Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Öröm és egészség összefüggése

2006. november 14. 07:06 - Füredi Krisztián

Vajon összefügg-e az öröm, a boldogság az egészségi állapotunkkal. A boldogabb, örömtelibb emberek fizikailag egészségesebbek, ellenállóbbak-e az átlagnál? A választ keresve egy kutatócsoport megvizsgálta, hogy a boldogabb emberek ha megfertőzik őket betegségek kórokozóival, akkor kevésbé kapják-e el a betegséget. Ennek nyomán tudományosan is beigazolódott, hogy az örömteliség erősíti az immunrendszert, és ellenállóbbá teszi a szervezetet a megbetegedésekkel szemben. Erről szól az alábbi írás.

"A Psychosomatic Medicine folyóiratban közölt kutatást 193, 21 és 55 év közötti, egészséges felnőtt részvételével végezték el. A páciensek orvosi ellenőrzésen vettek részt, s különböző teszteket végeztek el, melyekkel érzelmi életüket mérték fel. E téren pozitív beállítódásukat boldogságuk, nyugalmuk és kedvességük fejezte ki. Negatív érzelmi életükre idegesség, szomorúság, depresszió, harag és nyugtalanság utalt."

A teljes cikk itt
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr4217736

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Boom Beach IOS Hack 2018.01.29. 06:16:14

Retro növények kezdőknek 1. - Szobakertész

Trackback: Hogyan legyünk boldogok? 2011.03.31. 21:41:53

Gondoltam, ezzel az apró témával indítom blogomat... Na jó, bevallom már most, hogy nem tudom a választ. Pedig ez az a kérdés, ami titkon mindannyiunkat a legjobban érdekel. Úgy tapasztaltam, aki másvalamit jelöl meg életcélként, a "célt" kic...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.11.14. 10:10:47

Nekem úgy tűnik, itt már a cikkíró átértelmezte a dolgot, az alábbi mti-s hírben még másképp van: index.hu/tech/ihirek/?main:2006.11.14.&287882
"A negatív érzelmek, a depresszió, az idegeskedés és a harag nem növelik annak kockázatát, hogy az illető az átlagnál nagyobb valószínűséggel kapja el a náthát"
Érdemes lenne megtalálni a cikk eredet(ij)ét a bulvárhírek helyett.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.11.14. 23:09:33

Szerintem a belinkelt cikk sem állít ilyet.

Az alábbi konklúziót vonja le:

"Megfigyelték, hogy a magas pontszámot elért, pozitív érzelmi jellemzőket mutató egyének körében kevesebb megbetegedést tapasztaltak.

Természetesen bárki lehet beteg. A boldogság nem jelent egyben egyértelmű biztosítékot az egészségre. A negatív érzelmek sem okolhatók közvetlenül a betegségek keletkezéséért."

Mick · http://linkajanlo.buzz.hu 2006.11.15. 01:41:12

Üdv! Most találtam a neten egy érdekes cikket. Talán érdekelni fog...

www.origo.hu/noilapozo/eletmod/20061114gyerekszelidites.html

Jó munkát! Csak így tovább!
süti beállítások módosítása