Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Interneten betegítik mégjobban egymást az anorexiások

2006. december 13. 07:08 - Füredi Krisztián

Nagyon sok anorexiás beteg az interneten kap segítséget ahhoz, hogy hogyan tud még soványabbra fogyni, hogy hogyan küzdheti le az éhséget, milyen praktikákat alkalmazhat a hányásra, éhezésre, fogyásra. Az is előfordul, hogy valaki segítséget keres a neten, hogy hogyan tudná leküzdeni az anorexiát, és közben olyan fogyókúrás tippeket talál, amelyek megtetszenek neki, és kipróbálja. Erről ír az alábbi cikk.

A témáról rendszeres írások találhatók a testképzavar.blog.hu (test+kép=zavar?)oldalon

"A kutatásban résztvevő 76 fiatal közül legalább74 látogatott már meg valamilyen, az étkezési zavarokat pozitív színben feltüntető oldalt. A megfigyelések szerint, akik rendszeresen olvasták ezeket, lassabban gyógyultak, könnyebben estek vissza, mint azok, aki csak egy-két alkalommal látogattak el ilyen honlapokra.
"A szülők, akik nem engedik el a gyerekeiket ismeretlenekkel bulizni, vagy megkérdezik tőlük, kivel beszéltek telefonon, bele sem gondolnak abba, hogy az interneten is létrejöhetnek hasonló közösségek, mint a való életben" - mondta Peebles.
A kutatók szerint a legnagyobb problémát éppen a felépülést segítő oldalak jelentik. Ahogyan egy 19 éves lány írja: "Bulimiával küzdöttem, és próbáltam olyan oldalakat keresni, amelyek segítenek kigyógyulni ebből a betegségből, és néhány személyes történetben volt egy pár érdekes fogyókúrás tipp, meg internetes oldalak, és úgy gondoltam, megnézem őket. Így kezdődött az egész."

 

A teljes cikk itt

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6822255

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: stop debt collector harassment 2017.09.21. 13:02:51

Crash Bandicoot: Timetwister (UNREAL ENGINE 4!) - A Mindenes!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2006.12.13. 08:28:35

jaj ez ilyen demagóg internet ijesztegetős cikk? arról is szólhatna, hogy hányan találnak mondjuk segítséget. bár nem tudom, erről nincs szó a cikkben, sőt, pont a segítőoldalak a mumus. de az eléggé kiderül belőle, hogy a tuskó amcsiknál írták, ahol mint tudjuk, 4 éves szexuális bűnözők tartják rettegésben az amúgy nevetségesen debil társadalmat... és most akkor mi lesz, te is letörlöd a blogodat, mert a net megront? :)

teodora 2006.12.13. 08:30:22

az meg kész röhej, hogy pont azon a site-on, ahol a cikk van, a jobboldalon már ott egy poll, hogy "Minek „köszönheted” a legtöbb plusz kilót az ünnepek alatt?" hahaha

str 2006.12.13. 14:31:53

naja, ez tényleg szánalmas. nagyaveszély stílus, jobb oldalt meg a plusz kilókról faggatnak. grat.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2006.12.14. 10:46:18

Ez sajnos tényleg jellemző, hogy a bulvár média egyszerre táplálja az elégedetlenséget az emberek saját testével kapcsolatban, és emelítt érdekes hírként az anorexiáról is írkálnak.
Sajnos a média nagyobb részénél nincs értéktudatos szemlélet.

timi 2006.12.19. 23:24:32

Szerintem ez az anorexia tényleg szörnyű betegség,de vajon miért van az,hogy kizárólag a jómódú térsadalmakban fordul elő?Érdekes helyzet,hogy Afrikában többszázezren halnak éhen akaratukon kívül,köztük egy csomó gyerek,a jóléti térsadalmakban meg halálrakoplalják magukat a tinik.

lizi 2007.02.23. 22:53:26

Kedves Timi!

Valóban igazad van,abban,hogy csak "jómódú"társadalmakban fordul elő az anorexia+ a bulimia,de azért mert mi nem az éhenhalás szélén vagyunk,nem kellene úgy tekinteni a dologra,mint valami luxusbetegségre.Azért mert valakinek van pénze,legyen beteg?!mert ez betegség.Tapasztalatból beszélek...

dóri 2007.03.05. 22:39:17

ez a betegség, szörnyű. Mindkettőet megtapsztaltam. borzalmas. Ezért nehogy valaki az internetet merje védeni, hogy csak ijesztgetés van! itt nem a világháló a lényeg!! hanem az, hogy ezt a borzalmat normális életstílusként tálalják. a pedofíliáva foglalkozó lapon mindenki kötelességtudóan megbotránkzoik, de az ilye oldalakná meg a net veszély hamisságát hangsúlyozzák. Emberek!!!

réka 2007.08.05. 20:16:57

szerintem is csúnya betegség,és nem értem mi a szép abban ha valakinek meg tudod számolni az összes csontját a bőrén keresztül.lehet valaki karcsú anélkül is,h agyonra éhezteti magát.arról nem is beszélve,h 10 év múlva már nem lesz gyomra amibe étel mehetne.lehet tornázni egész nap és akkor talán az alakjuk is "tökéletes" lehetne.

timi 2008.03.16. 20:38:13

Kedves Lizi!

Egy szóval nem mondtam, hogy aki jómódú legyen beteg, csak felmerlt bennem ez az érdekes helyzet, hogy mi lehet ennek az oka, merthogy a pszichológusok gyakran hivatkoznak a biopszichoszociális megközelítésre, multifaktoriális eredtre, az anorexiának nagyon sok oka lehet, de ha egyszer ez az egy biztos, hogy csak a jómódú társadalmakban fordul elő, ott is a felsőközéposztály tagjaiban gyakoribb miért nem ebből indulnak ki, és miért nem innen közelítik meg a problémát.Ehelyett a továbbra is jómódú buta tiniket befektetik a még jómódúbb luxuskórházakba, ahol az e.ü.személyzetnek nyilvánvalóan nem célja meggyógyítani őket, nekik is jobb ha egész életükben pszichiáterhez járnak ugye.Simán megoldódna a probléma ha a magazinok címlapjain nem a szupersz.gépes programokkal kiretusált modellek pózolnának, üzlet az egész szépségipar, és lassan ráépül egy másik az evészavarok kezeléséről szóló ipar.
süti beállítások módosítása