Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Szerepeink, maszkjaink, szerepeink maszkjai

2006. szeptember 04. 14:07 - Füredi Krisztián

Sokféle szerepben viselkedünk életünk során, de akár egy nap alatt is. Így például reggel férj vagy feleség vagyunk, napközben főnök vagy beosztott vagy bolti eladó vagy tanár néni, este szülő vagy nagymama vagy épp szingli...

Mindezek közben sokszor maszkot viselünk, tehát nem olyannak mutatjuk magunkat, amilyenek vagyunk. Vagy egyszerűen csak nem mutatjuk meg magunkat teljes egészében. Ez sokszor előnyös, ám nagyon sokszor sok mindennek gátjává válhat.

Ezen elmélkedik el röviden az alábbi írás.

 

http://www.eletforma.hu/?r=3447

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6414246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abanoemi 2007.03.22. 10:33:44

T. S. Eliot A szikla című költeményében a következő kérdést teszi fel: „Hol az Élet, mely életünkben elveszett? Hol a bölcsesség, mely tudásunkban elveszett? Hol a tudás, mely ismeretünkben elveszett?”.

Valamennyiünknek nagy gondot okoz az „adatszmogban” fuldokoló környezetünkkel, benne szeretteinkkel, szövetségeseinkkel közösen strukturálni az időt, „költőien lakozni” a technokultúrában. A mindennapi gazdasági szempontok, a folyamatos sikerpropaganda mellett nehézséget jelent a lelki tartalmak kibontása, megélése. Közeledésünkkor hányszor érezzük, mintha a másik ezt mondaná: „Ne zavard áramköreimet!”?
Túl sokan kereskednek álinformációkkal és előre gyártott identitásokkal, a pillanat megszállottjai, hiszen ami (vagy aki) ma érdekes az, holnap talán felejtésre lesz ítélve. Az „információ” a mindenük, jól informáltak arról, hogy mennyire alulinformáltak, hogy tudásuk részleges, töredékes, gyorsan avuló, hogy nyelvük esetleges, ők maguk pedig konstrukciók, diskurzusok által létrehívott mindhalálig változó identitások.
Az információs társadalom lakói, az új média korszakában, kezükben mobiltelefonokkal, fülükben fejhallgatókkal bolyonganak az egyre komplexebbé váló technokultúra útvesztőiben. Ők a valódi vesztesek!

Szemben azokkal, akik képesek tanácsadóhoz/terapeutához fordulni annak érdekében, hogy jól működő stratégiákat, gyakorlati válaszokat kapjanak. Korunk théseusai számára Ariadne fonala a tanácsadő/terapeuta.
A szervezetépítési eljárások során arra keressük a választ, hogy az Információs Korszak milyen hatással van megismerőképességünkre, érzelmeinkre, identitásunkra, az emberek közötti különféle intreakcióra, beszédaktusokra. Castells szerint „a tér a társadalom kifejeződése”. Az információs társadalom változásai a térről alkotott elképzeléseinkre is befolyással vannak. A mindig megújuló térben az állandóan alakuló közösségek (szervezet, család) a maguk teljességében tükröződnek. A tér az egymással szemben álló érdekek és értékek kifejezője is egyben, ebből a szempontból egyáltalán nem homogén. A különféle családok, párok, szervezetek stb. más-más módon konstituálják saját terüket, vagyis a társadalmi tér sok egymás mellett létező szubtérből áll.

A Kompetenciacentrumunkban (Budapest, XII. ker., Rőzse u. 6-8., tel: 06-30-33-11-878; www.szervezetepites.hu) a felkészítést a problémák és az eddigi válaszkísérletek analízisével kezdjük. A korábbi sikertelen próbálkozásokat működőképes stratégiákkal helyettesítjük. A problémákra modulokban keressük a válaszokat, ezáltal kiszámíthatóvá válik a költség és a megoldás elérésére fordítandó idő.
Erre azért nyílik lehetőség, mert olyan új elmélet alapján dolgozunk, amelynek eszközrendszere nemcsak a pszichológiából származik, hanem multidiszciplináris kutatás eredménye.
Módszerünk lehetővé teszi, hogy akik hozzánk fordulnak, képesek legyenek kilépni azokból a működésképtelen rendszerekből, amik lehetetlenné teszik a valódi változást, a boldogulást.

Te jártál már pszichológusnál?
Segített? (...)

Üdvözöllek: Abaházy Noémi pszichológus
www.szervezetepites.hu
06-30-33-11-878
süti beállítások módosítása