Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

A halál és a haldoklás fázisai

2006. november 06. 07:09 - Füredi Krisztián

A haldoklás egy összetett folyamat. Aki tudja előre, hogy meg fog halni, az értelemszerűen egy összetett lelki folyamaton megy keresztül. Általában először nem hiszi el, hogy tényleg meg fog halni, próbálja azt minden lehetséges módon tagadni, hárítani. Ezután következik a düh, a tehetetlen düh állapota. Ebben a fázisban nagyon sokszor a személyek másokkal is dühösen, agresszíven viselkednek. A hozzátartozóknak ilyenkor nehéz dolguk van, de az segít, ha tudják, hogy ez egy szokásos fázisa a halállal való szembenézésnek, és ez a valószínű, hogy ez változni fog. A harmadik fázis alkudozással telik, amikor a személy megpróbál változtatni a szokásain, megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy javítsa az egészségét, és leküzdje a halálos betegséget. Ha ez nem sikerül, akkor a következő fázisban a letargia, a depresszió következik, amikor már minden próbálkozását feladja a beteg a halállal szemben. Itt a kétségbeesés, magány, és félelmek között gyötrődik a személy. A végső fázis pedig a belenyugvás, amikor a személy már megbékél a sorsával, egyre inkább eltávolodik a hétköznapi dogoktól.
A hozzátartozóknak érdemes ismerniük ezeket a fázisokat, hogy tudják, hogy a személyt mikor mivel tudják a legjobban támogatni, ami nagyon sokszor nagyon nehéz feladatot jelent. Ezekről a fázisokról, és  fázisok jellemzőiről szól az alábbi írás, illetve arról, hogy melyik fázisban hogy segíthetünk.

" Amikor a beteg megtudja, hogy gyógyíthatatlan a betegsége, akkor egyszerűen nem hiszi el. „Ez nem lehet igaz!” – mondja. Azonnal az jut az eszébe, hogy biztosan elcserélték a leleteit, vagy tévedtek a vizsgálatnál. A beteg ilyenkor még ereje teljében van, tudja, hogy kicsit beteg, hiszen ezért fordult orvoshoz, de annyira nincs rosszul, hogy a halálra, vagy halálos betegségre gondoljon. Még nem tudja, hogy életének talán éppen az utolsó aktív időszakát éli.

Ez a hárítás időszaka, hiszen még nem készült fel arra, hogy szembe nézzen a betegségével. Nem szabad őt durván szembesítenünk a tényekkel. Tudnunk kell, hogy amikor a tényeket elutasítja, akkor védekezik. Azért bújik a betegség súlyosságának tagadása mögé, hogy erőt gyűjthessen. Pillanatnyilag nem bír el több információt a betegségről, a várható történésekről."


A teljes cikk itt


Pszichológia lap
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr3617223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása