Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Hol az elfogadható agresszió határa? - Agresszió és hormonok

2006. szeptember 23. 07:02 - Füredi Krisztián

Hol az elfogadható agresszió határa? Milyen mértékű és jellegű agressziót az, amelyre azt mondhatjuk, hogy "normális", és honnantól mondhatjuk, hogy nem az?
Az agresszió mértékét és megnyilvánulását nagy mértékben befolyásolják különféle testi folyamatok, így például a hormonok. Ezt nevezhetjük stressz hormonnak vagy stresszor hormonnak, amely nagy szerepet játszik abban, hogy a személy milyen mértékben és ilyen módon éli meg és éli ki az agresszióját. Azt gondolhatnánk, hogy minél nagyobb mennyiségű valakiben ez a stressz hormon vagy stresszor hormon, annál agresszívebben fog viselkedni. Ám az összefüggés egyrészt nem ilyen egyszerű, másrészt pedig nem is feltétlenül az agresszió mértékét befolyásolja csupán ennek a mértéke.
Többek között ezekről a kérdésekről szól az alábbi írás.

"Naivitás azt hinni, hogy a kóros agressziónak egyetlen formája van, és az egyetlen okra vezethetõ vissza. A természetes agresszivitás összetett idegrendszeri szabályozás alatt áll, ugyanakkor a hormonok is beleszólnak kialakulásába. Egy ilyen bonyolult szabályozó rendszer több ponton is "elromolhat". Embernél az egyik ilyen "hiba" a stresszhormonok termelésében keresendõ: bizonyos pszichikailag rendellenes, agresszív páciensek vére - némileg meglepõen - krónikusan kevés stresszhormont tartalmaz. " 

A teljes cikk itt: http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0146/07.html

 

További oldalaka témáról:

stressz.lap.hu 
pszichológia.lap.hu 
szociológia.lap.hu 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr4315142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.09.23. 10:43:25

Érdekes cikk, köszi. Nem értem ugyan, ha ezt ilyen tutira kihozták, miért nem embereken mérik, vagy miért nem kezelik az ilyet. És vajon a pszichopaták is így működnek, vagy ott van más is?
A wikin (hu.wikipedia.org/wiki/Agresszi%C3%B3) többféleképp osztályozzák az agr.-t, ebből nem mindről tudom elképzelni, hogy alacsony stressztől volna. A kajálással való összefüggése az indulatosságnak is egyszerűbb lehet ennél.

Eszenyi Adrianna 2007.01.10. 21:44:54

nekem a véreredményem szerint amit a hormonokra vettek le prolaktinom 7o6.66.az normális vagy magas?

Tóth Dina 2008.01.06. 19:03:33

Szép Napot Mindenkinek! Az agresszió, szerintem, (vagyis biztos igazatok van a genetikai öröklődéssel kapcsolatban) de mi van akkor, ha úgy nő fel egy kislány, hogy folyamatos lelki-terrorban, mert őt NEM, csak az édesanyját bántják! + mi van akkor ha 40 éves, két gyönyörű, egészséges fiú édesanyja, elvált, nincs élettársa sem, de mégis van "barátja" nem Én akartam (nem vele élni) azt mondja túl "sokak"vagyunk, mert élünk!!! Bumm! Ezek után és még lenne sok minden ami nem publikus!? Vajon mért nem? (És még valaki megkérdezi mért Vagyok Agresszív??? Nincs munkám,keresetem, nem magam miatt!!! Üdv mindenkinek!!!Segítség!!! Eddig megálltam a helyem, de azt érzem kezd kicsúszni a lábam alól a talaj!!!
süti beállítások módosítása