Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Marihuána, thc, függőség és amotivációs szindróma

2006. november 10. 14:05 - Füredi Krisztián

A marihuánáról sok szempontból lehet beszélni. Az alábbi írás tudományos igényességgel járja körbe ezt a témát. Előtte azonban néhány szó a marihuána, illetve a thc rövid és hosszú távú hatásairól.

A marihuána hatóanyaga a D9-tetrahidrokannabinol, közismertebb nevén a thc.
Alapvető rövid távú hatása, amely miatt leginkább fogyasztják:  megváltozik a térnek és az időnek az érzékelése, eufórikus érzelmek, a racionalitástól való eltávolodás.
Vannak ezek mellett negatív hatásai is amelyek a használat következtében rövid időn belül megjelenhetnek: deperszonalizáció, azaz a személyiség ijesztő elvesztésének az érzése, pánik, szorongás, rettegés.
Ezen felül a használat jelentősen rontja a rövidtávú memóriát, és a tanulási képességeket. Ez sokszor elhanyagolhatónak tűnik, ám a szerhasználat leginkább iskolás korban jellemző, amikor a tanulási képességek kis mértékű romlása akár az egész életre kiható módon jelenhet meg. Az alkalmi használóknak időlegesen, a rendszeres használóknak tartósan is sérül a memóriájuk. A fent említett okok miatt az ideiglenes sérülés hatása is kihathat a személy egész életére.
Ezen felül különösen veszélyesek a hatások a még teljesen ki nem alakult idegrendszerre, mert azok a hatások, amelyek felnőtt embereknél csak ideiglenesek, azok a kialakuló idegrendszerben maradandó nyomokat hagynak.

„Agyi képalkotó vizsgálatok azt mutatták, hogy a rendszeres serdülőkori marihuánafogyasztás nemcsak az agyműködés átmeneti zavarait okozza, hanem maradandóan befolyásolja a fejlődésben levő agy szerkezetét (kisebb lesz az agytérfogat és a fehérállomány mennyisége a szürkeállomány rovására megnő).

Időnként újra fellángol a sokszor előítéletekkel terhelt vita az ún. "amotivációs szindrómá"-t illetően. A rendszeres marihuánaszívással összefüggő leíró "tünetcsoport" fogalmát az 1960-as években azokra a fiatalokkal kapcsolatban alkották meg, akik nem vesznek részt mindennapi társadalmi tevékenységekben, kimaradnak az iskolából, nem dolgoznak, és fásultan, céltalanul tengődve élik napjaikat. Az "amotivációs szindróma" ma már laboratóriumi kísérletekben is igazolt.”

A teljes cikk itt
43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr8817492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András 2006.11.10. 14:58:42

Tévedés, szakmai körök igenis kétségbe vonják az amotivációs szindróma létezését, maximum nem kapnak publicitási lehetőséget. Bár a cikk írója hivatkozik a DSM-IV-re a marihuánafüggőséggel diagnosztizálható betegek számának megállapításakor, az állandóan idézőjelbe tett "amotivációs szindróma" megadásakor ezt nem teszi, de nem is teheti, ugyanis a DSm-ben ilyen betegség nincs.

A fogyasztás gyakoriságának hatása a tanulmányi eredményekre korrelatív viszonyban áll egymással, ahol a körkörös okság (fogyasztás miatt romló teljesítmény - romló teljesítmény miatti fogyasztás) és a nem vizsgált háttértényezők (a fogyasztás eredeti motivációja, pl. depresszív zavar, családi konfliktus, beilleszkedési problémák, párkapcsolati gondok) miatt a marihuánát egyedüli és önmagában elegendő okozó ágensnek beállítani szerintem vitatható.

Továbbá a tanulmányi eredmények romlását az "amotivációs szindróma" alátámasztására felhasználni szintén megkérdőjelezhető.

Mindezek ellenére nagyon szigorú metodikát követel meg akkor, amikor olyan tudományos eredményt idéz, ami szerint nem mutatható ki a marihuánafogyasztás és a pszichoszociális ártalmak között oksági összefüggés. A módszertani kritika egyértelműen alkalmatlannak minősíti az adatfelvételi módszer, amit egy kiragadott példával igyekszik alátámasztani: korábban "nem elemezték a fogyasztás gyakoriságának, azaz a "dózisnak" (???)a hatását a következményekre". Kérdés, hogy ez a hatás milyen irányú, mennyiben cáfolja az eredeti feltevéseket (ti. a marihuánafogyasztás oksági összefüggése a pszichoszociális ártalmakkal). Feltételezhető, hogy nagyobb "dózis" esetén nagyobb az ártalmak kockázata, de ekkor is felmerül az oksági kérdés: miért van szüksége valakinek nagyobb dózisra, míg a másik ember kevesebbel is beéri? Ekkor viszont a különbség a személyiségben és nem a marihuánában keresendő, és valóban nem áll fenn az okság. Akinek nagyobb mennyiségű drogra van igénye, valószínű, hogy nagyobb eséllyel rendelkezik pszichoszociális problémával, de ezt nem feltétlen a drog okozta, hiszen akkor minden fogyasztónak (ha az okság igaz lenne) előbb-utóbb szembesülnie kellene ezzel a problémával.

Ezek után idézi, hogy 16 tanulmányból öt (!!) mutatta ki, hogy a marihuánahasználat káros hatással van a tanulmányi eredményekre (vegyük észre, megint összekeveri a tanulmányi eredményeket és a bekezdésben bizonyítandónak szánt amotivációs szindrómát).

Végül a tanulmány konklúzióját idézi, miszerint nem állítható, hogy a marihuánafogyasztás ártalmatlan lenne. Érdekes megfogalmazás, de alkalmazzuk rá ugyanazt a metodikai szigort: nem ártalmatlan, de a fogyasztás mértékének függvényében mennyire nem az?

Összességében a cikk egy komplex problémakört (marihuánahasználat, iskolai teljesítmény, amotivációs szindróma) igyekszik különböző, egymás mellé rakott érvekkel alátámasztani, amik együttesen erőteljesen hatnak, de külön-külön vizsgálva mindegyik megállapítása megkérdőjelezhető, valamint ezek egymáshoz való logikai kapcsolódása is számomra inkább az elfogultság jeleit mutatja.

teodora 2006.11.10. 15:09:00

Dózis tekintetében meg a fű pont arról híres, hogy a kezdő fogyasztónak kell több belőle, és később kevesebb (mivel addigra betanulódik a hatás). Szerintem azért az általánosan tapasztalható egyoldalú véleményekhez képest elég higgadt cikk volt. Az amotivációs dologban amúgy én sem hiszek, badarság mindent szindrómának hívni, lehetne macskaszerető meg "cukorral issza a kávét" szindróma is. Ezek a fordított irányú norma meghatározások (egészséges ember motivált, jókedvű, mosolyog, szeret másokat, segít a néninek és xy zenét hallgat, és x mennyiségű sót rak a levesbe; ha meg nem, akkor zárjuk be) szerintem többet ártanak. Vannak lusta emberek, és nem nehéz elképzelni, hogy az örömöt is befektetés nélkül akarják elérni, mondjuk droggal. Ha megkapják, nyilván annál kevesebb szalmaszálat fognak emelgetni. Na, bumm. Mindennek van következménye, és így van jól.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.11.10. 15:12:53

Kedves András!

Köszönöm a gyors és ígényesen hosszú hozzászólást.
Érdekes gondolatokat vet fel.
Azzal kezdi, hogy "szakmai körök igenis kétségbe vonják az amotivációs szindróma létezését, maximum nem kapnak publicitási lehetőséget".
Kérem, hogy ha van tudomása ilyen kutatásról, akkor azt jelezze itt.

Érezhető, hogy ezt a témát már sokszor nagy körültekintéssel járta körbe.
Örülnék, ha a gondolatait összefoglalná itt olyan módon, hogy mi az amivel egyetért a marihuánával kapcsolatban, és mi az a mivel nem, illetve milyen megállapításokra jutott.
Először szimpla felsorolásra gondolok, ami úgy hiszem, hogy érdekes lehet.


András 2006.11.10. 15:15:45

És nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a szocio-kulturális tényezőt sem, hogy a "szindróma" megalkotásának ideje a hatvanas évek, amikor Amerikában a hippikultúra volt kibontakozóban, melynek inherens része a hagyományos értékek (köztük a munka) megkérdőjelezése, egyfajta kontemplatív, szemlélődő, kivonuló attitűd felvétele a fogyasztói társadalommal szemben. És a hippik füveztek is. Tehát megvolt az összefüggés és a bűnbak: a marihuána hippiséget okoz, ami pedig amotivációs szindrómát.

sokszor hangzik el az az ellenvetés, hogy amit az egyik kultúrában motivált viselkedésnek tartanak, az a másikban már lehet, hogy patológia, és fordítva (pl. egy buddhista szerzetes tünetileg ugyanúgy amotivációs szindrómában szenved, mint egy unatkozó milliárdos). És természetesen ott a másik véglet, a munkamánia.

A cikkel számomra az a baj, hogy a tudományos köntös eltakarja azokat a csúsztatásokat, amik megkérdőjelezik az érvényességét, viszont mások ezeket nem veszik észre (vagy nem is keresik), hiszen beillik a kánonba: a marihuána káros, tehát tiltani kell.

András 2006.11.10. 15:19:20

Az amotivációs szindrómát megkérdőjelező kutatások (ezeket a Drogriporter honlapjáról
www.drogriporter.hu/index.php?
op=contentlist2&catalog_id=1814
másolom ide):

(1) Marihuana Myths: Marihuana Facts, Zimmer and Morgan, The Lindesmith Center, 888 Seventh Avenue, NY, NY 10106, 1997
(2) Mitch Earleywine: Marihuána - a tudomány álláspontja. EDGE 2000-NDI Kiadó Budapest, 2004.

(3) Kandel, D.B. and Davies, M., “Labor Force Experiences of a National Sample of Young Adult Men,” Youth and Society 21: 411-45 (1990); Register, C.A. and Williams, D.R., “Labor Market Effects of Marijuana and Cocaine Use Among Young Men,” Industrial and Labor Relations Review 45: 435-51 (1992); Kaestner, R., “The Effect of Drug Use on the Wages of Young Adults,” Journal of Labor Economics 9: 381-412 (1991); Kaestner, R., “New Estimates of the Effect of Marijuana and Cocaine Use on Wages,” Industrial and Labor Relations Review 47: 454-70 (1994); Gill, A.M. and Michaels, R.J., “Does Drug Use Lower Wages?,” Industrial and Labor Relations Review 45: 419-34 (1992); Sickels, R. and Taubman, P., “Who Uses Illegal Drugs?,” American Economic Review 81: 248-51 (1991); Kandel, D. et al., “The Impact of Drug Use on Earnings: A Life-Span Perspective,” Social Forces 74: 243-70 (1995).

András 2006.11.10. 15:28:34

Magyar nyelven mindenképpen ajánlanám a második hivatkozást, Mitch Earleywine: Marihuána- a tudomány álláspontja címmel, ennek 267-285. oldala kifejezetten az amotivációs szindróma "szindróma" létrejöttének kulturális vonatkozásával és az ezzel foglalkozó kutatásokkal foglalkozik.

Ennek az összegzését bemásolom ide, de tényleg érdemes elolvasni a könyvet (és azt is, kicsoda a szerző, a hitelesség miatt).

"Az embereken és főemlősökön végzett laboratóriumi kíserletek nemigen támasztják alá az amotivációs szindróma létezését (vö. Ujváry cikk). A kannabiszfogyasztás nem befolyásolja a főiskolások és egyetemisták tanulási teljesítményét. A marihuánát szívó középiskolások gyengébben tanulnak.Legtöbbjük azonban már azelőtt is gyengén teljesített, hogy kannabiszt kezdett volna szívni, és sokan más drogokat is használnak, amelyek valószínűleg hozzájárulnak a teljesítmény csökkenéséhez. A munkahelyi foglalkoztatottságra vonatkozó adatok nem mutatnak összefüggést a kannabiszhasználat és a kisebb fizetés, gyenge munkahelyi teljesítmény vagy a munkerővándorlás között. Erős fogyasztók személyes beszámolói szerint bizonyos százalékuk úgy érzi hogy a kannabisz miatt csökken a lendületük, valószínű azonban, hogy a motiváció csökkenését más drogok fogyasztása, vagy egészségi és érzelmi problémák okozzák.

Egyik kutatás sem mutatott ki olyan mindent átható letargiát, diszfóriát és apátiát, mint amileyennek a korábbi vélemények szerint az eösszes erős fogyasztót jellemzik.. A kannabisz okozta amotivációs szindróma tehát nem tekinthető bizonyítottnak.

A fogyasztók egy depressziós csoportjára azonban jellemzőek lehetnek az amotivációs szindróma tünetei. Ezeken az embereken valószínűleg segíthetnnek a depresszió elleni kognitív viselkedésterápiás kezelések, amelyek pozitívan képesek befolyásolni a kedélyállapotot, a motivációt és a teljesítményt"
282. oldal

András 2006.11.10. 15:35:03

Amivel egyetértek: a marihuánafogyasztás, mint minden drogfogyasztás, kockázatvállaló magatartás. A kockázat mértéke függ a fogyasztó életkorától, személyiségétől, a fogyasztás szociális és kulturális körülményeitől, a szer típusától, a fogyasztó tapasztalatától, biológiai állapotától, stb.

Én részben személyes tapasztalat alapján, részben más ismeretek alapján hihetőnek tartom a kontrollált, integrált, főképp rekreációs fogyasztás létezését (ezzel kapcsolatban lásd: Norman íe. Zinberg: "Függőség és Kontroll, drog, egyén társadalom" című könyvét).

Elfogadom, hogy a marihuána okozhat fizikai és pszichológiai függőséget, és okozhat súlyos életvezetési és egészségügyi problémákat mind a fogyasztónak, mind a környezetének.

Ennek ellenére én a küzdelmet nem a "drog", hanem a drogok káros hatásai ellen tartanám fontosnak, ezért preferálom az alacsonyküszöbű, ártalomcsökkentésen alapuló, teljes absztinenciát nem megkövetelő eljárásokat, illetve a nem az elrettentésen, hanem a személyes meggyőződésen alapuló elutasitó attitűd kialakítását a prevencióban.

Bambi 2006.11.10. 15:40:13

Ok, András, jól hangzik amit írsz. Számomra csak egy kérdés maradt, de az igen nagy: Mit gondolsz azokról az esetekről, amikor valaki marihuána hatására pszichiátrián köt ki, mert "bekattan"? Nem nagyon hallunk róla, de sok esetben fordul elő, hogy valaknél egy füves cigi hozza ki a skizofréniát, és aztán már úgy is marad örökre.

teodora 2006.11.10. 15:44:47

bár nem nekem szól a kérdés: mások meg ok nélkül vagy egy rossz munkanap után kattannak be, akkor mi van? tiltsuk be az oxigént? vagy a munkát? :)
hallottam én is olyanról, aki így járt, de ott vastagon meg volt a dolog lelkibetegség alapja.

András 2006.11.10. 15:46:16

Mit kéne gondolnom? Sajnálom őket, és bízom abban, hogy megtalálják a gyógyulást.

Mondom, a marihuánafogyasztás kockázatvállaló magatartás. Ugyanúgy, mint az összes többi drogfogyasztás.

A marihuánafogyasztás és skizofrénia összefüggése szintén kedvelt téma, de ennek is politikai felhangja van sajnos: sokan úgy érvelnek, ha van olyan fogyasztó, aki a marihuána hatására vált skizofrénné, akkor a marihuána skizofréniát okoz, és ilyen van, tehát a marihuána skizofréniát okoz.

Kérdés, miért van az, hogy az egyik embernél okoz, a másiknál nem? Valószínűleg létezhet egyfajta sérülékenység (vulnerabilitás), amit az ember nem tudhat, egészen addig, amíg ki nem próbálja. Ez a fogyasztás kockázata.

teodora 2006.11.10. 15:49:47

(én egyébként úgy tudtam, hogy a skizó genetikailag meghatározott betegség, tehát nem "kapja" valaki valamitől, hanem van)

András 2006.11.10. 15:55:19

Hajlam lehet rá, amit a marihuána kihozhat. Bemásolok ide egy kutatást, és a kritikáját:
(Ennek is a forrása a www.drogriporter.hu)

A vizsgálat: a Dán Központi Pszichiátriai Nyilvántartó adatainak feldolgozásával készült. Kiválasztották azokat a személyeket, akik 1994 és 1997 között kannabisz következtében fellépő mentális zavarokkal kezeltek, és korábban nem álltak kezelés alatt, majd nyomon követték a kórtörténetüket 3 éven keresztül. Az 535 vizsgált személy 44,5%-át diagnosztizálták szkizofréniával a következő három év során, 77,2%-uknál pszichotikus epizódokat figyeltek meg. A páciensek mintegy felénél a szkizofrénia kialakulása legalább egy évvel azután történt meg, hogy a kannabisszal kapcsolatos panaszaik miatt jelentkeztek egy kezelőhelyen.

Módszertani nehézségek: a központi nyilvántartó nem szolgáltatott adatokat a vizsgált személyek egzisztenciális és családi hátteréről, arról, hogy fogyasztottak-e más drogokat a kannabiszon kívül, illetve hogy a kannabiszt milyen intenzitással használták, hogy voltak-e olyan lelki problémáik korábban, amelyekkel nem fordultak szakember segítségéhez, hogy genetikailag hajlamosak voltak-e a szkizofréniára. Ugyanezen kutatók egy korábbi kutatásából [2] kiderült, hogy a kannabisszal kapcsolatos pszichotikus zavarok elsősorban marginalizált (szegénységben élő vagy hajléktalan) fiataloknál jelentkeztek, akik a rendkívül intenzív kannabiszhasználat mellett egyéb drogokat is használtak. Ezen tényezők mindegyike komoly szerepet játszhat a szkizofrénia kialakulásában. A kutatók maguk is elismerik ezen kívül, hogy a szakirodalomban vita folyik arról, hogy a „kannabisz-pszichózis” létezik-e egyáltalán, lehetséges az is, hogy a kezelőhelyeken a szkizofrénia korai tüneteinek jelentkezéseit diagnosztizálták „kannabisz-pszichózisként”.

Eredmény: a kutatás gyakorlatilag azt igazolja, hogy a kannabisz fogyasztása siettetheti a szkizofrénia kialakulását/kiteljesedését azoknál a személyeknél, akik erre hajlamosak.

...

A hivatalos dán becslések szerint évente minden 100000 emberből 2,7 szembesül kannabisz indukálta pszichotikus zavarral. A 2003-as statisztikák szerint a dán 16-24 év közötti lakosság mintegy 40,9%-a használt már kannabiszt, mintegy 20%-uk az elmúlt hónapban is. Még ha el is fogadjuk, hogy minden 100000 emberből körülbelül 1 személynél a kannabisz fogyasztása felelős a szkizofrénia tüneteinek kialakulásáért (tehát eltekintünk az egyéb tényezők vizsgálatától), akkor is ki kell jelentenünk, hogy ez a jelenség rendkívül ritka: a kannabisz fogyasztóinak túlnyomó többsége (több mint 99%-a) nem találkozik hasonló mentális problémákkal. Az ilyen esetek túlságosan ritkák ahhoz, hogy jelentősen befolyásolják a szkizofrénia általános előfordulásának alakulását. A statisztikák szerint az olyan időszakokban, amikor a kannabisz-fogyasztás rohamosan növekedett, a szkizofrénia előfordulása csökkent.

Hall W. and Solowij N., „Adverse effects of cannabis,” Lancet 352 (1998):1611-16[PDF]; J. Macleod et al., „Psychological and social sequelae of cannabis and other illicit drug use by young people: a systematic review of longitudinal, general population studies,” Lancet 363 (2004):1579-88. [PDF]

teodora 2006.11.10. 16:10:26

Köszi, ez korrekt. Egyébként azt is olvastam valahol, hogy az arra hajlamosaknál sokszor a gyerekszülés hozza ki. (No comment.)

Sese 2006.12.07. 15:47:08

Én csak a hálámat szeretném kifejezni Andrásnak, és a hozzá hasonló tanult embereknek. Hogy miért?

Mikor a hétköznapi ember először találkozik hasonló kijelentésekkel (miszerint a fű depressziót, amotivációs szindrómát, skizofréniát..., egyéb maradandó sérüléseket okoz), először megpróbálja józan paraszti ésszel átgondolni, hogy ebből mi lehet valós, és mi megkérdőjelezhető. Persze hétköznapi ember lévén, a kutatási és egyéb hozzá kapcsolódó témákban nincs jártassága, így gondolatait, mégha igazak is, nem tudja alátámasztani tudományos magyarázatokkal... Azután eltelik egy nap, kettő, akár egy hónap, és az olvasottak kezdenek a felszínre jönni. Hirtelen összefüggéseket talál, s lehet, hogy csak egy rossz nap, egy hidegfront okozta rossz hangulatra azt gondolja, na tessék! Pedig megmondták, hogy depressziós leszek, és maradandóan sérülök. Végül is érthető, hogy nekik van igazuk, hiszen ők "okosak", én meg "buta" vagyok. Azután szép lassan belelovalja magát, s napról napra rosszabbul lesz. Így lesz egy jóslat önmagát beteljesítő. Az emberek önmagukba véve is annyira korlátozottak, befolyásolhatók tudnak lenni. Nem értem, hogy ennyire okos, értelmes, tanult emberek, hogy nem számolnak kijelentéseik következményeivel! Hasonlatos lehet erre a "szindrómára" :) a beskatulyázás, aminek velejárója az, hogy az ember hajlamos úgy viselkedni, ahogy azt elvárják tőle.

Hát ezért szeretnék köszönetet mondani. Esélyt adnak az elveszett embernek (akik egyébként nem lennének elveszve), hogy elhiggyék, mégsem reménytelen a helyzet. Ki tudja hol tarthatnék, ha elhiszem, hogy a fű függőséget okoz, és ugródeszka a keménydrogok felé. (De hányan lehetnek, akik azért tartanak ott, ahol, mert ők, vagy környezetük elhitte?!)

timi 2006.12.19. 23:06:39

Szerintem túl van lihegve a téma.
Nyilvánvaló,hogy minden ember más szemelyiség,ezért a drogok is mindenkire másképp hatnak,de ha valaki attól érzi magát jobban,hogy elszív egy füves cigit,akkor egészségére,ha azzal nem árt magának,vagy másoknak,de ha igen,akkor igenis kezeltesse magát
.Az ilyen kutatásokkal az a baj,hogy mindig ááltalánosítanak,pedig minden ember más,nem vagyunk egyformák.Pl.én is kipróbáltam a füvet,mégsem lettem függő,és azóta is egyetemre járok.Ja és saját tapasztalatom alpján mondhatom,hogy sokszor pont azok akik füveznek inteligensebbek az átlagnál.

Lady 2007.02.08. 12:10:52

Timi teljesen igazad van!!nekem pl elegem van az ilyen baromságokból hogy ha valaki elsziv egy marihuánás cigit skizo lesz meg hogy aki szív az biztos már lőni is fogja magába a heroint!!ezek egyáltalán nem igazak ennyi erővel az alkohol is illegális lehetne pedig az alkohol 100szor károsabb mint a marihuána!!nagyon sok embert ismerek aki szív és egyik se nyomja a heroint,kokaint szal ennyit arról a hülyeségről hogy ez a "belépő" a kemény drogokhoz.a marihuánának nem egy gyogyító hatása van,csak az orvostudomány meg Magyarország el van vakulva és nem lát a szemüktől!!Az a baj hogy nem tudnak különbséget tenni a drogok között!!Az hogy a tanulási képességeket rontaná az is baromság mert aki szív alapból jobban rákoncentrál a dolgokra!!Jamaicában hatalmas kultúrája van ennek és senki se skizo ,nem ölik egymást hanem nyugodtan élnek joh lenne ha ez az ország végre már rájönne egy pár dologra!!

Ladynak 2007.02.08. 13:11:52

Lady!

Lehet persze becsukott szemmel járni, de nekem sajnos volt olyan ismerősöm, aki bizony a pszichiátrián kötött ki a marihuána miatt, és sajnos olyan is volt aki azután továbblépett keményebb dolgok felé, és nem is tudtunk róla, csak akkor lett nyilvánvaló, amikor már túl nagy volt a baj. Ha nem így lett volna, akkor még ma is élne.

Lehet, hogy Te nem látsz ilyet, de attól még el lehetne hinni, hogy vannak olyan dolgok, amivel Te személy szerint még nem találkoztál.

Ha valaki füvezik, akkor arra büszke, ám ha pszichiártiára kerül miatta, akkor miután kiengedik, nem fogja fűnek-fának elmesélni.

És attól, hogy az alkohol legális, attól miért lesz kevésbé káros a marihuána? Attól még pont ugyanannyian kerülnek miatta pszichiátriára, ugyanannyian lesznek keménydrogosok, és ugyanannyian lesznek meddők, vagy csak eszerűen debilek.

Ez ugyanolyan, mintha azt mondanád, hogy 220-al közlekedni városban nem gáz, mert Te már csináltad, és semmi bajod nem lett tőle. Ez lehet így, de attól még ha ezt csinálják az emberek, akkor időnként meghalnak emaitt, vagy megölnek valakit. Az, hogy Te nem láttál még ilyet, az semmit nem jelent, mert világ 0.00000001%-át sem láttad még. Így vigyázz az ilyen véleményekkel.

teodora 2007.02.08. 14:17:38

Ladynak, te meg nem láttad, amit Lady, mert te is a világ 1trilliomodát ismered, és úgy tűnik, annak is a sz.rabbik felét.. Úgyhogy ez nem érvelés, hanem indulatból vitatkozás. András fenti írását ajánlom. (mellesleg, aki még annyira sem képes felvállalni a véleményét, hogy saját _álnevet_ válasszon.. hát no comment)

ECID 2007.03.29. 22:16:05

ezt olassátok el

Egy, a marihuána egyik aktív összetevőjéhez nagyban hasonlító szintetikus kémiai anyaggal új agysejtek termelődését sikerült elérni patkányoknál.

A patkányoknál az agysejtképződés csökkentette a szorongást és a depressziót is, az eredmények pedig arra engednek következtetni, hogy a marihuána vagy annak származékai jót tehetnek az agynak. Az emlősöknél folyamatosan termelődnek az új idegsejtek az agy hippokampusz nevű részében, ami a tanulással, az emlékezettel, a szorongással és a depresszióval köthető össze. Más függőséget okozó szereknél, mint az alkohol, a nikotin és a kokain bebizonyították, hogy elfojtja ezt a termelődést.

Xia Zhang, a kanadai Saskatchewan Egyetem neuropszichológusa és kollégái elhatározták, hogy megvizsgálják milyen hatással van egy szintetikus kannabinoid, a HU210 a patkányok agyára. Azt észlelték, hogy napi kétszeri magas HU210 dózis körülbelül 40 százalékkal növeli az idegsejt kialakulást a hippokampuszban.

Egy korábbi tanulmány szerint az antidepresszáns fluoxetin szintén elősegíti az új sejtek képződését, az eredmények pedig azt mutatták, hogy ennek a sejt növekedésnek tudható be egyes gyógyszerek antidepresszáns hatása. Zhang kíváncsi volt vajon ugyanez-e a helyzet a kannabinoidoknál is, ezért letesztelte a patkányok magatartásának változásain keresztül. Amikor a kannabinoidot kapott patkányokat stresszhatásnak tették ki, jóval kevesebben mutatkoztak az idegesség és a depresszió jelei, mint a kontroll csoportnál, melynek tagjai nem kaptak semmiféle kezelést.

Amikor a sejtképződést röntgensugárzás segítségével leállították, a hatás is eltűnt, ami alátámasztja azt az elméletet, hogy az új sejtek kialakulásának köszönhetők a viselkedésbeli változások. Egy másik tanulmányban, ami a Princeton Egyetem idegtudósa, Barry Jacobs nevéhez fűződik, a marihuánában található természetes kannabinoidot, THC-t (D9-tetrahidrokannabinol) adtak egereknek. Jacobs azonban nem észlelt sejtképződést, akármilyen dózissal kísérletezett is.

Jacobs szerint elképzelhető, hogy a HU210 és a THC nem ugyanazt a hatást fejti ki az agyra és a sejtek termelődésére. Az is előfordulhat, hogy a kannabionidok másként viselkednek a különböző rágcsáló fajok esetében, így nyitott marad az a kérdés is, hogy vajon az embernél hogyan viselkednek. Persze az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy a HU210 közel százszor erősebb a THC-nél.

A szakértők szerint mindenesetre további kutatások szükségesek annak tisztázására, hogy a kannabinoidok alkalmazhatók lesznek-e egy nap az emberi depresszió kezelésére, tehát nem szükségszerű azt leszűrnünk a fenti tanulmányból, hogy a marihuána szívása gyógyhatású lenne ránk nézve, igaz évezredek óta használják a gyógyításhoz és a kikapcsolódáshoz, de könnyen függőséghez vezethet.

Jerry · http://copycon.tuti.hu 2007.05.06. 14:22:10

Előre szólok, nem olvastam végig!!!
Bevallom, én szívom. majdnem másfél éve. Észervettem, ha elszívtam egy cigit, minden más! Nincsenek ellenfelek! Nincsenek problémák! Aztán jön a másnap. Felkelek reggel, ugyan úgy, mint egy másik ember, és azt veszem észre, hogy de jó, hogy élek! Eltelik egy nap. Kettő. Egy hét. Egy hónap. Aztán elszívok mégegy cigit. És a két csáhh között nincs olyan, hogy depressziós vagyok, csak akkor, amikor mindenki másnak! Esik az eső. Megbántoták. Vagy valami hasonló. Olyan jól telnek a napjaim mióta használom, hogy azt más el sem hiszi!
Mindenki elolvassa ezt a sok szemetet, hogy belebetegedsz!!! Nem! Ha nem hiszed el, akkor nem! Én nem hittem el, hogy depressziós leszek! Nem kell pszichológushoz járnom, mert olyan problémáim vannak, hogy öngyilkos akarok lenni! Nem mesélem be magamnak, hogy beteg vagyok vagy leszek!
Van egy jó barátom. Együtt kezdtük. Ő azt mondta, hogy szerinte függő lesz és belebetegszik. Meg is történt. Elhitte azt, amit az "okosok" írnak. Én nem. Mégis élek, egyben vagyok, egészséges vagyok és nincsenek családi, párkapcsolati, és tanulási gondjaim. Lehet, hogy lusta vagyok, de az voltam már akkor is, amikor gimibe kerültem. Akkor még közöm nem volt a drogokhoz. Most sincs, félre ne értsétek! De már tudom mi az, amit "nem szabad". De szabad! Sőt! Néha kell egy kis lazítás. Jobb mint az alkohol. Szerintem. Nem kell függővé válni ahhoz, hogy jól érezhesd tőle magad.
Magyarországról meg annyit, hogy azért nem legális, mert nem lehet megadóztatni. De nézzetek szét magatok körül! Az utcán, a buszon, a vonaton vagy akárhol! Mindíg látsz olyan embert, akiről lerí, hogy szív. Én nem akarok hülyeséget beszélni. Tapasztalat az, amit leírtam.

"Te szívatsz, én meg szívok.
Hát akkor mondd meg nekem mi a gáz!
Nincs az a börtön, ezen a Földön,
Amibe belefére fél Magyarország!"
/CopyCon/

Szerotonin 2007.06.25. 02:27:20

Végigolvastam az előző kommenteket, Andrásnak köszönöm, sok érdekes dolgot tudtam meg. Részben érint a kérdés, van egy barátom aki skizofrén, és volt egy pár éve, amit nagyon csúnyán végigdrogozott, mérték nélkül, talán csak a hernyót kerülte el. És egy tűző nyári napon a parkoló autóban kezdtek előjönni a tünetei. (hangok, képek) Nem állítom - mivel nincs szaktudásom és megfelelő ismereteim ebben a témában - de azt gondolom, hogy lehet összefüggés a mértéktelen fogyasztás és a betegsége között. Magam is éltem szintetikus anyagokkal, volt 3 év hétvégi használat (eki, gyors, lsd, ilonka), ez volt 5 éve, azóta semmi, nem is kell. Emelett \\\\\\\"daily user\\\\\\\"-ként napi 4-5 jófajta cigi is elpörrent, de voltak hónapok amikor semmi. Hogy mit akarok ebből kihozni? Nos... 3-4 éve komoly pánikrohamom volt a munkahelyemen, idővel orvoshoz fordultam, aki SSRI antidepresszánst (szerotonin visszaáramlást gátló) írt fel, mondván: 1 évig minimum kell szedni és akkor jó lesz. Na persze ez nem így történt; korunk leggusztustalanabb legális drogjának tartom. Na ha vmi akkor ez okoz amotivációs szindrómát. Lila felhő az egész nap, semmi nem idegesít, semmi nem motivál, csak vagy, nincs öröm, nincs bánat, nincs pánikroham. Azért megjegyezném, hogy a hozzászokási idő alatt elég kellemetlen tüntetek voltak, 100x erősebb pánikrohamok stb. kajak be voltam állva tőle 2-4 hétig, koordinációs zavarok stb. A leállás még ennél is rosszabb volt. Ha félrenéztem (vagyis a szememet jobbra, balra fordítottam) akkor megszédültem, ha lehunytam a szemem: áramkisülés jellegű hang a fülemben, akkorát csattanik, majd besz*rsz. Szóval elég gáz volt. (Csendben jegyezném meg, hogy az SSRI \\\\\\\"gyógyszerek\\\\\\\" alkalmazása pld Amerikában már tiltólistán van, mert drasztikusan növeli az öngyilkossági hajlamot, nálunk meg ez a \\\\\\\"csúcsantidepi\\\\\\\", sebaj gyógyszercégek gazdagodjatok még :D)Ami meggyógyított az nem más volt, mint némi önismeret, barátok támogatása, némi agykontroll, jóga stb. Sokat gondolkodtam azon, hogy a szerhasználat és a betegségem között lehet-e összefüggés. Ezt gyorsan elvetettem, mert édesanyám is pánikbeteg (aki soha nem használt illegális drogokat), szóval genetikára gyanakszom inkább, de ezen is túl lehet lépni megfelelő önismerettel. Egyébként is mindig kiváncsi, impulzív, érzékeny alkat voltam, serdülőkorban -most már tudom- depressziós voltam, ami kihat a mostani életemre és azt mondom, a szerhasználat egyfajta menekülés volt, egy rossz megoldás. Most már csak marihuana-val élek, változó rendszerességgel, de nem e körül forog az életem. Számos a környezetemben levő példa mutatja azt, hogy a kultúrált fűfogyasztás nem okoz problémát. (max jó éhes leszel, megkívánod a párod, kreatív gondolatok stb. :D) Jómagam végeztem olyan munkát (ami ráadásul kreatív és nem téglarakás), ahol elég egy be nem tartott határidő, egy elégedetlen ügyfél és milliók csúsztak el. Sosem volt gond, nagyon sok mindenre kellett figyelnem, sok mindent kellett fejben tartanom és sosem okozott gondot. (Nagyon halkan jegyzem meg, hogy volt amikor a munkahelyemre is így mentem, persze ha tudtam, hogy nem kell menni sehova (vezetés, közlekedés, emberek) és a kis kuckómban elkreatívoskodhattam... Merem állítani nem is rossz eredménnyel. Véleményem a következő: nem a szer használatával van a gond, hanem a \\\\\\\"hogyannal\\\\\\\". Mki érzi mennyit bír, aki túlterheli magát és nem tudja hol a határ az ne csodálkozzon, ha gondja támad. Legjobb példa erre az, ha vki egy meleg nyári napon megiszik egy-két sört baráti társaságban azt ugye nem tekintjük alkoholistának, de ha már hajnalban az első kocsmában deci vodkát önt le kezdésnek, az már elgondolkodtató. Vagy a kést használhatjuk a kenyér felszelésére, meg egy embert is meg lehet vele ölni. Tudom ezek most nagyon általános dolgok. Minden ember egyedi és másképp éli meg a dolgokat, mkire másképp hat egy adott szer. Én azt javaslom, ne ebben keressünk megoldást, de ha mégis ehhez fordulunk, akkor vegyük a fáradtságot és olvassunk utána és ha felmértük a kockázatokat, akkor \\\\\\\"mértékkel\\\\\\\" fogyasszunk, de ne ettől várjuk a megoldást a gondjainkra. Kicsit eltértem a témától, remélem senkit nem untattam nagyon, végül egy idézet, ami nagyon tetszik, de már nem emlékszem hol láttam :D (ja jó a memóriám, de csak azokat jegyzem meg amit akarok): \\\\\\\"Miért fáj az másnak, ami nekem jó...\\\\\\\" peace

abigél 2007.08.14. 15:04:12

andrásnak köszi!
magam is használok pár honapja füvet. párkapcsolati problémák és a tulsok egyedüllét miatt. de azt kell mondjam nem bántam meg, az élet egy uj vonalát mutatja meg , amit eddig észre sem vettem. mindig is nyitott voltam a szépre de miota használok füvet kitárult elöttem a világ. és ez akkor is ugyanigy van ha nem vagyok a szer hatása alatt. sokal nyugodtabb is vagyok, amivel eddig fel lehetett idegesiteni mára már észre se vezsem.
nem azt mondom h mindnkire ilyen hatással van, mert én is ismerek olyat aki skizo, de ezeknek az emberenek komoly problémáik voltak elötte, de saját tapasztalatom alapján azt kell mondjam, a mértékletes fogyasztás elösegiti a személyiségfejlödést, nyugodtabb életet tár elénk.

Brayen 2007.09.08. 11:28:48

Én is szintén elolvastam a kommenteket és Andrást üdvözölném mert valóban egy értelmes embert, sokat lehet tőle tanulni.Na most csak annyit szeretnék hozzá szólni a témához hogy másfél éve rendszeresen élek marihuánával.NEM BÜSZKESÉG de NEM IS SZÉGYEN.Mióta rendszeresen marihuánát fogyasztok felfedezem az életben megtalálható apró örömöket.Megvan a maga feelingje és életérzése.Rám egy jóidőben elkapott füvezés nagy hatást gyakorol és pozitív energiával tölti fel az egész testem.De egy ideje sajnos észrevettem magamon hogy ha nem füvezek egy pár napig valóban jelentkeznek enyhe elvonási tünetek de szerintem aki erős jellem simán kibírja.Egy biztos hogy szerintem megcáfolandó az a kijelentés hogy a marihuána a kemény drogok előszobája.Nem ez nem így van.Akinek van egy csöpp önkontrolja az nem próbálja ki a keményebb drogokat pl.LSD,HEROIN,KOKAIN,CRACK,ÓPIUM stb.. végszónak csak annyit hogy ne legyen snki előítélettel azokkal szemben akik "füveznek" inkább ne mondjon semmit vagy ha igen akkor próbálja ki és vonja le a következtetést.

Pottyi 2007.09.18. 03:32:19

Erdekes, amit olvas itt az ember, de sok esetben nem ertek egyet... Nekem a testverem hasznalja rendszeresen a fuvet, ezzel alszik es munka utan ezzel el rozsaszin felhok kozott... Ez megy mar het ev es csak e korul forog a vilag es egy egoista, gatlastalanul hazudozo ember lett belole...hiszen az emberek az ismeretlent elitelik es miert zavar minket, ha O igy erzi jol magat? Csak azert megis jo a hazugozas, mert melo kell, meg ugye ez nem keves penz es termeszetesen a csalad, aki fedezi napi koltsegeit, ha szar van a palacsintaba...kozben gondolkodnak, hogy a gyerek penze hol van? Mi ez, ha nem szemelyisegzavar kemenyen? Es mit lehet ilyenkor csinalni, ha a szulok nem akarnak errol tudomast venni? Mert ugye egy mondattal lerendezi anyjat meg Engem is, csak egy honapban egyszer es Mindeki mas csak eloitelettel van teli a fuvel, pedig milyen jo ez, meg aztan O soha nem mossa le magarol ezt a belyeget, megha javulni is akarna!Es ezt anyja megeszi, apja meg ra sem jon, mert anyuci szonyeg ala sopri a problemat, mert egy konnyes szem minden elintez es mi tortenik, ha kiderul, hogy a kicsi lany drogfuggo? A csaladi beke meg szent dolog, kozben meg mindenki kikeszul a sok hazudozastol es a hisztis egoista viselkedestol. Persze Neki ez kenyelmes, mert az elettel jaro szorongasin segit es meg vidamabb is mint barki mas, de nem szembe kene a problemakkal nezni? Utalom mar olvasni is, amikor valaki meg akarja magyarazni, hogy ez mennyire klassz dolog es elkezdi ecsetelni elonyeit az egyebb karosito szerrel szemben! Tiszta aggyal miert nem megy? Es, ha annyira klassz dolog, akkor miert remeg a szerencsetlen este, ha nem szivja el a sukkot? Es miert nem tud egy kellemes delutant eltolteni Nelkule?Tudomanyos magyarazat ide vagy oda, Mindeki azt hall meg, amit akar!

Judas 2007.09.30. 15:47:19

Szerotonin! Nekem teljesen ugyan ilyen gondjaim voltak... Iszonyat nagy pánikrohamok,csak otthon éreztem magam biztonságba, suliba képtelen voltam elmenni. Hozzáteszem hogy énis azelött 2 éven keresztül 3-4naponta szívtam marihuana-t és semmi bajom nem volt. Aztán egyiknaprol a másikra kialakult a pánikbetegségem. Ha mozgattam a szemem, a fejem szédültem(énis) A marihuanafogyasztását nem hagytam abba közbe( voltak jo élményeim és voltak kegyetlen pánikrohamaim fogyasztás közben)utána viszont jobbnak láttama szüneteltetését. Xanaxkúrát javasolt a dilidoki amitől \\\"élőhalott\\\" voltam egésznap viszont nem voltak rohamaim, na abbol annyi elég is volt 1 hónapig. utána megint elkezdtem szívni és már teljesen más volt.( de mostmár tudom hogy csak azért mert ugy álltam hozzá, hogy bukó lesz a dolog)most még midnig nem szívok füvet és eddig voltak durva rohamaim, msot mondhatjuk hogy a fű miatt de szerintem egm amiatt hogy egyedül éreztem magam( minden haver szív én meg ugye nem,barátnőm nincs, otthon csücsülök a semmivel kettesbe...Mostmár azt gondolom hogy az agyammal bármire képes vagyok... csak a pozitív gondolatok és hozzáállás kérdése minden(szerintem).A pénikbetegségem aranykora leáldozott és vége van :) ennek örülök:)! ja és Szerotonin, ugye te is meggyógyultál már a pánikrohamaidból?

Edoras 2007.10.10. 12:01:13

Eddig szerencsére nem kellett közel kerülnöm ehhez a témához -bár anno a szakdolgozatomat is erről írtam, de az már régen volt- de most a közvetlen környzetemben szembesülök ezzel a marihuana-kérdéssel és olyan jó volna egy szakembernek a véleményét kikérni mert félek... Tudom, az ember attól fél amit nem ismer, de féltem őt is, meg a leendő családomat is... Tud valaki olyan netes szakembert, vagy valakit aki a témában jártas és válaszolna a kérdéseimre? Nem akarom elveszíteni a kedvesem, mert sajnos úgy érzem ez a probléma kezd a fejünkre nőni és kezdek becsavarodni. Szeretnék konstruktívan hozzáállni a témához,szeretnék meghallgatni több véleményt is. Előre is köszi!

bandi 2007.11.06. 19:01:29

hát nemtudom szerintem enyire nem komoly a lahikusok szemében ugytünik de ki kell probálni és át kell élni azt

Danika bácsi 2007.11.18. 19:48:50

Neharagudjatok nemtudtam végig olvasni a forumot mert a végére unalmassá vált. :P
Azon véleményeteket miszerint a marihuána káros hatásai egyén függöek teljes mértékben pártolom.
De mivan azokkal a fogyasztokkal (én is... ismerek egyet :D) akik pozitív hatásokat vélnek felfedezni a marihuána hatásaiban, a kedélyállapot javulásán kivül? Pl "ismerösöm" mél
yebben vél hallani hangokat és szinesebben vél látni képeket.Több év szivás után pedig azt is meri állítani hogy a tanulásban is segitségére van (természetsen nem a matematikára gondol) Átérzi a müvészetet és mélyebre lát a logikus gondolkodást igénylö feladatokban is.Az ö elmondás szerint is könnyen meglazul a rövidtávu memoriája ,ha nemhasznositja azt folyamatosan.De ezt a veszteséget azután hogy a problémát megtanulta kezelni elenyészönek tarja.És azt mondja nemhalna bele ha nemlenne több fü a földön de mindenképp sajnálná mert egy számára kedves dolgot veszitene el.Valahogy sikerült több iskolát is elvégezni rendben van a párkapcsolat és családi valamint anyagi ill munkahelyi problémái is csak épp annyira vannak mint bármely más embertársának.

István a tapasztalt 2007.12.21. 15:46:13

Sziasztok ! Lehet hivatkozni mindenféle, sok esetben elfogult vagy félrefordított tudományos szövegekre, a marihuána káros hatásai biztosan egyénfüggőek ! A tartós fogyasztás legalább 60%-ban jelentős motivációhiányt, 20%-30%-ban depresszáns lelkiálapotot(akár skizoid gondolkodást) IGENIS OKOZ ! Vigyázni kell vele, mert nem 1-2 nap eredménye ezek kialakulása, hanem nehezen észlelhető, lassú folyamat. Viszont... a tartós fogyasztás megszakításával 1-2 héten belül az esetek zömében mentálisan (és emócionálisan) helyreáll az egyén teljesen, csak tudjon leszokni addig. Az alkalmi fogyasztásnál (szerintem max heti 2 alkalom) káros hatások nem jellemzőek, a drog hatása egy kellemes lazulás, pihenés átgolgozott hét után, stb... ezzel véleményem szerint nagy gond nem tud lenni. DE! Ha napi rendszereséggel fogyasztod : ne hazudj magadnak, és másnak se!!! tönkreteheti az életedet !

Barbi the strange 2007.12.26. 04:08:50

na ez az a dolog,amire napokon keresztül lehetne felsorakoztatni a pro-kontra érveket....a fű az,amihez nemlehet szerintem 1 általános diagnozisba beskatulyázni az embereket...
mert másként érvényesül az emberekben.szerintem abszolut csakis a szociális,és családi háttér az,ami ezt befolyásolja.meg persze az egyén gondolkodása.ha valaki rendszeresen sziv,de ezek a dolgok rendezettek az életében,akkor nem érvényesülnek a marihuána negativ oldalai.olyan ez pl,mint egy matekpélda:D számitsd ki,hogy annára mennyire hat a >>marihuána pszichozis>amotivácios szindroma>jó élete van>nehéz

Barbi the strange 2007.12.26. 04:11:52

hát nemtom mért maradt le:D


na ez az a dolog,amire napokon keresztül lehetne felsorakoztatni a pro-kontra érveket....a fű az,amihez nemlehet szerintem 1 általános diagnozisba beskatulyázni az embereket...
mert másként érvényesül az emberekben.szerintem abszolut csakis a szociális,és családi háttér az,ami ezt befolyásolja.meg persze az egyén gondolkodása.ha valaki rendszeresen sziv,de ezek a dolgok rendezettek az életében,akkor nem érvényesülnek a marihuána negativ oldalai.olyan ez pl,mint egy matekpélda:D számitsd ki,hogy annára mennyire hat a >>marihuána pszichozis>amotivácios szindroma>jó élete van>nehéz

Barbi the strange 2007.12.26. 04:14:29

nemiszem el,h nem küldi el az egéész szöveget..:( :D

Barbi the Strange 2007.12.26. 17:36:05

na ez az a dolog,amire napokon keresztül lehetne felsorakoztatni a pro-kontra érveket....a fű az,amihez nemlehet szerintem 1 általános diagnozisba beskatulyázni az embereket... mert másként érvényesül az emberekben.szerintem abszolut csakis a szociális,és családi háttér az,ami ezt befolyásolja.meg persze az egyén gondolkodása.ha valaki rendszeresen sziv,de ezek a dolgok rendezettek az életében,akkor nem érvényesülnek a marihuána negativ oldalai.olyan ez pl,mint egy matekpélda:D számitsd ki,hogy annára mennyire hat a >>marihuána pszichozis>amotivácios szindroma>jó élete van>nehéz

Barbi the Strange 2007.12.26. 17:40:06

aki még ezekután hisz bennem az itt olvassa el:D www.fileden.com/files/2007/2/27/828500/szerintem.txt

estee 2007.12.29. 16:52:06

Sziasztok. Nem pro-kontra érveket szeretnék fesorakoztatni, már mindent leírtatok. Az, hogy vki függővé válik -e bármitől is, ill. milyen mértékben, ezenfelül ennek milyen negatív hatásai vannak, szerintem a következő kondícióktól függ:

-mentális és fizikai állapot
-családi háttér, társadalmi helyzet, baráti kör
-párkapcsolati jellemzők (magányos? akár házasságon belül is!!!)
-intellektus és empátiakészség
-önismeret, önbecsülés
-anyagi helyzet

Akinél nagyjából az összes szempont rendben van, nyilvánvalóan kevesebb eséllyel szokik rá bármire, legyen az cigi, fű, alkohol vagy éjféli nasi. De milyen ritka is ez! Minél több probléma jelentkezik, annál valószínűbb a menekülés, vagyis a pótcselekvés, ill. az, hogy milyen mértékben műveli a függőségét (én pl kb 8 éve szívok, egyszeri kétéves kihagyással-nem tagadom, vannak negatív mellékhatásai, de pszichózist vagy pánikbetegség tüneteit szerencsére nem fedeztem fel.) A hozzászólások között is találni a fenti szempontokra jónéhány példát. Vehetnénk az én életemből is.

Én a nikotinfüggőséget és a füvezést álítanám szembe.
Az biztos: nem találkoztam még olyan emberrel, aki felnőtt fejjel szokott volna rá a cigarettára(marihuána esetében ez tán gyakoribb), ez egyértelműen tizenéves korban társaság hatására kialakuló sok esetben életen át tartó rossz szokás, amivel ráadásul embertársainkat is veszélyeztetjük (passzív dohányzás). Mintha nem vennék észre, mekkora terhet jelent ez pl a társadalombiztosításra, a rengeteg rákos és szív-érrendszeri megbetegedések személyében(persze az erre költött pénz adó formájában visszajön, csakhogy nem a megfelelő helyre - sztem ennél nincs felháborítóbb dolog!) Nem hiszem, hogy a rendszeresen füvezők esetében is ez lenne a helyzet, vagyis ezrével árasztanák el a pszichiátriát a fű-skizók... bár ez csak feltételezés, kérlek, cáfoljatok meg, ha nincs igazam.

Egy biztos: minél fiatalabb korban, teljesen kialakult szémélyiség nélkül elkezdeni nagyon veszélyes.

Megjegyezném, korántsem vagyok szakértő, amit leírtam, az mind személyes tapasztalat és szubjektív.

Barbi the strange 2007.12.30. 23:12:07

most kb azt irtad le,amit én..:D

András2 2008.04.21. 13:56:32

Elolvastam 1-1 hozzászólást, én úgy gondolom hogy az egész hatásmechanizmusa egyén függő, és alapjaiban véve semmit sem változtat, vagy old meg hosszú távon. Rövid távon annál inkább, ezért hisznek benne sokan. Azonban néhány év és kiderül a reális valóság, hatványozottan. Ez a véleményem.

Dave 2008.07.28. 15:36:35

Nos igen, kijön azért a commentekből a vége:

1. alkami fogyasztás még ok (heti 1 max 2)
2. rászokás gáz: egyéntől függő pszihés és fizikai (izületek) zavarok, alulmotiváltság igenis létezik !!!

Konzekvencia : aki sokat nyom, szüneteltesse, télleg csak 1-2 hétre, de aztán ne szokjon vissza, és ne hazudjon magának : "Méég ma nyomok, ezért meg azért" ismerős ?

Skizofréniát szerintem nem okoz, de a hajlamosoknál igen destruktív tud lenni, illetve skizoid gondolkodás bárkinél kialakulhat !

Mage · http://mage.hu 2008.08.12. 20:48:27

Gondolom, amíg a világ el nem pusztul teljesen, vitatni fogják a Marijuana káros lelki hatásait.

Miért van az, hogy minden ismerősöm, aki rendszeresen és régóta szív, lelassult, tompa, világtól részben elvonultan él és beilleszkedési problémás? Mintha az életerő halványodna el bennük.

Nem végeztem tudományos kutatómunkát a kérdésben. 12 év partyélet pontosan elég a mintavételhez.

Gyakran tapasztaltam úgy, hogy kifejezetten az érzékeny, színes, komplex lelkivilágú emberek tompítják magukat rendszeres THC fogyasztással, hogy elviselhetőbb legyen számukra a világ. Egyszerűen csökkenjen az érzékenységük. Sajnos ezzel együtt jár, hogy nem jutsz velük messzire, hiába szeretnél, legyen az közös munka vagy párkapcsolat.

ma'te' 2009.08.25. 23:26:47

Az hogy a fu okoz-e pszihes betegsegeket arra nem tudnek valaszolni viszont egy ket dolgot ami tapasztalat es nem egy kivulallo elmelete azt szivesen megosztom.Szoval en meg a barataim megrogzott fu rajongok voltunk eveken keresztul , mert mi meg ugy tanultuk a nallunk tapasztaltabb fuvesektol hogy hat a futol nem leszel fuggo , beteg meg ilyenek , hanem jol betepsz es masnapra nem lesz semmi bajod.Na hat en alapbol egy enyhen melankolikus , a vilag nagy dolgain sokat toprengo kicsit felos gyerek voltam , de igazabol akkor kezdett el bajom lenni az egesz fuvezesbol amikor eldontottem hogy leallok mert vagyok mar eleg felnott ahoz hogy ne legyen szuksegem hasonlo szerekhez es ott van a baratnom es jo lenne ha vegre buszke lenne ram hogy le tudtam mondani arrol a szerrol amire egy kissebb elet filozofiat epitettem fel.Es ugy terveztem hogy fokozatosan szallok le , hogy ne razzon meg a hirtelen abba hagyas olyan nagyon es kezdtem kutakodni a neten hogy egyaltalan okoz-e valami rosszat a fu amibol soha semmi bajom nem szarmazott.Aztan ra akadtam erre a fuggoseges , ammotivacios , depresszios skizofrenes temara a neten es par nap mulva mar kezdtem erezni azt hogy hu en tenyleg csak akkor vagyok boldog ha tepek , meg nem vagyok egy egyenes ember es hogy mennyit hazudtam fiatalkoromba es ez addig ment amig egy szep nap osszedobtam egy olyan elmeletet a drogok altal okozott szemelyiseg zavarokrol csak ugy az uresbe hogy bele betegedtem ugy mond es mar egy eve szenvedek ebben a panikbetegsegnek neveett semmiben amirol olvastam kb masfel evvel ezelott a neten egy antidrogos kampanyban.Aztan ott van meg ket baratom az egyik maniakus depresszioval volt kezelve egy evig asszem vagy tobb nem tudom es a masik akitol vagy ket evig hallottam hogy "ember szaljal le a furol" mert neki nagyon rossz lett es azt hiszi hogy a futol van de nem megy el dokihoz mert o nem az a fajta es van meg egy baratom aki megrogzott nihilista lett es verekedig az utcan meg kocsmakban es kiutalta a baratait es a baratnojet de szerinte ennek a fuhoz semmi koze , mert o meg mindig nyomja es jol van es akkor van az a baratom aki nem szokta mondani hogy ha rosszul van az imidzse miatt , o aztmondja hogy hat o azert szalt le mert rajott hogy a baratnoje az fontosabb , de azert ha haza jar (mert el van koltozve) mindig ossze jon egy masik lannyal es akkor van a gyerek akihez amugy semmi kozom nincsen csak sulitarsam az egyetemen es egyszer csak felhivtak hogy mennyek mar at mert baj van vele es halucinal es arrol beszel hogy mindenkit megol mert elvettek a muveszetet.Es hat o volt sajnos az a pont ahol en is megomlottam es ra ket napra jott az elso panikrohamom es aota hajlamos vagyok sajat magamrol azt hinni hogy nekem is az a bajom mint a sracnak es egyszer csak eljon a total meghasadas de ne mondjam hogy mar egy eve ez van szinte minden nap , ujjabban azert egy heten egyszer ketszer meg ugy is hogy kozbe rajovok hogy ez nem igaz es az elet szep es jo es maskor meg minden nem jo es csunya es akkor jonnek ezek a szorongasok felelmek panik rohamok vagy mik.Voltam orvosnal aki felirt valami depresszio gyogyszert az elso het jo lett leszamitva a hanyingert , szedulest , uresseget es szaj szarazsagot de ket het utan egyre feszultebb , idegesebb lettem es el telt ugy egy nap hogy nem tudtam leszallni az agyrol nehogy valami hulyeseget csinaljak magammal es masnapra mit ad isten alergias lettem.es akkor felhivtam az orvosomat hogy na most mi legyen , es azt mondta varjak par napot mul-e az alergiam ... hat mult es az alergiaval egyutt a pszihiaterem Isten nyugtassa , autobalesetben meghalt mielott megmondta volna hogy akkor mit csinaljak.Aztan meg mentem mas orvoshoz aki olyan gyogyszert irt fel amirol azt olvastam hogy az ilyen antidepresszans nem is igazan oldja direktbe a panikomat es csinalhat az is eleg rosszat hogy ugydontsek na ezt sem fogom megenni.Es akkor jottek a mindenfele orbancfuvek , valerianak , es egyebb ilyen magikus ereju gyogynovenyek amivel egy evig eltem aztan ugydontottem jo hat ez se hat , sot mintha egy szinten rosszabbul is lennek.Es akkor jon most a kerdesem a dologgal kapcsolatba : lesz ez meg jo szerintetek?vagy van valami jo tipp esetleg?akkor ez most elvonasi tunet , idegbaj , vagy csak a kepzeletem?ha van tipp wonder_to_welcomeland@yahoo.com ez egyben yahoo messenger id.-is meg email cim.Irtam kommentet a panik blogon is mert hat nem is tudom mar eldonteni hogy akkor most mi is a bajom.Es az van hogy a sok aggodalom es emesztgetes es felelem meg szorongas miatt mar nincs semmi eletem szinte , aztan valahogy igy 22 evesen nem szeretnem feladni mert nem igy kepzeltem az egeszet.remelem hasznal az info azoknak akik azt szeretnek kitalalni hogy jo-e a fu vagy rossz es ha netan rossz akkor mi erre a gyogyszer , mert hat ha mar szivet ultetnek at akkor szerintem ez is egy ido utan megoldodik csak birjuk addig arcal a szegyent a szokatlan viselkedesert kedves sorstarsaim.es ha van valami hasznalhato informacio kerlek kuldjetek mert az idom ked egyre kevesebnek tunni sott mar mintha nem is lenne idom csak ugy egy nagy semmi ami minden nap ugyan olyan.elore is koszi , sok sikert ,
Mate.

andrew218 2010.06.02. 14:41:38

Sziasztok!

Futolag elolvastam a velemenyeket.Sok dologgal egyetertek viszont sokan azt sem tudjak hogy mirol van itt szo,masoknak es sajat maguknak is hazudnak.Nem akarok arrol irni hogy a fu milyen karos az egeszsere vagy hogy milyen gyogyito hatsai vannak csak a felszines tudasommal vilognek.Inkabb az erzeseimet es az OSZINTE tapasztalataimat irom le hatha segitek masoknak.
23 eves vagyok es masfel eve elek fuvel.Kezdetben hetvegenkent szivtam a haverommal EGY spanglit.Szigoruan diszko elott vagy kozben szivtunk,a het tobbi napjan eszunkbe sem jutott.
Ez ment kb ket honapot aztan rakaptam.Kovetkezett 4-5 honap mikor a reggeli kaveval nem cigit hanem fuvet szivtam,a nap 24 orajabol kb 16-ot be voltam allva.
Tehat ha valaki azt mondja hogy a fu nem okoz fuggoseget akkor az vagy hazudik(maganak is) vagy meg nem telt el annyi ido hogy megtapasztalja(fuggoseg nem egyik naprol a masikra alakul ki gyakran honapok kellenek)
4-5 honapi intenziv szivas utan kezdtem belatni hogy barmennyire is hazudok magamnak kemenyen rakaptam akar fuggonek is nevezhetem magam.
Az eletem szurke,egyhangu es nehezebb lett.Imadtam csajozni,bulizni de mar ez sem erdekelt csupan legyen meg a cucc helyezzem kenyelembe magam(lehetoleg egyedul) es erezzem azt a jo erzest....
Szerencsere volt annyi tartas bennem hogy szep finoman lealltam.Azt tapasztaltam ha mind csokentem a szivasok gyakorisagat nem olyan kellemetlen a leszokas.Egy honap alatt odaig jutottam hogy csak este szivtam.KB 3 honap alatt elertem hogy csak penteken esetleg szombaton szivok.
Persze mindenki mas, mindenkire maskepp hat,kell vigyazni vele.Amugy mint mindennek a fuvezesnek is vannak pozitiv hatasai nem allitom hisz en is szeretem.
Fontos kerdes hogy ki miert sziv.Tapasztalatom szerint a legtobben unalombol szivnak en is az unatkozok taborat gyarapitom(unalmasak a napok semmi akcio...igaz?)
Azzal viszont nem ertek teljesen egyet hogy kapu a kemeny drogok iranyaba viszont van egy olyan hogy mikor kiprobaltuk pl a fuvet nem riadunk annyira vissza mastol sem hiszen mar ugyis drogozunk...Amugy szerintem a legnagyobb problema az hogy haverok diler stb elonyos,olcso ajanlatokat tesznek hogy mast is kiprobaljunk....Szemely szerint en sosem kivantam mas drogokat abbol az egyszeru okbol kifolyolag hogy nem tudom milyen tehat nem is kivanhatom...
Fontos h munkan kivul az embernek legyen valami hobbyja,ez talan csokenti a raszokast.
Azt hogy mennyire karos....hat nem tudom van akit tonkretesz eloszor lelkileg kesob testileg,van akire lenyegesen kisebb a hatasa(pl:ismetem 93 eves nenit napi 3 csomag cigit szivott es virult, mas 30 evesen meghal tudorakban..)
Tehat az en velemenyem hetvegenkent el lehet nyomni 1-2 spanglit ez a mennyiseg talan ami nem valtoztatja meg az eletminoseget de szigoruan kell vigyazni hogy ne lepjuk tul a hatart.Aki pedig nem probalta szerintem jobb ha elmegy egyet nozni vagy vezetni, kit mi mozgat mert lehet pont o az akire a hatasa karosabb.

Raverem 2011.03.04. 20:14:10

Akik az ilyen, és ehhez hasonló tudományosnak beállított cikkeket /írják/ összeguglizzák, nagyon tudom sajnálni, hogy szegényeknek, nincs más dolguk, mondjuk ha jól keresnek vele az más... mert akkor én is írkálnék magyar nótát is. Vajon a cikk szerzője, leült valaha is és kizárólag tudományos kísérleti céllal elszívott egy szál viccescigit? Nem hiszem. Ugyanis, a rövidtávú hatásait biztosan nem ismeri, a hosszútávúakról meg nem is beszélve, csak ugyan azokat a közhelyeket puffogtatja, amit általános iskolában hallott megelőzőórán, egy olyan nénitől vagy bácsitól, aki még parlagfüvet sem látott egész életében nemhogy kendert. Egyébként, ez csak egy gaz, olyan mint a dohány meg a káposzta vagy a pálmafa levele, és hogy én, vagy más ember ezeket a növényeket hogyan, és mire használja fel, abból nem kell egészségügyi meg politikai, meg jogi vitát fabrikálni, hogy az ilyen cikkíróknak, meg kutatóknak meg húdeokosvagyok vetítektemegcsaknézel embereknek legyen munkájuk meg pénzük webcam sexre mert szerintem még kurvát sem látnak élőben szóval ez csak terelés az egész, az a gondja az országnak hogy a fű forgalmából nem jut bevételhez, legalizálni meg nem meri mert kilógna a sorból... inkább azzal kéne foglalkozni, hogy mindannyian miket szívunk be minden egyes lélegzet vétellel olyan toxikus anyagokat amitől 1-2 éven belül rákot lehet kapni.

Meg milyen depresszió? Az van anélkül is inkább a fű az ami kitud egy kicsit zökkenteni, a hozzászokásról meg annyit, hogy na és? mindenkinek kell egy szenvedély de valami miatt megakarnak fosztani mindenkit a szenvedélyétől mert akkor nem lesz hasznos tagja a társadalomnak... a munkamániai is káros szenvedély azért mégsem csuktak még be senkit... akkor ellehet gondolkodni... amúgy én azért is ütnék, ha a kedvenc ásványvizemhez nem jutnék hozzá, nem csak drogtól lehet függni, és akkor még nem beszéltünk a THC gyógyhatásairól pl. a fájdalom csillapítóhatása aminek nemrég vettem nagy hasznát mert már fetrengtem a fogfájástól,
vagy pedig az anyagcserére gyakorolt kedvező hatásáról, valamint a méregtelenítő hatásáról, ami egyrészt annak köszönhető hogy kicsit megmozgatja a szívet az meg ugye az egész belszervet még a zúzát is. Az amotívációról meg annyit hogy beszívva motiváltabb az ember mint egyébként és az érzékei is kiéleződnek a helyett hogy tompulnának, de ha ennek csak a fele igaz akkor is jó mert rohadt jó érzés, mikor mindenki be van feszülve, én meg szemberöhögöm... beszívva meg vezetni egy élmény, a mellet hogy gyorsabban reagálsz mint egy vadászpilóta még a sebesség is ráadja, sajnos eddig csak NFS-ben próbáltam mert jogsim nincs.. de nem ez akadályozott meg hanem az hogy kocsim sincs, mert füvet vettem az árából.
süti beállítások módosítása