichodráma csoport indul

Várunk, ha az önismeret tükrén át kíváncsi vagy

  • önmagadra
  • a kapcsolataidra
  • az életedre
  • a lehetőségeidre
  • jobb probléma megoldási alternatívákra
  • a pszichodrámára
  • egy éven át a többiek önismereti útjára
 
Az önismereti pszichodráma csoport 120 órában, egy éven keresztül tart.
Találkozás minden második héten kedden 17:30-21:00-ig.
 
Vezetők:
Füredi Krisztián pszichológus, pszichodráma vezető
Kiss Nóra pszichológus
 
Helyszín:  Psziché Műhely (Kálvin tér, Bp)
 
További részletekhez, jelentkezéshez, érdeklődéshez klikk ide: Önismereti pszichodráma csoport indul
 
 
 

“Mi magunk vagyunk a súly, amit a saját érdekünkben odébb kell tennünk – amennyiben úgy döntünk, hogy átrendezzük életünk színterét. A legtöbbször képtelenek vagyunk meghozni ezt a döntést. Miért? Miért olyan nehéz előrelendítenünk magunkat, még akkor is, ha valami jobb felé tartunk? Azért, mert bármilyen kevéssé kielégítő az, ahol vagyunk, kényelmes. 

 
Hajlandó küzdeni? Mert rögtön az elején megmondom, hogy eljutni onnan, ahol van, oda, ahová el akar jutni: harc. Önmagával kell megküzdenie.”  (Judith Sills)

 
“Mégis, éppen a gondok fölismerésének és megoldásának folyamatában rejlik az élet értelme. A probléma a próba, mellyel elkülönítjük a sikert és a kudarcot. Gondjaink miatt van szükségünk bátorságra és bölcsességre, sőt gondjaink tesznek minket bátrakká és bölcsekké. Végső soron ezek felelősek lelki fejlődésünkért.” (M. Scott Peck: A járatlan út)

 

Szólj hozzá!

Evészavarok és párkapcsolati problémák III.

2010. október 27. 16:58 - Füredi Krisztián

Dr. Lukács Lizával, az október végén megjelenő Ágytól-asztaltól… Evészavarok és párkapcsolati problémák című könyv szerzőjével folytatódik a beszélgetés.

Ezúttal az evészavarokból következő párkapcsolati problémákról, az evészavarok és párterápia kapcsolatáról, illetve a párkapcsolat és az elhízás összefüggéseiről beszélgetünk.

„A túlsúllyal vagy az evési problémákkal való küzdelem során a párkapcsolat is elfáradhat.”

A beszélgetés I. része itt olvasható.

A beszélgetés II. része itt olvasható.

Vannak olyan párkapcsolati problémák, amik kifejezetten a túlsúlyból vagy az evési zavarból adódnak?

Vannak. Illetve lehetnek. Azért jobb az árnyaltabb megfogalmazás, mert nem törvényszerűen jelennek meg mindenkinél, minden párkapcsolatban. Már önmagában az feszültséget okozhat, hogy az egyik fél elkezd máskor, mást enni. Sokaknál gyengíti a kapcsolatot, hogy a közös étkezések megszűnnek vagy stresszel teliek lesznek. 

Másrészt, ha valakinek nincs vagy soha nem is volt problémája az evéssel, akkor nagyon nehéz megértenie annak az embernek a hányattatásait, akinek vannak. Emiatt nem szabad hibáztatni a hozzátartozókat, hiszen számukra az evés a világ legtermészetesebb dolgainak az egyike. Ugyanakkor neki is el kell fogadnia azt, hogy a másiknak ez olyan problémát jelent, amellyel a többség nem tud egyedül megküzdeni. És nem azért, mert buta vagy gyenge vagy mert nincs elég kitartása. Hanem azért, mert lehet egy probléma annyira komoly, mély, hogy túlnő a személy aktuális megküzdő kapacitásán. 

Problémát jelenthet a párkapcsolatban, ha az evési zavarral küzdő fél a másikért szeretne meggyógyulni, vagy lefogyni. És, ha nem sikerül – márpedig sokan egy egész kudarcsorozaton vannak már túl – akkor megkérdőjeleződik a másikban (is) a kapcsolat vagy a saját személyének a fontossága.

Az evési problémák és a szexuális zavarok is mutatnak átfedéseket, mégpedig a vágyak megélésének és kifejezésének nehézségei, valamint a testismeret hiányosságai miatt. A szexuális zavarok viszont nem csak lelki okok miatt jelentkezhetnek a kapcsolatban, hanem jelentősebb súlyfelesleg (kb. plusz 30 kg és felette) már fizikailag is akadályozza a nemi életet. 

Az evési problémák általában krónikusak. Sok idő telik el, amíg valaki segítséget kér és ha már jó úton jár, akkor is hónapokba, esetenként évekbe telik a teljes felépülés. A kudarcok, a problémák ismétlődése már önmagában véve egy jelentős párkapcsolati zavarforrás lehet.

A párterápia alkalmas lehet az evési zavarok gyógyítására is?

Tovább
3 komment

Evészavarok és párkapcsolati problémák II.

2010. október 22. 12:00 - Füredi Krisztián

A beszélgetés folytatása Dr. Lukács Lizával, az október végén megjelenő Ágytól-asztaltól… Evészavarok és párkapcsolati problémák című könyv szerzőjével. Ebben a részben többek közt arról beszélgetünk, hogy könnyebb vagy nehezebb-e a fogyás, ha minkét fél túlsúlyos, hogy mit tehet a fogyókúrázó párja a sikerért és hogy milyen mindez az ő szemszögéből.

A beszélgetés I. része itt olvasható.

A beszélgetés III. része itt olvasható.

Könnyebb vagy nehezebb lefogyni, megküzdeni az evési problémával, ha a pár mindkét tagja túlsúlyos?

Van, ami ilyenkor könnyebb, de összességében mégis azt mondom, hogy nehezebb. Könnyebb például az, hogy nem kell kétfélét főzni, vásárolni, nyugodtan lehet együtt enni (a másik ételei nem jelentenek kísértést), nem távolodik el a pár egymástól a külön étkezések miatt, (ami nagy probléma szokott lenni, ha csak az egyik fél kezd el máshogy enni) és amíg mindketten jól motiváltak, addig közösen mehetnek sétálni, kocogni, kirándulni is.
 
Bátorítják egymást, de ha már fogytán az önkontroll, akkor a másik partnersége a botlásban egyfajta feloldozásként is szolgál. Ez már csak azért sem jó, mert ha együtt vágnak bele a fogyásba, az akkor is magánügy: egyéni a siker és egyéni a kudarc is.
Nehezebb azért is, mert ha minden program közös, akkor lehetnek olyan új hobbik, amiket az egyik azért nem próbál ki, mert a másik nem akarja, pedig az számára hasznos lenne, kihívást jelentene, amely sikerélményhez juttatná és ezáltal nőhetne az önbizalma is.
Ha az egyikből elfogy a lendület, akkor visszahúzhatja a másikat is. Ha az egyik nem tud vagy nem azokon a területeken képes változni, ahogy és amiken a másiknak szükséges, az is visszavetheti a folyamatot. A visszahízás is többnyire egyszerre történik.
 
Találkoztam olyan túlsúlyos házaspárral, ahol a férfi konkrétan ki is mondta, hogy ő azért nem kezd el fogyókúrázni, mert úgy látja, hogy a feleségének most nem menne és ő nem akarja őt „egyedül hagyni”. Ez is azt mutatja, hogy két túlsúlyos ember között kialakulhatnak olyan kölcsönhatások (vagy már eleve így választják egymást), amelyek összekapcsolódnak a túlsúllyal. Ha mindkét fél hasonló problémákkal küzd, akkor nem valószínű, hogy tudnak egymásnak segíteni. Ha az egyik már megjárta a felismerés és a változás útját az más, de amíg mindkettő nyakig benne van, addig nem. Gondolok itt például a saját igények érvényesítésének megtanulására, ami valószínűleg egyiküknek sem megy.
 
 
Mit tegyen az a férfi vagy nő, akinek a partnere evési problémákkal küzd és segíteni szeretne?
 
Tovább
Szólj hozzá!

Evészavarok és párkapcsolati problémák I.

2010. október 20. 13:55 - Füredi Krisztián

Október végén jelenik meg Dr. Lukács Liza Ágytól-asztaltól…Evészavarok és párkapcsolati problémák című könyve. Ennek kapcsán a szerzővel beszélgettem a témáról, a könyvről, és arról, hogy kapcsolódik a párkapcsolatokhoz az evészavarok problémája.

A beszélgetés II. része itt olvasható.

A beszélgetés III. része itt olvasható.

Miről és kinek szól a könyv?

Két fontos téma találkozásáról, kölcsönhatásairól szól a könyv, ezek az evési zavarok és a párkapcsolatok. Mivel az evészavarok és a párkapcsolati zavarok háttere lényegi hasonlóságokat mutat, ezért nem meglepő, hogy gyakran együtt jelennek meg, sőt sokszor erősítik egymást. Másrészt a krónikus fogyókúrák, az ezzel kapcsolatos kudarcok idővel nem csak a testet, hanem a lelket is alaposan próbára teszik – csakúgy, mint a párkapcsolatot. Gyakran teszik fel nekem azt a kérdést, hogyan tud segíteni a partner, ha megtudja, hogy a társa evészavarral küzd. A könyvből erre is részéletes választ lehet kapni.

Mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban újdonságnak számít a pszichológiai éhség hét fajtájának leírása és részletes bemutatása. , amelyek – nem csak evészavarosoknál – túlevésekhez, felesleges nassoláshoz vezethetnek, ha a személy nem ismeri fel a mögöttük meghúzódó valódi szükségleteket. Másrészt, ezek a hiányok nem csak az evésben, hanem a párkapcsolatok elfáradásában is szerepet játszanak. 

Elsősorban az evési problémákkal küzdőknek és a hozzátartozóiknak ajánlom ezt a könyvet, különös tekintettel a házastársra. Nem csak a klasszikus evészavarokban szenvedőknek, az anorexiásoknak és a bulimiásoknak nyújt új és hasznos információkat, hanem azok is sikerrel forgathatják, akik hosszabb ideje próbálnak lefogyni, de nem sikerül vagy nem tudják megtartani az alacsonyabb testsúlyt. Részletesen bemutatom a falásrohamok kialakulásának hátterét és a leküzdésükhöz szükséges lehetséges beavatkozási pontokat. Eredetileg a könyvet nem önsegítő kalauznak szántam, de akik eddig elolvasták azt jelezték vissza, hogy akként is alkalmazható. Jellemzője a könyvnek, hogy továbbgondolásra késztet, ez volt az eredeti tervem. 13 hiteles élettörténet mutatja be az evési problémákkal küzdők hányattatásait. Mindemellett található még benne egy interaktív rész, amely mélyebb önvizsgálatra ad lehetőséget.

 

Miért választottad ezt a témát az evészavarokon belül?

Tovább
2 komment

Félrevezető "pszichológus" és "pszichológiai asszisztens" képzések

2010. október 15. 14:41 - Füredi Krisztián

 

 A Magyar Pszichológiai Társaság beszámol számos olyan "pszichológiai területeken folyó képzésről, amelyek megtévesztőek lehetnek mind a laikusok, mind a szakemberek számára. (...) A megtévesztés lényege, hogy a képzést végző cégek személyek, gyakran arra hivatkoznak, hogy képzésük akkreditált." Miközben az akkreditáció nem azt jelenti, azt, hogy a képzésben résztvevők valódi végzettséget kapnak.

Ennek ellenére sokan "így hirdetnek pszichológus címet használva terápiákat, pszichológiai tanácsadásokat vagy mást. A megtévesztésnek egyaránt áldozatai azok, akik részt vesznek az ilyen képzéseken és azok, akik az így hirdetett szolgáltatásokat igénybe veszik. "

Magyaroszágon kizárólag 5 egyetemen van pszichológus képzés (ELTE, Szegedi-, Debreceni- Pécsi Tudományegyetem, Károli és Pázmány) és nincs olyan tanfolyam, amely bármilyen pszichológiai végzettséget adna.

Tovább
21 komment
süti beállítások módosítása