Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Memória és annak mérése

2007. január 02. 13:16 - Füredi Krisztián

Az emlékezet, a memória az egyik olyan terület amelyet sokat vizsgáltak a pszichológiában. A rövid távú memóra mérete viszonylag meghatározható, illetve mérhető. Itt a blogon felmerült egy kommentben egy kérdés egyszer, hogy a hosszú távú memória hogyan mérhető, illetve vannak e meghatározott normák. Akkor ott egy válaszban írtam arról, hogy a hosszú távú memória nem igazán vagy sokkal kevésbé mérhető, mint a rövidtávú memória. Leginkább az mérhető, ha túlzottan kevés dologra emlékezik valaki. Az alábbi cikk tehát a memóriáról, a méréséről és a vizsgálódások történetéről szól.
Némileg hiányzik az írásból az, hogy ma nem csupán rövid és hosszútávú memóriában "gondolkozik" a tudomány, hanem sokkal inkább egy másféle elrendezést, a munkamemória rendszerét vizsgálják.


"A rövidtávú memóriában az információ csupán néhány másodpercig van jelen. Terjedelmét 5-9 egység között határozták meg. Ez azt jelenti, hogy átlagosan hét, egymástól független számot, betűt, szót, stb. vagyunk képesek a rövidtávú memóriánkban tárolni. A hosszútávú memória jellemzői kevésbé feltártak, tekintettel vizsgálatának nehézségeire. Terjedelme nagyságban és időben tulajdonképpen végtelen, vagy legalábbis nehezen behatárolható. Számos felosztása közül a leggyakrabban használt szerint, megkülönböztetik az életeseményekre, a fogalmakra és a mozgásos készségekre való emlékezést. Az életeseményekre történő visszaemlékezésre példa, ha a tavalyi nyaralást idézzük fel, a fogalmakra, hogy tudjuk mit jelent egy bizonyos szó, míg a mozgásos készségekre, hogy sosem felejtünk el biciklizni, ha egyszer megtanultunk."

A teljes cikk itt

Pszichológia lap
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr6225453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teodora 2007.01.02. 13:37:00

érdekes, de ez a cikk sem szól semmit a hosszútávúról és annak mérhetőségéről stb.

Füredi Krisztián · http://pszichologia.blog.hu 2007.01.02. 14:21:35

Csak egy rövid rész szól erről, amit idéztem is fent.

"A hosszútávú memória jellemzői kevésbé feltártak, tekintettel vizsgálatának nehézségeire. Terjedelme nagyságban és időben tulajdonképpen végtelen, vagy legalábbis nehezen behatárolható. Számos felosztása közül a leggyakrabban használt szerint, megkülönböztetik az életeseményekre, a fogalmakra és a mozgásos készségekre való emlékezést. Az életeseményekre történő visszaemlékezésre példa, ha a tavalyi nyaralást idézzük fel, a fogalmakra, hogy tudjuk mit jelent egy bizonyos szó, míg a mozgásos készségekre, hogy sosem felejtünk el biciklizni, ha egyszer megtanultunk."
süti beállítások módosítása