Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Internetfüggőség az Index olvasói között

2006. november 24. 11:24 - Füredi Krisztián

Nemrég szó volt az Internetfüggőségről és tüneteiről, illetve egy amerikai Internetfűggőség vizsgálatról.
Nemrégiben az Index olvasói között volt egy felmérés, amely azt igyekezett vizsgálni, hogy ki milyen mértékben netfüggő. Természetesen a felmérés nem reprezentatív a magyar lakosságra nézve, illetve az Index olvasóira vonatkoztatva sem, hiszen nyilván (vagy legalábbis feltételezhetően) nagyobb mértékben töltik ki azok, aki feltételezik, hogy akár lehetnek Internetnetfüggők is akár vagy ahhoz közel állnak, míg azok, akik biztosan tudják magukról, hogy nincsenek ilyen veszélyben, azok nem töltik ki. Persze mindeközben  a függőségeknek sokszor jellemzője az, hogy a függő személyek nem hiszik vagy fogadják el, hogy függőek.
Mindezzel együtt azért arról a 16.000 emberről mindenképpen reprezentatívak az eredmények, és ezzel együtt ez igen nagy szám ahhoz, hogy érdemes legyen megvizsgálni az eredményeket.
Érdekes adat, hogy a válaszolók 55%-a úgy gondolja, hogy nagyon gyakran előfordul, hogy több időt tölt az Internet előtt, mint amennyit tervezett vagy szeretne.
Erről a kutatásról szól az alábbi írás.



A teljes cikk itt



Pszichológia lap
11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2918706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamy (törölt) 2006.12.19. 22:53:18

Szerintem az internet függőséget is ugyan olyan komolyan kell venni mint az alkoholizmust vagy a dohányzást. Hajlamosak vagyunk könnyedén kezelni ezt a témát, pedig nem az. Talán azért teszünik igy, mert az internet függőség során fellépő egészségügyi és szociális gondok nem annyira erőteljesek mint például az alkoholizmus esetén.

teodora 2006.12.19. 23:01:18

Ha nem lépnek fel ugyanolyan komoly problémák, akkor miért kéne ugyanolyan komolyan venni? És az alkoholizmust és dohányzást szerinted komolyan veszik az emberek Magyarországon?

szamy (törölt) 2006.12.19. 23:15:24

Kedves Teodora! Bármilyen kényszerbetegséget komolyan kell venni! Az elhanyagolás az ismert gondokhoz vezet. Az egy dolog, hogy az emberek nem veszik komolyan az alkoholizmust és a dohányzást Magyarországon, hiszen egy részük éppen fogyasztó, esetleg függő. Az ilyen ember ezt soha sem fogja beismerni. Az internet függők viszont elismerik függőségüket. Hogy akarnak-e ez ellen tenni valamit vagy sem az már más kérdés.

Tényleg függő 2006.12.20. 09:08:12

Sziasztok!

Én tényleg netfüggő vagyok. Sajnos több értelemben is.
A legnehezebb az, hogy szexképeket nézek álandóan a neten, és ehhez párosul chatszex is, és stb.
Sajnos nem tudom megállni, hogy ne csináljam. Minden így eltöltött több óra, sőt nap(!) után megfogadom, hogy nem, sőt minden reggel úgy kelek, vagy úgy ülök le a gép elé, hogy ma nem ezzel fogok foglalkozni, úgy is tűnik, hogy kibírom, aztán egyszercsak valahogy átfordul a dolog, és már megint a szexoldalakon vagyok, majd pedig lépek be a chatre szexchatelni.

:-(

timi 2006.12.20. 23:08:52

Szerintem ez nem internetfüggőség,hanem sexfüggőség,vagy valami új kategória,internetchatsex függőség.
Az a baj,hogy aki olyan típus,az szinte bármitől képes függni,ha az egyikről leszokik,utána biztos talál valami mást,amitől függeni fog.
Szerintem menj el pszichiáterhez,vagy pszichológushoz,vagy beszéld meg valakivel a problémádat,ha tudod.

timi 2006.12.20. 23:49:27

Tényleg függő
Találtam egy tök jó oldalt a neten.www.szorongas.com/kerdezz/index.php
Itt pszichológus válaszol,ha problémád van,csak regisztrázni kell.

szamy (törölt) 2006.12.21. 00:05:23

Szia Tényleg függő! Meg tudod csinálni, hogy leszokjál a netfüggőségről! Ez csak akarat kérdése. Úgy nem fog menni, ha megint és megint a gép elé ülsz. Ne is közeledjél a géphez! Például a dohányos számára is nagy a kisértés, ha ott lapul a zsebében a csomag cigaretta.

John 2006.12.25. 15:14:29

Szamy

Hagyjuk már ezt a "betegség" szót! A legnagypobb betegséget ma az okozza, hogy az orvosok, pszichiáterek és pszichológusok, naponta hatvanszor hizzák a frászt az emberekre a médián keresztül. Aki sokat néz TV-t, vagy hallgat rádiót, az egy állandó rettegésben él attól a téves elképzelésből adódóan, amit az orvosok táplálnak belé. Nevezetesen, hogy minden amit tesz beteges, amitől félnie kell. Aztán meg csodálkoznak, hogy kígyózó sorok vannak az idegosztályon, vagy a pszichiátriákon. Az, hogy valaki sokat ül a számítógép előtt, semmivel sem függőbb, mint ha valaki ugyanannyi időt tölt a TV előtt, vagy akár a hobbihának szentelve. Gondolom azt sem nevezed "betegesnek", ha valaki szeret olvasni, és naponta akár 2-3-4órát olvas. Ez is csak egy szenvedély, ami adott esetben éppen a szellemi, lelki ellazulást hivatott biztosítani az ember számára, kilépve kicsit a mai, már-már élhetetlenül műanyag és túlszabályozott világból. Az internet ugyanezt adja, mint ahogyan a számítógépes játék, vagy akár egy egészen másféle hobbi -legyen az autószerelés vagy bélyeggyűjtés, teljesen mindegy-. Nagyon kérek minden olvasót, ne dőljön be annak, hogy amit tesz az beteges!!!! Ezt csak belénk akarják beszélni, és valójában ettől leszünk betegek, mert már mindentől félni kell, mindentől bűntudatunknak kell lenni, mert lassan mindenről azt állítják, hogy az káros, beteges, rossz, kerülendő szégyenteljes, nem normális stb. Szvsz a legbetegesebb az, amit ezek az un. szakemberek művelnek a médiában. Ez már a hisztériakeltés esete. Nézd meg itt oldalt a cikkeket. A 90%-a arról szól, hogy nem normális, beteges amit teszünk. Persze vannak megalapozott állítások is, de ezeknek a valós BETEGSÉGEKNEK a száma elenyésző a globális, teljesen felesleges hisztériakeltéshez képest!!
Netfüggőség tehát létezik, de ez nem beteges, és nem kell kezelni. Mint ahogy azt sem kell kezelni, ha valaki szeret pl. rejtvényt fejteni, és akár napi 5órát tölt ezzel a tevékenységgel.

timi 2006.12.26. 13:44:48

Kedves John.
Az,hogy ki mit nevez betegségnek,és mit nem,nyilván relatív,hisz ez pl.népcsoportoknál is változik,de azért valahol meg kell húzni a határt.Persze a pszichiátria jó üzlet,manapság már divat pszichológuhoz,meg pszichiáterhez járni,de azért sokszor valóban szükséges a kezelés.

Asszem 2006.12.26. 14:25:01

Egy betegség akkor is ugyanolyan betegség marad, ha sokan azt hiszik, szenvednek tőle, holott nem. A nátha ugyanolyan rossz, még akkor is, ha tele van a város nátha elleni szerekkel. A nátha akkor is rossz, ha nagy biznisz náthás embereket gyógyító szereket árulni.

A függőség önmagában nem betegség, de ha a személy vagy környezete már szenved tőle, akkor az, függetlenül, hogy milyen formában nyilvánul meg, és mennyi időt vesz igénybe.

Van, akinél 4-6 óra netezés tényleg a feltöltődést szolgálja, de pl. a Tényleg Függő által beírt hozzászólás számomra azt mutatja, hogy tényleg van ilyen betegség.

John, a média által közvetített képet nem a pszichológusok és pszichiáterek határozzák meg, hanem a kereskedelem, őket hibáztasd, ha mindenáron bűnbakot akarsz keresni.
De a legjobb lenne a médiát sokkal komolyabban oktatni az iskolákban.

Monika72 2008.09.05. 13:11:58

Az én gyerekeim órákat képesek a gép előtt ülni. Csak azért nem ülnek ott egész nap, mert hárman vannak és már is hozzá szeretne férni. Na ezt már mindenki függőségnek mondaná. Viszont a legjobb mikor haza vágják a gépet, és néhány hétig abszolut nincs gép mert szervízben van, és látom, hogy teljesen jól megvannak nélküle is. Nincsenek elvonási tüneteik.
Tényleg függő! Dobd be a szervízbe a gépedet, vagy tedd fel a padlásra egy darabig. TELJESEN SZÉTSZERELVE!!!!! És úgy nézd meg kibírod-e. :)
süti beállítások módosítása