Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Én rendben? Te rendben? Oké vagy? Nem vagy oké?

2006. szeptember 26. 11:18 - Füredi Krisztián

Hogy hogyan érezzük magunkat a világban, ahhoz elég fontos, hogy alapvetően mit gondolunk önmagunkról, és mit gondolunk másokról. Nyilván mindkét esetben elég nagy a skála, de most nézzük leegyszerűsítve. Magunkról gondolhatjuk azt, hogy alapvetően rendben vagyunk, jók vagyunk (ezt a tranzakcióanalízis elméletében Eric Berne úgy hívja, hogy OK vagyok). Vagy gondolhatjuk azt, hogy nem vagyunk rendben (ezt Szintén Eric Berne a tranzakcióanalízisben úgy hívja, hogy nem vagyok OK). Ugyanilyen módon másokról is gondolhatjuk azt, hogy rendben van (OK), vagy nincsenek rendben, nem jók (nem OK).
Ennek megfelelően négy szituáció jön létre, hiszen hihetem azt, hogy én rendben vagyok, és mások is rendben vannak (én Ok, te OK). Ez a legnyugodtabb, legegészségesebb állapot. A legvesztesebb állapot pedig az, ha mind magunkról, mind pedig másoktól úgy gondolkozunk, hogy nem vagyunk rendben és ők sincsenek rendben (én nem OK, te sem OK). Ebben a helyzetben a legveszélyesebb és a legreménytelenebb a világ. És természetesen van még két figyelemre méltó állapot is, mely szerint "én Ok, te nem OK", amely egy bizalmatlan, öntelt vélekedés a világról, illetve "te Ok, én nem OK" amely pedig végletesen önkritikus, depresszív megélése a világgal való kapcsolatunknak.

Ide tartozik még a sorskönyv fogalma, amely szintén Eric Berne elméletéhez tartozik a tranzakcióanalízis körében. A sorskönyv nem egy misztikus fogalom, hanem arra utal, hogy a gyerekkorunkban hallott üzenetek, - amelyek leginkább a szüleinktől érkeznek - nagy befolyással bírnak a későbbi életünkre. Ezeket az üzeneteket, utasításokat felnőttként sokszor tudtunkon kívül igyekszünk végrehajtani, még akkor is, ha ez ahhoz vezet, hogy boldogtalanok leszünk miattuk.

A teljes cikk itt

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3415299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.09.26. 17:12:34

aki tud angolul, itt van végtelen sok infó, leírás, plusz munkalapok:
www.ta-tutor.com/ztatutor.html

amúgy jópofa dolog ez a ta rendszerezgetni dolgokat, de nem nagyon látom további értelmét.. nekem a műegyetemen volt válaszható tantárgy Berne, azóta sem tudom, hogy kell kiejteni :)

Asszem 2006.09.26. 21:47:42

sztem érdemes elsajátítani és megfigyelni a hétköznapi életben, "működés közben" pl. egy keresztezett interakció vagy egy jásztmából történő hirtelen kilépés katartikus hatását...

myself 2006.10.25. 11:35:11

szerintem tulsagosan is leegyszerusitett keplet ez igy...amolyan feher vagy fekete...holott szinek is leteznek...

Kriptomán (törölt) 2007.07.14. 04:10:04

Lehet, hogy az eredeti gondolatmenetek túlmennek ezen a fekete-fehér, igen-nem-en, amennyi itt látható az egészből, és ami valóban bosszantó leegyszerűsítés, de eddigi tapasztalataim alapján nincs kedvem beleásni magam, mert kicsi az esély, hogy megéri - egy tudományos munka elsőre nem így szokott kinézni.

Kriptomán (törölt) 2007.07.14. 04:13:07

Lehet, hogy az eredeti gondolatmenetek túlmennek ezen a fekete-fehér, igen-nem-en, amennyi itt látható az egészből, és ami valóban bosszantó leegyszerűsítés, de eddigi tapasztalataim alapján nincs kedvem beleásni magam, mert kicsi az esély, hogy megéri - egy tudományos munka elsőre nem így szokott kinézni.

Annakyra · http://pszichologia.blog.hu 2008.09.30. 16:56:19

Az Én rendben?Te rendben? Oké vagy?Nem vagy oké? Ez engem,elgongolkodtatott,hogy Erik Berne azt gondolta e amit én? Ez nem valószinú.Én egyszerűen,hogyan is érezzuk,magunkat itt és most.Hogyan tudom magam,oly szintre hozni,hogy Te is itt és most jólérezdd magad.Elégdett a környezeteddel a világgal.Megtettél megtettunk e mindent,hogy azt mondjuk,minden rendben,testben,lélekben.A lélek csak akkor nem beteg,ha te sajátmagad nem hagyod,hogy a tudatod beteggé tegye!A negativ energiákat nem engeded ,hogy a lelked beteggé tegye!Az agy sok mindent raktároz,ha hagyod!Tarsd tisztán a tudatod!Nem lesz beteglélek!A régihozott örokségeket,mit gyermek korban átéltél,űritsd ki az agyból és meditáció,agykontrol,montrák segitségével,csak a pozitiv dolgokat raktározdd,abból alakitod magad es masok köré A MIRENDBEN világot:
süti beállítások módosítása