Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pszichológia.blog.hu

Füredi Krisztián szexuálpszichológus, pszichológus, páterapeuta blogja

Szerelem mint drog

2007. május 22. 07:07 - Füredi Krisztián

szerelemAgytérképező eljárásokkal arra a felismerésre jutottak, hogy a szerelem hasonló folyamatokat gerjeszt az agyban, mint amelyet egyes drogosok agyában észlelnek a drogok által befolyásolt állapotban. Ezzel együtt ezek a folyamatok nem azonosak azzal, amelyek a szexuális vágyat jelentik.

"Ezután arra keresték a választ, vajon hasonlít-e a szerelmes agy a szexuális izgalomban levőhöz. Hiszen a szerelmet és a szexet általában összekapcsolják, nemegyszer össze is keverik az emberek.

A válasz meglepő: a szerelmes ember agya nem hasonlít azéra, akit csak a vágy tüzel. Más területek mutatnak aktivitást, melyek az éhség és a szomjúság, valamint a vágy központjai.

– Most már fiziológiai bizonyítékunk is van arra, hogy más agyi rendszer működik a szex, és más a szerelem esetén – mondja dr. Fisher, a kutatócsoport tagja. – Egy ponton a kettő természetesen összekapcsolódik. A szerelmeseknek megemelkedik a dopaminszintjük, ez pedig fokozott tesztoszteron-termelődést vált ki, ami a nemi izgalomért felelő"


A teljes cikk itt
24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr10084923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s'more 2007.06.01. 20:51:08

a szerelem heroin folyamatos lövet...

a szex csak alkalmi kielégülésre vár utánna

lecsendesűl

s'more

Metanis 2007.06.03. 18:01:57

HEló mindenkinek!

Ha ez igaz vagy legalábbis nagy mértékben kűlönbözik akkor a kető szét választható.Mármint ha sikerűlne embereknél leválasztani a szerelem funciót akkor fél siker.Valami felé amire én hajtok.Hogy én erre nem gondoltam.

aldum · http://aldum.pw 2007.06.08. 23:15:41

System of a Down: She is like Heroin
:D

s'more 2007.06.10. 21:46:12

Ismered a System of Down-t.??? Szuper. És IGEN!!!

S'more

Cicus 2007.06.14. 22:03:24

A szerelmi csalódás utáni állapot hasonló a drogelvonásos tünetekhez...szerintem...Az ember ugyan ugy éli meg szerelme hiányát,ugyan olyan tünetek gyötrik mint amikor egy keményen drogozó embertől hirtelen elvonják az anyagot.Ingerült,agressziv lesz,minden percben csak arra tud gondolni,arra a felemelő érzésre amit ő tudott nyujtani,ugyan ugy szenved,remeg,fáj az egész lénye,egész teste vágyódik utánna.Nincs se éjjele se nappala,bármit megadna csakhogy mégegyszer lebeghessen a rózaszin felhők között.Hát gyötrelmes egy állapot tud lenni,az biztos...

Cicus 2007.06.19. 19:29:02

A szerelem olyan, mint a kábítószer. Először eufóriába esel, és teljesen átadod magad az érzésnek. Aztán másnap többet akarsz. Még nem váltál függővé, de annyira jólesett az az érzés, hogy azt hiszed, ura tudsz maradni a helyzetnek. Ha két percre eszedbe jut a szeretett lény, hát három órára elfelejted. De aztán szép lassan rászoksz, és teljesen függővé válsz. Ekkor már három óráig gondolsz Rá, és csak két percre tudod elfelejteni. Ha nincs a közeledben, ugyanolyan rosszul érzed magad, mint a drogos, aki nem kapta meg az adagját. És ahogy a drogos képes lopni és megalázni magát, hogy megkapja, amire szüksége van, Te is bármit hajlandó volnál megtenni a szerelmedért.

s'more 2007.06.21. 10:31:12

Itt a bármit egy picit erős. Azért itt van némi kontrol sztem. A drogosnál durvább kötődések alakulnak ki ott az életért és élvezetért megy a harc... a szerelemnél ( bár tudom vannak öngyilkosok is ,de ott eleve gyenge az illető)az életbenmaradás nem kérdés többnyire...A többivel egyetértek max.

frmRHC 2007.06.24. 18:43:41

Szerelmesnek lenni szar...

Juli 2007.10.13. 19:10:09

Egy kapcsolatban mindig jobban szereti az egyik fél a másikat. Ebből következően mindig valamelyik fél meg lesz bántva. Felteszem miért leszünk szerelmesek? Miért kell ennek igy lennie?
"A szerelem egy mosollyal kezdődik, csokkal folytatódik és könnyekkel ér véget"

peti 2007.12.29. 16:47:31

A szerelemnél jobb dolog nincs a világon persze a vége úgy is szex,amivel nem ér véget csak mégjobban szerelmes leszel, ez az érzés ami olyan erőt ad az embernek amitől minden sokkal könnyebb amitől sokkal erősebb leszel, valóban egy drog, de arra vigyázni kell nehogy elveszitsd mert akkor meghalsz lelkileg úgy mint én.akár éveken keresztül fogod az utcákat járni mint egy zombi,és csak azt kérdezed magadtól hogy miért. Nem érdekel majd semmi és senki, egy gyógyszer van rá szerelmesnek lenni.

Zuzmara 2007.12.30. 11:39:58

Csak az a baj hogy ezt a "gyógyszert" nem lehet gyógyszertárba venni.Muszály szenvedni.

peti 2008.01.18. 20:56:09

Gyógyszertárba nincs rá gyógyszer, de 100 200 évvel ezelőtt sem volt ilyen intézmény az emberek a természetből vették a gyógyuláshoz szükséges növényeket te is merits a természetből lehet hogy ott van az orrod előtt az a valaki csak nem veszed észre, mert a gyógyszer csak egy másik egy új ember lehet a számodra no persze az enyémre is ,keresni kell megtalálni és nem szenvedni mert ugye az élet nem lehet csak ennyi ...

aranyhaj.blogspot.com 2008.01.18. 21:06:42

A szerelem tényleg tud olyan hatást kifejteni, mint a drog.
Én örökké attól félek, hogy mi van, ha elmúlik a hatása... nincs szebb az igazi, ragaszkodó, erotikus, meghitt szerelemnél... de nincs rosszabb a kihűlt kapcsolatnál. Azaz van rosszabb - ami elve sivárnak indult, mert hiáányzott a szerelem...
(Azért remélem, nem röhög ki senki, hogy ilyen érzelgőseket írtam...)

peti 2008.02.08. 23:22:27

Én biztos nem, de azt mondjátok meg miért van ennyi szép nő egyedül,miért nem birnak a mindennapokban társat találni maguknak.A társkereső oldalakon rengeteg ilyennel találkozom.

pamacs 2008.02.23. 22:04:13

Ma már elsivárodott a szerelem érzése, és sokszor csak a szex a fontos.Talán ezért van annyi szép nő egyedül, és társat keres.Pedig nincs annál szebb ha valaki szerelmes, és így teljesedik be a vágya.Madarat lehet vele fogatni, mondják, és ez így igaz.A tiniknél már sokszor csak az számít legyen már szex, és mindegy hogy hogyan, és kivel.Így aztán elszalasztják a legnagyszerűbb dolgot, hogy együtt legyen a két érzés, ami feldob, naggyá tesz, erőt ad.Persze vannak kivételek, mint mindenben.Üdv.

kobra 2008.04.08. 13:04:44

Sziasztok!Elolvasttam a hozászolásotokat amihez én is csatlakozom.A szerelem jó és szép mig tart de tud veszéjes is lenni.Butit,öll és nyomorba dönt.Igen a szerelmedért akit teljes szivedböl szeretsz mindent megtennél csak hogy ne veszicsd el.De ha mégis külön útakon kell járnotok mivel valami miatt nem lehettek együtt az a legroszabb,pláne ha még szerlmes is vagy!Még abban a két percben is csak rá gondolsz és másodpercenként hivnád telcsin.ÉS most lehet kinevetni.

Marci 2008.06.21. 10:12:49

Sziasztok!

Aki volt már szerelmes, szerintem nem lepődik meg a cikk tartalmán, a természettudomány mindig kideríti az elfogulatlan igazságot (a kétféle agyteerületre gondolok). Egyébként az érdekes, hogy akár a hozzászólásokat olvasva, akár az embereket ismerve a szerelemről azt tartják az emberek, hogy csak viszonzott esetben alakulhat ki és csak szakítás után lehet fájdalmas. Én másik táborba tartozom (tábor..., lehet, hogy egyedül vagyok), már két és fél éve fáj nagyon a beteljesületlen szerelem, pedig az utóbbi egy évben egyáltalán nem is láttam Őt, csak egyszer, még decemberben. Tényleg ez is tud ám nagyon fájni.

Gabó 2008.10.24. 17:57:40

Miért járok itt? Mert most azt érzem amit itt a többiek leirnak, kihült a hazasságom, közben szerelmes lettem, de a párom nem merte bevállalni az utat velem, vissza költözött,nem tudta elhagyni a feleségét. Most elvonási tüneteim vannak, tényleg olyan mintha a kábitószert megvonnák az embertől, testileg is fáj, megszakad a szivem. Már többször is átéltem ezt az érzést életemben, tudom milyen, ha vége, de ennek ellenére szerencsésnek érzem magam, hogy most ismér megtörtént, ez a legcsodálatosabb érzés az életben, annak ellenére hogy most nagyon nagyon szarul vagyok, nem bánom, mert ha érzek akkor élek, és a szerlemmel együtt jár a fájdalom, ha vége. Aki valaha volt szerelmes akkor tudja ez milyen érzés, és remélem, hogy még leszek szerelmes, most 45 éves vagyok. Nagyon sokáig a házasságom utolsó éveiben, nem tudtam, hogy mi az ami hiányzott, most már a napnál is világosabb a szerelem. Nem cserélnék azzal aki még soha nem volt szerelmes, annak ellenére, hogy ilyen szarul vagyok.

Isabella 2008.11.30. 12:03:36

Miért baj ha fáj a szerelem? Ha elmúlik, ha vége van, akkor nem is volt igazi szerelem, és akkor mindegy neki! Ha nem volt igazi, tovább kell állni, menni kell az újat felfedezni, és megtalálni azt az igazit. Ezért nem szabad csak megszokásból vkivel maradni, semmi értelme nincs. De ugyanúgy, mint az élet többi területén is, meg kell tapasztalni a rosszat is, hiszen akkor nem tudnánk értékelni a gyönyörűt. Ha mindig egy kellemes, állandó állapot venne körül bennünket, természetesnek vennénk, és azt sem tudnánk, hogy ez jó... Azt sem tudnánk, hogy ez rossz-e? Állóvízben nem lehet fejlődni.... Szóval éljük csak azt a szerelmi csalódást, és bármi más fájdalmat, add át magad neki, mert olyan élményt tud adni, ami igen ritka. Általában csak azt akarjuk, hogy múljon el, pedig ez nem helyes. Át kell élni teljesen, és rengeteg újat lehet tőle kapni. Persze ez csak az én véleményem, még elég fiatal vok, nem tapasztaltam annyit, mint sokan köztetek, én csak azt látom, hogy a többiek hogyan csinálják vagy csinálták... Sokszor nekem ez nem tetszik, és próbálok ezek alapján megélni a világot:)

ZSUZSANNA 2008.12.10. 15:32:25

neugras

ZSUZSANNA 2008.12.10. 15:47:54

Én a szerelemhez annyittudok hozászolni szeretetünk elfogultak lenni magunkal szemben.Havalamit adunk,mindent kapniakarunk mert áldozunk.tapasztalat hián mindent elrontunk az elején utánna önámitással megprobáljuk hejrehozni, az is magunktol függ mire vagyunk hajlandok szeretni e vagy utálni.a szerelem nagyfoku önzés,de amig magunknak akarunk jot ugy a másiknak is adunk.

szjaori 2010.12.08. 14:36:11

konyv-konyvek.hu/apam_szep_volt_egy_heroinista_vallomasa

Bizonyos "szerelemnek" nem kívánt hatásai lehetnek.
A könyv egy drogos szülőkkel rendelkező gyerek életét meséli el.
süti beállítások módosítása