Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Fiatal agy könnyebben tanul

2006. november 26. 07:05 - Füredi Krisztián

Nyilvánvaló, hogy a fiatalok, a gyerekek könnyebben tanulnak, mint az idősebbek. Ennek az agy frissessége az oka, hiszen fiatalon még másmilyen az agy szerkezete, struktúrája, sokkal több a "kihasználatlan" idegsejt, és így könnyebben megy az információk beépítése, tárolása.  Erről, illetve egy ezzel kapcsolatos kutatásról szól az alábbi írás.
Mit tehetünk viszont azért, hogy a nem gyermeki agyunk mégis friss maradjon minél tovább? A válasz az, hogy tanuljunk folyamatosan, akár felesleges vagy feleslegesnek látszó dolgokat, ugyanis az agyunk hasonlóan működik - ebből a szempontból, - mint az izomzatunk. Ha használjuk, akkor friss marad, könnyebben tanulunk, és nehezebben felejtünk, ha viszont nem használjuk, akkor ez idővel már szélsőségesen nehézzé is válhat akár. Másrészt az információ tárolásának nem csak az kedvez, ha fiatal az agyunk, hanem az is, ha sok tudással rendelkezünk, mert abban az esetben a meglévő tudásunkhoz sokkal könnyebben kapcsolódnak az új eleme.


"Az 1 mikron széles felvételekből kiderült, hogy a néma szinapszisok sokkal gyakoribbak a fiatal agyban, és elsősorban akkor szólítják őket a sejtek, amikor friss emlékek áramlanak be az agyba. Ilyenkor az ingert észlelő receptorok aktívvá teszik ezeket a szinapszisokat. Az idősebb agyban kevesebb a néma csomópont, a kutatók szerint azért, mert a receptorok többségüket már felhasználták, így az idősebb agynak a korábban aktivált szinapszisokat kell újra használnia, amit jókora adag, a kémiai jelek átvitelét tápláló neurotranszmitterek bejuttatásával ér el, fokozva a szinapszisok erejét."

A teljes cikk itt
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr2519109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Graphic 2007.02.13. 22:56:06

egy fontos kérdés : mivan ha sokat használjuk az agyunkat,tanulunk,olvasunk,folyamatosan művelődünk (tudom a hosszútávú memória az végtelen) de mivan akkor ha agy lefárad és mi még akkor hajtjuk?

tistedur 2007.02.13. 23:03:00

akkor jön a fejfájás.
süti beállítások módosítása