Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Csecsemők és érzelmek

2006. október 30. 07:02 - Füredi Krisztián

Akinek már volt a kezében csecsemő, az tapasztalta, hogy milyen nehéz megállapítani sokszor, hogy vajon mit érez a baba. Sok esetben teljesen eldönthetetlennek bizonyul ez a kérdés. Egy meglepő módszerrel mégis viszonylag nagy biztonsággal meg lehet állapítani ezt a kérdés, amely rendkívül fontos mondjuk betegségek esetében, amikor lényeges meghatározni, hogy fáj-e valami éppen a csecsemőnek. A módszer azon alapszik, hogy egy pszichológus évtizedekkel ezelőtt kidolgozott egy olyan módszert, amelynek segítségével az arc számos izmának a megfigyeléséből meg lehet állapítani, hogy a személy éppen milyen érzéseket, érzelmeket él át. Ezt úgy hívják, hogy Arctevékenység-kódoló Rendszer (Facial Action Coding System, FACS). Ezeket a diagnosztikai kritériumokat egy számítógép sokkal precízebben és biztosabban tudja értelmezni, így elkészült egy számítógépes rendszer, amely képes nagy megbízhatósággal elvégezni ezt a feladatot, és meg tudja állapítani, hogy a személy illetve a csecsemő éppen milyen érzelmi állapotban van. Bővebben az alábbi írásban...

"Az arckifejezésen alapuló érzelem-felismerés régóta foglalkoztatja az érzelmi számítással (Affective Computing, AC) foglalkozó kutatókat. A képen látható Paul Ekman nevű pszichológus a 70-es években kidolgozott egy taxonómiát, ami sorra veszi az arc 23 pár izmát, és ennek segítségével írja le az érzelmek arckifejezésekben való megjelenítését. Az Arctevékenység-kódoló Rendszert (Facial Action Coding System, FACS) előszeretettel használják a 3D-s arc animációval és az érzelemdetektálással foglalkozó kutatók az informatikában. Az érzelemfelismerő rendszerek gyakran használnak neurális hálózatokat, viszont ritkán alkalmaznak holisztikus felismerő algoritmusokat. Az egész arcot egységként kezelő rendszerek, az érzelmi állapotnak legfeljebb egy-egy aspektusát tudják megragadni, összetett érzelmi állapotokat nem tudnak megkülönböztetni egymástól."

A teljes cikk itt



Pszichológia lap

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr7316795

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: wholesale nfl jerseys 2019.02.17. 03:39:10

Lázár: a zsidók vigyázzanak magukra! - 1000 A Mi Hazánk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monika 2007.01.26. 19:35:21

Ekkora hulyeseget regota olvastam . Mint anya mindig tudtam, ereztem , raereztem milyen erzelmi allapotban vannak a gyerekeim. Nem hiszem, hogy ez a rendszer pontosan beazonositja mit erez egy ilyen pici emberke. Az anya jelenlete a gyerek korhazi kezeles alatt letfontossagu. Es akkor mit csinaltak az apolok, ha a rendszer azt jelezte, hogy a pici pl. duhos?

Dóri 2007.10.31. 12:00:48

Van Anyai ösztön! Miért kell mindent számítógépekre bízni??? Akkor minek vannak még emberek,ha a gépek mindent joban tudnak??!
süti beállítások módosítása